Stimulente financiare pentru naştere. Câţi bani vor primi viitoarele mame

de: BZI.ro
14:03, 22 feb. 2022

O veste bună pentru viitoarele mămici dintr-un judeţ al României. Acestea vor primi stimulete financiare pentru naştere. Primarul Lucian Borfotină din comuna Cristeşti, judeţul Botoşani a transmis că în baza unei hotărâri adoptate de Consiliul Local al localităţii, femeile vor primi un sprijin material.

Având în vedere faptul că natalitatea a înregistrat o scădere puternică, tinerele din Botoşani vor primi 500 lei pentru fiecare copil pe care-l nasc.

Stimulente financiare pentru naştere. Viitoarele mame vor primit 500 lei pentru fiecare copil

Nu mai puţin de 500 lei vor primi mamele comuna Cristeşti, judeţul Botoşani care vor naşte în perioada următoare. Primarul localităţii botoşănene susţine că aceşti bani reprezintă stimulente financiare pentru naştere, în contextul în care se doreşte creşterea natalităţii.

„Am luat această decizie pentru a stimula cât de cât creşterea natalităţii în comuna Cristeşti. Pentru fiecare copil născut, Primăria Cristeşti va acorda suma de 500 de lei, cu condiţia ca cel puţin unul dintre părinţi să aibă domiciliul în comuna Cristeşti. Nu e un stimulent mare, dar e un punct de pornire. Sperăm să îl mărim de la an la an”, a afirmat Lucian Borfotină, primarul comunei Cristești, județul Iași.

Având în vedere faptul că natalitatea a înregistrat o scădere de la an la an şi implicit numărul copiilor din comună scade la un an la celălalt, primarul susţine că nu este un sprijin considerabil, dar este un nou început. Statisticile arată că în comuna Cristeşti sunt înregistraţi oficial 4.866 de locuitori, însă numărul de naşteri înregistrate anul trecut de administraţia locală a fost de doar 43.

Primarul comunei Cristeşti, judeţul Botoşani: „Vrem să mărim acest stimulent”

Autorităţile locale din comună botoşăneana au transmis că au în vedere mărirea acestui stimulent de la 500 la 1.500 lei.

„Vreau să ajung la 1500 de lei, adică măcar 300 de euro. Deocamdată atât putem”, a menţionat edilul.

De asemenea, reprezentanţii primăriei comunei susţine că au decis şi reducerea la minimum a taxelor şi impozitelor locale. Acest lucru este îndeosebi pentru a determina populaţia să rămână acasă, să atragă oameni din mediul urban, dar să îşi facă case în localitate.

În altă ordine de idei, s-a investit extrem de mult şi în infrastructură şi utilităţi, cu speranţa că Cristeştiul va deveni zonă rezidenţială.

„Avem şi cele mai mici taxe, nu doar din judeţ ci şi din ţară. De când am investit cu fonduri europene, însemnând asfalt, extindere de apă, renovări de şcoli a crescut numărul de persoane care vin să-şi facă o căsuţă la noi”, spune edilul din Cristeşti. Când au auzit de stimulent localnicii par şi ei convinşi.

O localnică a menţionat că în momentul de faţă este sărăcie în România şi nu numai. Însă, chiar dacă nu se câştiga mult în Botoşani, măcar aceştia stau acasă cu familia şi nu printre străini.

„La ce sărăcie este, aşa îţi mai vine să te gândeşti, la măritiş, la copii. Poate mai stau şi ei acasă, că-i greu printre străini”, spune o localnică.

În ediţiile anterioare ale Cotidianului BZI au fost relatate o serie de informaţii cu privire la ce acte sunt necesare pentru alocația copilului. Reamintim faptul că aceste stimulente financiare pentru naștere se dau doar în comuna Cristești, județul Botoșani, pe când în București, DGAS a anunțat tăierea acestui sprijin financiar.