Stimularea ovariană: Află totul despre această procedură care te poate ajuta să ai gemeni
Te întrebi ce presupune stimularea ovariană și cum te poate ajuta să ai gemeni? Află, în acest articol, ce medicamente se folosesc și ce riscuri prezintă.
Stimularea ovariană este un tratament, care are rolul de a stimula ovulația și de a maturiza foliculul (acel săculeț în interiorul căruia se află ovulul). În momentul în care începe menstruația, este inițiată și maturizarea unui ovul din ovar. Atunci, ovulul este împins din ovar și ajunge în trompa uterină, iar apoi în uter. În această perioadă, ovulul poate fi fecundat.
Pentru ca stimularea ovariană să se poată realiza, medicul recomandă o terapie medicamentoasă. Prin intermediul acesteia, se urmărește inducerea ovulației, pentru obținerea unei sarcini pe cale naturală. Mai mult, stimularea ovariană face parte din etapele procedurilor de reproducere umană, cum este fertilizarea in vitro.
Preparate medicamentoase folosite pentru stimularea ovariană: Cum te pot ajuta să ai gemeni
Există numeroase preparate medicamentoase folosite pentru stimularea ovariană. Printre acestea se numără Clomifencitratul, un preparat sintetic antiestrogenic, care stimulează secreţia hipofizară de gonadotrofine. Din păcate, acesta are neajunsul efectului periferic antiestrogenic și, deși induce apariţia ovulaţiei într-un procent de 70% din cazuri, rata sarcinii este de doar 30-40%. Efectele adverse în cazul acestui preparat medicamntos sunt, însă, reduse, potrivit desprecopii.com.
Gonadotropinele dețin deja un rol important în tratamentul infertilității de cauză ovariană, însă dezvoltarea noilor tehnologii a confirmat și extins acest rol. Mecanismul de acțiune este strâns legat de acțiunea directă asupra ovarelor, provocând stimularea creșterii foliculilor ovarinei. În ceea ce privește modalitatea de administrare, preparatul utilizat, momentul începerii tratamentului și doza administrată, este necesară monitorizarea atentă și stricta supraveghere medicală.
În cazul acestor tratamente, rata obținerii ovulației este de aproximativ 90% și a sarcinii de circa 70%. Cu toate acestea, prezintă și câteva dezavantaje: puritate sub 5%, lipsa unui control absolut al sursei, procedeul laborios de colectare a urinei, contaminarea LH cu FSH „pur” şi activitatea specifică scăzută.
Efectele secundare ale medicamentelor pentru fertilitate
Medicamentele pentru fertilitate nu sunt lipsite de efecte secundare. Acestea pot include: dureri abdominale, depresii, creștere în greutate și, rar, apariția chisturilor ovariene.
De asemenea, în urma unui astfel de tratament, există 10% șanse să naști gemeni. În cazuri mai puțin frecvente, femeile nasc tripleți sau cvadrupleți. Chiar dacă multe cupluri se bucură la auzul acestei vești, sarcinile multiple au un risc mai mare de avort sau alte complicații.
Înainte, în timpul și după tratament este necesar să găsești un prieten, un grup de sprijin sau chiar să soliciți ajutorul unui specialist, pentru a discuta tot ce te frământă.
Important de precizat este că, dacă răspunzi prea bine la tratament și produci prea multe ovule, apare sindromul de hiperstimulare ovariană. În această situație, ovarele tale își măresc dimensiunea de câteva ori și pot genera scurgeri de lichid în cavitatea abdominală. Un astfel de caz își găsește rezolvarea în atenta monitorizare a medicului, însă, uneori, viața pacientei este amenințată și necesită spitalizare, pentru o monitorizare intensivă.
Vestea bună este că tratamentele pentru fertilitate nu cresc riscul apariției cancerului ovarian, chiar dacă sunt administrate pe o perioadă mai mare de un an.