Stresul poate provoca alergii?
Toate bolile cauzate de nervi și o erupție roșie pe piele este rezultatul unei certuri cu un coleg? Înțelegerea legăturii dintre stres și alergii.
Alergia este o afecțiune gravă în care organismul identifică unele dintre substanțele uneori inofensive ca fiind dăunătoare și potențial periculoase. Astfel de substanțe se numesc de obicei alergeni. Atunci când o persoană intră în contact cu un alergen, sistemul său imunitar declanșează procese de protecție, care se manifestă adesea prin tuse, erupție cutanată, curgerea nasului și așa mai departe.
Adică, pentru apariția unei alergii, este necesar un alergen – o substanță.
Severitatea alergiilor depinde de caracteristicile individuale ale organismului, acesta se poate manifesta după cum doriți: atât iritații minore, cât și șoc anafilactic (o afecțiune mortală). În același timp, este destul de dificil să se prevadă „răspunsul” unui organism la un anumit alergen: chiar dacă o persoană are întotdeauna aceeași reacție la un anumit produs, nu se poate exclude că la un moment dat reacția va fi mult mai puternică și mult mai periculoasă. De aceea, dacă suspectați o alergie, trebuie să consultați un medic.
Pentru a diagnostica o alergie și a identifica un alergen, nu este suficientă tuse și curgerea nasului (chiar dacă o persoană crede că a urmărit o relație cauză-efect). Pentru aceasta, medicul va prescrie cercetări . De exemplu, uneori este vorba de testarea pielii , alteori un test de sânge pentru anticorpi specifici care sunt produși de sistemul imunitar ca răspuns la un alergen. Este important să se țină cont de faptul că sunt posibile atât rezultate fals pozitive, cât și rezultate fals negative.
Acum despre legătura dintre stres și alergii. Această conexiune există într-adevăr . Stresul poate agrava o reacție alergică și poate afecta simptomele. De ce se întâmplă acest lucru, nimeni nu știe. Există doar o ipoteză conform căreia hormonii de stres accelerează reacția exagerată a sistemului imunitar la alergeni.
Stresul poate afecta negativ starea emoțională a unei persoane – va simți simptomele alergiei mai acut.
Cu toate acestea, stresul este mai mult un factor declanșator decât o cauză de bază.
În același timp, există boli care sunt atribuite în mod tradițional psihosomaticelor și care explică natura lor prin stres. Neurodermatita (dermatita atopică) este doar una dintre acestea. Cu toate acestea, potrivit medicilor, în special cardiologului Anton Rodionov , „această boală are o predispoziție genetică. Factorul de stres poate fi doar în unele cazuri cauza exacerbării. „