Știința și credința ajung la un numitor comun! Doi preoți celebri vorbesc despre importanța vaccinării
Luni seara, 11 ianuarie, la Antena 3, doi preoți celebri au vorbit despre importanța vaccinării. Astfel că părintele Visarion Alexa, preot ortodox şi specialist în comunicare şi părintele Francisc Doboş de la arhidieceza romano-catolică Bucureşti, au oferit exemple din Biblie, în care actul simbolic al vaccinării s-a produs și au arătat că știința și credința au ajuns la un numitor comun.
Când preoții au fost întrebați despre agheasmă și capacitatea acesteia de a ne vindeca, ei au explicat că știința și credința se întrepătrund, ducând la cel mai bun rezultat.
„Atât Biserica Romano-Catolică cât şi Biserica Ortodoxă şi multe culte din România au preoţi, reprezentanţi religioşi unde? În spital. Preotul, înainte ca bolnavul să facă o operaţie, trece pe la el prin salon, îl spovedeşte îl împărtăşeşte, îi dă aghiazma mare, iar omul intra în operaţie.
Nu este suficient să-l împărtăşească şi să-i dea aghiazmă. Cu toate astea preotul îşi face treaba în spital şi nu exclude munca medicului. Aici e paradoxul, nu am văzut medici care să spună, măi părinte ce cauţi bre în spital, de ce nu te duci la tine în biserică”, a spus părintele Visarion Alexa, preot ortodox şi specialist în comunicare la Antena 3.
„Aghiazma nu ne vindecă de la sine, aşa de orice”
Mergând pe aceeași idee, părintele Francisc Doboş a completat să „nu încurcăm planurile” și că agheasma nu vindecă de la sine totul.
„E important să nu depăşim acea limită şi să transformăm mai mult în supertiţie decât har. Aghiazma nu ne vindecă de la sine, aşa de orice. Există toată acestaă încărcătură de purificare pentru că apa este simbolul botezului, eliberera de moarte şi ne introduce ca să facă loc euharistiei, să facă loc împărtăşaniei. E mai important Hristos în impărtăşanie, decât aghiazma. Chiar dacă pe Hristos nu-l vedem acolo, vedem mai mult aghiazma şi oameni aleargă mai mult spre aghiazmă”, a spus părintele Francisc Doboş.
Părintele Francisc Doboş: „Dumnezeu ne-a dat şi raţiunea, i-a înzestrat şi pe oamenii de ştiinţă şi pe medici”
Părintele explică mecanismul prin care credința, alături de știință, creează un ajutor de necontestat pentru oameni.
„Biologia funcţionează la fel şi pentru un om care crede şi pentru un om care nu crede. Credinţa nu se salvează de o boală ci te salvează în boală pentru că îţi dă toată acea capacitate ca atunci când vine că altfel nu ar mai fi murit Hristos. El credea în Dumnezeu şi cu toate acestea a murit, a fost răstignit, a suferit. Şi noi trecem prin toată această încercare, a pandemiei care e la un nivel planetar. Ce facem acum ? Care sunt instrumentele pe care le avem. Avem credinţă şi cu această credinţă să restabilim acele legături şi, cum le pun eu, rădăcini în cer, pentru a inslufla acea speranţă oamenilor.
Dar acea speranţă care să ne facă să facem legătura şi cu ştiinţa. Pentru că tot Dumnezeu ne-a dat şi raţiunea, i-a înzestrat şi pe oamenii de ştiinţă şi pe medici”, a spus părintele Francisc Doboş la Antena 3.