Stoltenberg anunță că aderarea Finlandei la NATO se va derula fără probleme şi rapid
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat astăzi, 12 mai, dorinţa liderilor Finlandei de integrare în Alianţa Nord-Atlantică.
„Este vorba de o decizie suverană a Finlandei (…) Dacă Finlanda va decide să aplice, ea va fi primită cu căldură în cadrul NATO, iar procesul de aderare se va derula fără probleme şi rapid”, a spus Stoltenberg.
Oficialii Finlandei sunt în favoarea unei aderări fără întârziere la NATO
Preşedintele şi premierul Finlandei, Sauli Niinisto, respectiv Sanna Marin, s-au declarat joi în favoarea unei aderări „fără întârziere” a ţării lor la NATO.
„Finlanda este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, o democraţie matură, un membru al Uniunii Europene şi un contributor important la securitatea euroatlantică”, a subliniat Jens Stoltenberg.
„Sunt de acord cu preşedintele Niinisto şi cu premierul Marin în ideea că aderarea la NATO ar consolida deopotrivă securitatea NATO şi a Finlandei. Aderarea Finlandei ar demonstra că uşa NATO este deschisă şi că Finlanda îşi decide propriul viitor”, a spus el
Rușii amenință din nou cu războiul nuclear, după anunțul Finlandei că va adera la NATO
Finlanda are o frontieră de 1.300 de km şi un trecut dureros cu Rusia. Invadarea Ucrainei i-a determinat pe finlandezi să susţină aderarea ţării lor la NATO, după ani de neutralitate, pentru a le fi garantată securitatea.
Moscova a avertizat joi că aderarea Finlandei ar fi „cu siguranţă” o ameninţare pentru Rusia.
Finlanda va adera la NATO în mod sigur
Avertismentele lui Putin către Finlanda de a nu se alătura NATO par să fi eșuat. Invazia sa în Ucraina a declanșat exact lucrul de care se teme cel mai mult: extinderea în continuare a NATO până la granițele Rusiei.
Anunțul Finlandei vine în timp ce parlamentarii europeni dezbat această problemă. Raportorul permanent al UE pentru Ucraina, Michael Gahler, a declarat că aderarea Finlandei la NATO este o dovadă a unității occidentale.
„Acest semnal care vine din Finlanda, și probabil în curând și din Suedia, este, de asemenea, un semnal pentru restul lumii că Occidentul nu dă înapoi, că suntem uniți și că avem cea mai bună intenție să ieșim. al acestui război mai puternic decât înainte. Pentru că aceasta este cu siguranță atitudinea restului lumii – să ne uităm dacă, după Afganistan și alte eșecuri pentru Occident, Occidentul va ieși din nou slăbit și s-ar retrage – și acesta este cu siguranță ceva pe care trebuie să-l evităm, a declarat Gahler.