Sticlele de băuturi alcoolice vor avea mesaje similare ca de pe pachetele de țigări

de: Elena Nicoleta BUJOR
14:20, 24 sept. 2024

Irlanda va deveni prima țară din lume care va include pe sticlele de băuturi alcoolice mesaje referitoare la legătura directă dintre consumul de alcool și riscul de cancer, asemănător cu avertismentele de pe pachetele de țigări, conform celor raportate de El País.

Aceste etichete vor oferi dovezi științifice despre faptul că alcoolul contribuie la apariția cancerului și a bolilor hepatice, dar și despre încercările industriei de a diminua aceste informații. Noua legislație, care va intra în vigoare în 2026, este considerată o inițiativă „promițătoare” pentru reducerea consumului și ar putea inspira alte state europene să adopte măsuri similare, conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„În acest moment, ceea ce știm este că mulți oameni beau fără a fi conștienți de riscuri”, a declarat Dasa Kokole, consultant la Biroul Regional al OMS în Europa și coautor al raportului.

Sticlele de băuturi alcoolice vor avea mesaje similare ca de pe pachetele de țigări

Un studiu publicat în luna iulie a arătat că aproape jumătate dintre europeni nu sunt conștienți de legătura dintre alcool și riscul de a dezvolta șapte tipuri de cancer, iar doar 15% știu că există o asociere între consumul de alcool și cancerul de sân. Katherine Paradis, expert în alcool al OMS pentru Europa, a menționat că cercetările din Canada sugerează că, odată ce oamenii devin conștienți de aceste etichete, ei sunt mai predispuși să sprijine alte politici de reglementare a consumului de alcool, inclusiv măsuri fiscale și restricții publicitare.

„Odată ce oamenii sunt expuși la etichete și înțeleg că alcoolul poate provoca cancer, sunt mult mai probabil să susțină alte politici privind alcoolul, cum ar fi măsurile fiscale pentru a crește prețurile sau restricția privind publicitatea sau orele de cumpărare”, a menționat Katherine Paradis, expert în alcool al OMS pentru Europa.

În Irlanda, aproximativ 60 de organizații s-au unit sub platforma Alcohol Health Alliance, incluzând profesioniști din domeniul sănătății și reprezentanți ai tinerilor. Reacția industriei față de această inițiativă a fost puternică, dar guvernul a simțit presiunea de a nu contrazice opinia a 60 de organizații recunoscute.

„Părerea mea personală este că acesta este motivul pentru care industria alcoolului s-a opus atât de puternic față de eticheta irlandeză, pentru că știu că este doar un prim pas”, a fost de părere Dasa Kokole.

În 2018, costul economic al deceselor premature cauzate de cancer în Uniunea Europeană a fost estimat la 52,9 miliarde de euro, dintre care 4,58 miliarde de euro au fost atribuite consumului de alcool. Se estimează că alcoolul este responsabil pentru aproximativ 111.300 de cazuri noi de cancer în UE (4,1%), cele mai frecvente fiind cancerul de colon și rect (36.900 de cazuri), urmat de cancerul mamar (24.200 de cazuri) și cel al cavității bucale (12.400 de cazuri).

Până acum, Comisia Europeană nu a ajuns la o concluzie cu privire la includerea avertismentelor pe băuturi. În 2017, aceasta a invitat industria să adopte măsuri voluntare, dar până în prezent nu s-a înregistrat niciun progres semnificativ în acest sens.

„Dacă este posibil în Irlanda, este posibil în Franța, Italia și în orice altă țară producătoare de alcool. Dar cred că trebuie să avem o campanie mare și o alianță largă de grupuri sociale și de sănătate pentru a face acest lucru, deoarece reacția din industrie va fi masivă”, a explicat și președintele Irish Cancer Society, Averil Power.