Strigăte de ajutor din „lagărul” din Copou. Deținuții de la Penitenciarul Iași s-au umplut de râie: „Este carne vie tot” – FOTO

de: Dragos Savin
02:00, 16 mart. 2024

Se aud strigăte de ajutor din Penitenciarul Iași. Tot mai mulți deținuți se plâng de condiții inumane. Mai mult decât atât, o parte dintre ei s-au umplut de râie. Familiile acestora nu pot face nimic, iar conducerea Penitenciarului Iași nu este interesată de aceste aspecte

Continuă șirul dezvăluirilor de la Penitenciarul Iași. După ce redactorii cotidianului BZI au prezentat, în edițiile trecute, situația în care se află deținuții, au primit informații noi. Familiile lor au spus că o parte dintre aceștia sunt în pericol de moarte din cauza bolilor pe care le-au luat în penitenciar și a condițiilor inumane în care trăiesc. Astfel, mai mulți deținuți s-ar fi umplut de râie.

„Are râie. L-au dus la spital, apoi l-au băgat din nou în celulă. Este carne vie tot”, a transmis soția unuia dintre deținuți.

Secretomanie maximă la Penitenciarul Iași

Între Penitenciarul Iași și spitalele din oraș există un fel de acord tacit. În urmă cu câțiva ani, în presă apăreau articole aproape în fiecare zi în care se relatau problemele cu care deținuții ajung la spital, însă acum nu mai există așa ceva. Niciun spital din Iași nu mai transmite informații referitoare la deținuții care ajung pe mâna medicilor după ce au fost bătuți ori s-au infectat cu diferite boli. Familiile acestora nu pot face practic nimic. Deși situația este una extrem de gravă, reprezentanții Penitenciarului Iași nu vor să ofere explicații. Reporterii BZI au solicitat un punct de vedere conducerii Penitenciarului Iași la mijlocul lunii februarie 2024, însă nu au primit nicio reacție până acum.

De aproape 10 ani, totul a rămas neschimbat la Penitenciarul Iași

Chiar dacă persoanele care se află în Penitenciarul Iași au comis fapte mai mult sau mai puțin grave și trebuie să plătească pentru acestea, nu trebuie exterminate ca în lagăre. Deținuții nu cer lux. Vor să scape de boli și de condițiile inumane în care trebuie să supraviețuiască. La Penitenciarul Iași, lipsa de transparență este la ea acasă. Deținuții și-au mai cerut drepturile și în anul 2016, când au pus „stăpânire” pe închisoare. Totul a început în seara zilei de 11 iulie 2016, când câteva sute de persoane au început să-și strige nemulțumirile, deoarece abuzurile din închisoare nu se mai opreau. Atunci s-a dat startul celei mai grele perioade ale Penitenciarului Iași, după ce deținuții au început să se plângă de abuzurile conducerii.

Conducerea Penitenciarului Iași s-a schimbat, problemele au rămas

Culmea, nemulțumirile pentru care au protestat, în anul 2016, deținuții de la Penitenciarul Iași sunt aceleași de acum. Aceștia s-au plâns de mizerie, de bătăile pe care le-au încasat de la polițiști și de gândacii din celule. Unul dintre aceștia ar fi recurs la un gest extrem atunci, după ce a fost bătut. Cu o lamă de ras, bărbatul și-ar fi făcut mai multe răni, însă nimeni nu a suflat nicio vorbă despre asta. Mai mult decât atât, niciun incident din penitenciar nu este făcut public. Chiar dacă în spatele gratiilor există scandaluri, există deținuți bătuți, niciodată nu se vorbește despre asta. Directorul Penitenciarului Iași, comisarul șef de poliție penitenciară Costel Dan Maloș, a preluat închisoarea cu probleme și o menține la fel.

Nimeni nu mișcă un ac la Penitenciarul Iași

Nu este greu de creat condiții la Penitenciarul Iași, însă nimeni nu își dorește acest lucru. Mai este de mirare faptul că multe persoane care primesc condamnări pentru diferite fapte fug din țară și cer să fie închise în Italia, Spania, Germania etc.? Cu siguranță, nu. Nimeni nu spune că personale care au săvârșit fapte de natură penală nu trebuie să stea după gratii. Totuși, este incredibil că în anul 2024, într-un penitenciar mai pot exista ploșnițe sau deținuți cu râie. Acest articol va apărea în mai multe publicații din țări europene. Condițiile din Penitenciarul Iași trebuie analizate atât pe plan național, cât și internațional. Penitenciarul Iași sau „lagărul din Copou” trebuie să fie adus la normalitate.