Știați că există acest cimitir în municipiul Iași? Femeile săvârșesc o muncă titanică, apreciată de vizitatori. „Suntem puțini și fără ajutorul lor nu ar arăta așa” – FOTO/ VIDEO

de: evelina.chitoroaga
02:00, 21 sept. 2021

Unul dintre cele mai uimitoare cimitire din județul Iași este la Mănăstirea Cetățuia! Acolo se află un adevărat colț de rai, unde zeci de preoți sunt înmormântați. Toate mormintele sunt foarte bine îngrijite și pline de flori. Nu este zi în care, la căpătâiul morților, să nu fie lumânări aprinse. Credincioșii merg zi de zi la cimitir, fac curățenie, îngrijesc mormintelele și aprind lumânări, iar pe pereții cimitirului sunt icoanele sfinților din calendarul ortodox. Este cu adevărat un loc unic

La câțiva pași de Mănăstirea Cetățuia, din municipiul Iași, se află cimitirul lăcașului de cult, un mic colț de rai și un loc unic în Iași. Aici sunt înmormântați zeci de preoți care au slujit de-a lungul timpului la bisericile și mănăstirile din Iași. Când treci pragul acestui cimitir, te cuprinde un sentiment de liniște sufletească și nu îți dai seama că ești într-un cimitir. Intrarea se face printr-o boltă pe care sunt inscripționate ultimele două versuri ale Crezului: „Aștept învierea morților și viața veacului ce va să vie, amin!”. Toate icoanele sunt curățate zilnic și sunt însoțite de mesaje care descriu fiecare Sfânt în parte. Lângă icoana Sfintei Parascheva, este scris următorul mesaj:

„Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Parascheva, duhul tău”.

Printre sfinții prezenți pe zidurile cimitirului se numără și Sfântul Gheorghe, Sfântul Ioan, Sfinții Petru și Pavel.

Credincioșii au grijă de mormintele preoților în semn de recunoștință

Un grup de credincioși evlavioși merg zi de zi la cimitir pentru a îngriji mormintele preoților. Aceștia au grijă ca la căpătâiul fiecărui mort să ardă în permanență lumânări. Mormintele lor sunt acoperite de cele mai frumoase flori. Preoții de la Mănăstirea Cetățuia spun că cei care au grijă ca cimitirul să fie mereu curat și frumos sunt credincioșii, care prin aceste gesturi le mulțumesc sfinților părinți pentru că s-au rugat pentru ei cât timp erau în viață.

„Sunt mai mulți credincioși care vin și curăță mormintele, icoanele și au grijă să fie totul perfect. Acești credincioși sunt persoane care prin aceste fapte le mulțumesc sfinților părinți pentru vremurile în care se rugau pentru ei și binele lor, când erau în viață. Așa le mulțumesc ei. Noi suntem puțini și fără ajutorul lor nu ar arăta așa cimitirul. Sunt câteva femei care nu lipesc în nicio zi de la cimitir, așa se explică faptul că, în fiecare zi, acolo lumânările ard la fiecare mormânt. De mai mulți ani, sunt acești credincioși cu suflet bun care îngrijesc cimitirul”, a declarat unul din călugării de la Mănăstirea Cetățuia.

În edițiile anterioare, reporterii „BZI” au prezentat povestea ascunsă după zidurile bisericii din Bârnova, în interiorul cărora este chiar mormântul maicii Marciana. Aceasta este cea care a ridicat acest lăcaș de cult.

Istoricul Mănăstirii Cetățuia

Mănăstirea Cetățuia din Iași este o mănăstire ortodoxă de călugari, ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca. Așezată pe un deal înalt din partea de sud a Iașului, de unde se poate vedea o frumoasă panoramă a orașului, Mănăstirea Cetățuia domină peisajul prin silueta sa zveltă, străjuită de un turn impozant și împrejmuită cu un zid de piatră măcinat de vreme. Ea a fost construită de la început ca un complex fortificat medieval capabil să ofere domnitorului și boierilor un reazem pentru o rezistență înarmată împotriva invadatorilor. Aici a funcționat o tiparniță cu litere grecești, adusă de la Veneția. Ajunsă o ruină la sfârșitul secolului al XIX-lea, mănăstirea a fost restaurată în perioada interbelică la inițiativa istoricului Nicolae Iorga.

Ansamblul Mănăstirii Cetățuia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015, având codul de clasificare IS-II-a-A-03806 și fiind alcătuit din urmatoarele șase obiective: Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel”; Sala Gotică; Casa Domnească; Corpul de chilii; Turnul clopotniță; Zidul de incintă.