Stropirea cepei cu zeamă de varză. De ce și când este bine să o facem

de: Nastasa Daniel
14:39, 26 apr. 2024

Ești curios de ce se face stropirea cepei cu zeamă de varză? Ești în locul potrivit. Viermele de ceapă este recunoscut drept unul dintre cei mai periculoși dăunători afectând nu doar culturile de ceapă, ci și prazul, usturoiul sau arpagicul. Pagubele provocate de acești dăunători sunt considerabile, inclusiv înmuierea bulbului și decolorarea frunzelor.

De ce face stropirea cepei cu zeamă de varză

Viermele de ceapă este de fapt larva unei mici muște cenușii, care seamănă mult cu o muscă de casă obișnuită. Larva de ceapă are o culoare crem și infestează bulbii până la pierire.

O metodă eficientă de a scăpa de viermii cepei poate fi stropirea cu insecticide. Pentru a alege un insecticid potrivit puteți apela la o un consultant specializat. Totodată o altă metodă mai tradițională și în condiții casnice ar fi stropirea cepei cu zeamă de varză. Zeama de varză acră cu cât este mai sărată, cu atât este mai bună. Se folosește prin stropirea pe coloniile de păduchi de frunze. Atenție însă, nu se stropește toată planta, ci doar colonia de insecte. Soluția de sare de bucătărie grunj realizată din două linguri de sare dizolvată în 4 l apă se folosește la combaterea viermilor verzei.

Când este bine să facem acest lucru pentru culturi cât mai bogate

Specialiștii în agricultură recomandă ca zeama de varză să fie foarte acră pentru a elimina toate larvele și viermii aflați pe ceapă. Datorită proprietăților sării, aceștia vor muri la contactul cu soluția extrem de salină.

Gospodarii ar trebui să ia în calcul inițial câteva aspecte de prevenirea acestora. Optează pentru plantarea cepei la sfârșitul lunii mai, moment în care riscul de infestare este mai scăzut decât în prima jumătate a lunii. Pentru a crea o barieră împotriva larvelor, acoperă culturile recent însămânțate sau transplantate cu învelișuri adecvate. Pe măsură ce temperaturile solului cresc, înlătură învelișul pentru a permite dezvoltarea culturilor în condiții optime.

De asemenea, este recomandat ca stropirea cepei cu zeamă de varză să nu fie făcută la o temperatură mai mare de 25 de grade Celsius pentru că există riscul defolierii plantelor tratate. Pe lângă asta, agronomiștii spun că este foarte indicat să testați soluția pe o mică porțiune de plantă înainte cu 24 de ore de a o aplica pe toată suprafața plantei pentru a vedea cum se comportă aceasta cu mediul salin și dacă zeama este suficient de sărată pentru a omorî larvele și viermii. Trebuie știut faptul că zeama de varză se folosește imediat ce a fost realizată. Întârzierea poate duce la alterarea lor și produc efecte nedorite.