STIATI ca doua fisuri din zona lacului Sfanta Ana PREVESTESC vremea?

de: BZI.ro
17:12, 27 oct. 2013
Lacul Sfanta Ana este unul dintre cele mai frumoase din Romania, in jurul caruia s-au nascut o multime de legende. Unele se pastreaza, din generatie in generatie, de peste 500 de ani.
Lacul Sf. Ana este singurul lac vulcanic din Romania. Se afla la o altitudine de 946 metri si are o lungime de 620 m, o latime maxima de 460 m si o suprafata de 19,50 hectare. Adancimea maxima este de sapte sapte metri. Este situat in masivul Ciomatu, la aproximativ 20 de km de Baile Tusnad, scrie digi24.ro
De la Baile Tusnad se poate ajunge foarte usor la Sfanta Ana, fie cu masina, in maximum 30 de minute, fie pe jos, prin padure, in zona existand si un traseu turistic ce poate fi parcurs in aproximativ trei ore.
Deoarece lacul Sfanta Ana este unul de munte, dar si inconjurat de paduri, puritatea apei de aici se apropie de cea a apei distilate.
Turistii veniti la Lacul Sfanta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea. Ei au la indemana o metoda mai putin obisnuita: cele doua fisuri din masiv care prevestesc vremea. Localnicii stiu ca daca emanatiile din fisuri „pisca la nas”, atunci e semn de furtuna, iar daca nu, ziua va fi insorita, tocmai potrivita pentru drumetii. Fenomenul are o explicatie stiintifica. In munte se desfasoara inca o activitate post-vulcanica, sensibila la orice schimbare a presiunii atmosferice. Cand presiunea atmosferica scade, gazele, precum bioxidul de carbon si sulful, urca spre suprafata si inunda fisurile cu un miros intepator.
Legendele Lacului Sf. Ana
Exista o legenda potrivit careia doi tineri urmau sa se casatoreasca. Fata, pe nume Ana, urma sa devina sotie chiar daca ea nu dorea acest lucru. Si totusi, parintii o obligau sa se casatoreasca doar pentru a pune mana pe averea baiatului. In seara nuntii, mireasa a fugit si s-a aruncat in acest lac, trupul ei nefiind gasit nici pana in ziua de azi. De aceea lacul poarta numele de Sfanta Ana.
O alta legenda ne spune ca prin aceste locuri traiau doi tirani care erau frati. Unul stapanea o cetate pe Varful Puciosul, din apropiere, celalalt, o cetate situata pe locul actualului lac. Stapanul cetatii de pe Puciosul avea o caleasca minunata, castigata la zaruri, fapt ce a starnit invidia fratelui sau, care a pus ramasag ca a doua zi va veni in vizita cu o caleasca si mai mareata. Pentru a castiga ramasagul, tiranul pune sa fie inhamate la caleasca sa opt din cele mai frumoase fete din imprejurimi. Caleasca fiind foarte grea, acestea nu au putut sa o urneasca, fapt ce a dezlantuit mania stapanului, care a inceput sa le biciuiasca. Una din fete, pe nume Ana, l-a blestemat pe stapanul cel marsav. Blestemul fetei s-a implinit numaidecat: s-a pornit o furtuna ingrozitoare, cu fulgere si tunete, cutremure, iar cetatea, impreuna cu tiranul ei, s-a scufundat in flacari. In locul cetatii de odinioara s-a format un lac albastru si linistit, numit de locuitorii din zona Lacul Sfanta Ana.
Putini sunt cei care stiu ca Lacul Sfanta Ana are si o parte mai ascunsa! In rezervatia cu acelasi nume se afla si un lac cu muschi, cunoscut sub numele de Tinovul Mohos. Aici, toata lumea trebuie sa fie atenta pe unde calca, pentru ca zona este o adevarata mlastina. In plus, si micile vietuitoare sunt in pericol, deoarece in rezervatie traiesc si plante carnivore.
In orice caz, Lacul Sfanta Ana este un loc pe care nu trebuie sa-l ocoliti, atunci cand aveti timp sa faceti o drumetie la munte.