Strigătul de ajutor al unei refugiate: Ucraineanca caută cu disperare o locuință la Iași

de: Redacția BZI
02:00, 09 apr. 2022

Ucraineanca Ekaterina Fikina, împreună cu prietenul și mama bolnavă, a fugit din orașul Zaporojie, Ucraina, din cauza fricii care o copleșea zilnic. Pe data de 5 martie aceștia au ajuns la Iași, după un drum foarte lung și anevoios. Principala problemă cu care s-au confruntat refugiații a fost legată de lipsa benzinei. Ucraineanca caută cu disperare o locuință la Iași. Femeia are nevoie de un sprijin măcar pentru prima perioadă

De când a început războiul în Ucraina sute de mii de persoane au trecut granițele țării și au ajuns în România, unde au găsit adăpost și sprijin. Mulți refugiați ucraineni au decis să rămână la Iași, pentru că unii nu au cunoștințe sau rude în străinătate. Aceștia caută cu disperare un loc de muncă sau o locuință unde ar putea trăi măcar pentru câteva luni.

Prietenul ucrainencei, Mahomed, este student la medicină și, chiar dacă nu a terminat studiile, caută un loc de muncă în orice domeniu

De ce ucraineanca caută cu disperare o locuință

Mama acesteia este bolnavă și a trecut recent printr-o operație, iar acum se deplasează cu greu. Ekaterina nici nu ia în calcul varianta ca mama ei să muncească

Ekaterina Fikina este designer general, un domeniu care îi permite să lucreze de acasă. Comparativ cu prețurile din Ucraina, aceasta consideră că în România totul este mult mai scump, începând cu produsele alimentare din magazin și continuând cu prețurile unei chirii. Salariul pe care îl are Ekaterina nu este suficient pentru a-i permite să-și întrețină familia, deoarece mama ei este bolnavă și a trecut recent printr-o operație. Aceasta se deplasează cu greu, iar Ekaterina nici nu se gândește la faptul că mama ei ar trebui să lucreze.

Tânăra este pregătită să muncească chiar și 12 ore pe zi pentru a-și susține familia. Aceasta și-ar dori un loc de muncă de la distanță pentru că, în acest moment, ucraineanca trebuie să se îngrijească de mama ei. Chiar dacă prietenul ei nu a terminat studiile medicale este dornic să muncească în orice domeniu.

Ucraineanca Ekaterina Fikina, împreună cu prietenul și mama bolnavă, a fugit din orașul Zaporojie

Războiul din Ucraina a adus multe pierderi, a distrus multe familii, a luat vieți și le-a dat lumea peste cap celor care au plecat.

Harkov si multe alte orase sunt distruse complet, iar oamenii care au mai rămas trăiesc de luni de zile în buncăre și beciuri. Șansa la supraviețuire este pentru mulți spulberată în fața bombardamentelor, care sunt îndreptate spre orașele din Ucraina.

”Noi ne-am gândit foarte mult dacă ar trebui să plecăm sau nu. Am urmărit un timp îndelungat întregul conflict dintre Rusia și Ucraina, dar, într-un final, am decis că ar fi mai bine să plecăm, decât să rămânem. Aveam un apartament și toate condițiile necesare pentru a trăi, dar acum m-am trezit că nu mai am nimic”, a spus Ekaterina Fikina. Sute de familii nu pot pleca din Ucraina.

Ucraineanca Ekaterina Fikina, împreună cu prietenul și mama bolnavă, a fugit din orașul Zaporojie.

În multe orașe din Ucraina este o mare insuficiență de benzină. Aceștia mergeau o perioadă de timp, după care se opreau pentru a face rost de mai multă benzină, pentru a ajunge cu succes la destinație

”Cine nu are mașină trebuie să se împace cu faptul că nu poate pleca din țară la acest moment. Cei care au reușit să părăsească teritoriul sunt cei care au un statut financiar ridicat. Ucrainenii rămași sunt reprezentați în mare parte de bătrâni, familii sărace și tineri care sunt constrânși să rămână din cauza legii marțiale”, a menționat ucraineanca.

Prietenul ucrainencei, Mahomed, student la medicină, a căutat benzină peste tot, pentru a putea porni la drum. În multe orașe din Ucraina este o mare insuficiență de benzină. Aceștia mergeau o perioadă de timp, după care se opreau pentru a face rost de mai multă benzină, pentru a ajunge cu succes la destinație. Drumul nu a fost unul ușor; mai întâi s-au oprit în regiunea de Vest a Ucrainei, pentru că nu știau care este traseul cel mai sigur.

”Sirenele care se auzeau în continuu ne țineau într-o stare de alertă care nu făcea altceva decât să ne afecteze emoțional. De fiecare dată când auzeam sirenele, trebuia să decid dacă fug în beci sau dacă rămân pe loc, dar cu riscul de a muri dacă ar cădea o rachetă peste locuința noastră. În Zaporojie nu sunt bombardamente la acest moment, dar pe la periferiile orașului circulă tancuri rusești. Acestea încă nu au intrat în oraș. Zilnic citim știrile și toate informațiile legate de războiul din țara noastră. Oamenii chiar trec prin scene de groază”, a precizat ucraineanca.

Mulți refugiați se luptă cu provocări de nedescris, iar ucraineanca ajunsă la Iași caută cu disperare un adăpost în care să se simtă în siguranță alături de prietenul și mama ei. De asemenea, aceasta își dorește și un loc de muncă pentru a-și ușura traiul.