Stresul și durerile în piept. Cazul persoanelor emotive

de: Ștefan L Condurache
14:40, 10 mart. 2022

În urma unor evenimente importante se poate simți cum stresul și durerile în piept devin din ce în ce mai intense.

Stresul în ultima perioadă este ceva foarte frecvent și chiar putem spune că a devenit o parte din viața multor oameni. Această stare de neliniște poate duce la mai multe manifestări la nivelul organismului uman.

Când o persoană are parte de o perioadă în care anxietatea preia controlul, creierul acestei persoane va trimite un semnal pentru o secreție mai mare de adrenalină și cortizol în întregul organism. Acești hormoni au ca efect imediat o creștere a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale. Mulți oameni au experimentat dureri în piept și transpirații în aceste momente, uneori având chiar momente în care și respirația era greu de menținut.

Stresul și durerile în piept. Emoțiile pot fi foarte puternice

În cazul persoanelor foarte emotive, această manifestare destul de neplăcută este mai frecventă decât în cazul altora. Psihologii și medicii din domeniu au ajuns la concluzia că persoanele cu această personalitate sunt mult mai predispuse la a dezvolta în timp probleme de natură cardiacă.

Această accelerare bruscă provocată de către adrenalină afectează și arterele care hrănesc celulele de la mușchiul inimii. Această condiție medicală se poate numi și stres cardiomiopatic și seamănă foarte mult cu un infarct. Asemănarea este atât la simptome, cât și la activitatea electrică pe care o prezintă inima.

În cazul celor mai multe persoane, afecțiunea se poate manifesta ușor fără să prezinte pericole pentru pacient. Însă, dacă această problemă pare a fi una intensă și perioadele în care au loc sunt frecvente, un control la medicul specialist este necesar. De obicei, după un moment foarte solicitant din punct de vedere emoțional, această stare ar trebui să dispară în scurt timp, dar dacă este una persistentă și ține câteva zile, ar putea duce la dezvoltarea a mai multor afecțiuni ce au ca element comun o iregularitate în frecvența bătăilor inimii.

Anxietatea și durerile în piept

Este greu de efectuat o diferențiere clară între o anxietate generalizată și durerile în piept induse de o problemă cardiacă. Aceste dureri în zona plămânilor pot produce amețeli și o scurtare a respirațiilor. Oamenii sesizează o transpirație abundentă și adesea se generalizează un sentiment de frică sau teamă în care apar palpitații.

Durerea simțită  în cadrul problemelor cardiace este localizată la nivelul pieptului și poate iradia în mai multe zone. Persoana respectivă este învăluită de un val de emoții puternice, iar această senzație se lasă cu dureri ce se transmit la nivelul maxilarului, umerilor și a brațelor. În timp ce în cadrul anxietății aceasta este localizată preponderent la nivelul pieptului.

Aceste dureri în piept, de obicei, încep destul de încet, iar cu timpul devin din ce în ce mai grave. Diferență clară dacă o comparăm cu durerea din cauza anxietății ce se manifestă foarte puternic din prima, în momentul unei crize, iar apoi pe parcurs totul se ameliorează. Stresul și durerile în piept sunt puternic corelate, iar în cazul persoanelor ce au parte de această afecțiune frecvent, se recomandă un control medical. Problemele de natură cardiacă tind să se înrăutățească în timp.