Stenograme incendiare, într-un dosar de trafic de droguri: „Câți «saci» să îți iau?”
Stenograme incendiare, date publicității de magistrații ieșeni! În cadrul unui dosar de trafic de droguri. Procurorii spun că suspecții purtau discuții codate. Drogurile erau aduse din București și vândute pe „piața neagră” din Iași
Magistrații au dat publicității stenograme incendiare, fiind vorba despre conversații codate purtate într-un dosar de trafic de droguri. Astfel, în cadrul dosarului, cei cinci inculpați au contestat sentința emisă de Tribunal, dar judecătorii Curții de Apel Iași au respins ieri apelurile. Decizia este definitivă.
În urmă cu câteva luni, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus condamnarea Claudiei Miriuță la opt ani și șase luni de temniță, pentru trafic de droguri de mare risc. În același dosar, Mituș Ene a primit o pedeapsă de patru ani și șase luni de pușcărie, pentru trafic de droguri de mare risc, în vreme ce Codrin Spinei a fost condamnat la patru ani și cinci luni de detenție, pentru trafic de droguri de mare risc și deținere, fără drept, de droguri de mare risc.
Totodată, Marian Sebastian Căldărariu a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare, în timp ce Valentin Gabriel Frunză a primit o pedeapsă de trei ani și zece luni de închisoare.
Mai mult, instanța a dispus confiscarea de la inculpați a unor sume de bani, a unor telefoane mobile, precum și a unor cantități de droguri, respectiv heroină cu cofeină și comprimate de metadonă.
Traficanții de droguri discutau codat
Stenogramele convorbirilor au fost consemnate de procurori din cursul anului trecut. Așadar, procesul celor cinci indivizi a început pe 20 iunie 2019, după ce, în perioada februarie – martie 2019, anchetatorii DIICOT au efectuat primele rețineri în dosar. Reținerile au fost făcute de procurorii DIICOT Iași în această cauză penală privind traficul de heroină.
Heroina provenea din București. Conform anchetatorilor, de efectuarea coordonarea afacerii se ocupa Valentin Frunză, zis „Jamaica”. De aducerea efectivă, transportul drogurilor din municipiul București la Iași, se ocupau Spinei și Căldărariu, ambii fiind și consumatori de heroină.
La începutul lui februarie 2019, unul dintre transporturile de heroină ale lui „Jamaica” au fost capturate de procurorii DIICOT chiar în momentul în care Codrin Spinei și Marian Sebastian Căldărariu aduceau drogurile pe un tren rapid ce circula pe ruta București – Iași.
După prinderea celor doi, ofițerii de la Crimă Organizată au descins împreună cu agenții Serviciului de Acțiuni Speciale la adresa lui „Jamaica”, de unde l-au ridicat pe acesta, dar și mai multe bunuri.
Traficanții de heroină din Iași se aprovizionau cu droguri din București, astfel că oamenii legii au hotărât să îi indentifice și pe cei din Capitală. Astfel, anchetatorii au ajuns și la locuințele suspecților din București.
Din municipiul București, ofițerii i-au săltat pe Mituș Ene (48 de ani) și pe Claudia Miriuță (42 de ani). De la perchezițiile domiciliare la cei doi suspecți din București, polițiștii și mascații au ridicat heroină, metadonă, bani și alte bunuri.
Procurorii au prezentat stenogramele
Procurorii au menționat că, în urma analizării datelor din telefoane, inclusiv a secțiunii de mesaje din aplicația chat a Facebook, dar și cea a aplicației WhatsApp, au fost identificate mai multe conversații.
„Din conversația cu utilizatorul cu id-ul James Jamy, având mesaje salvate din data de 22.01.2019, s-au observat la început mai multe mesaje, parcă scoase dintr-un anume context, părând a fi codate, precum și mai multe apeluri nepreluate de la utilizatorul James Jamy. În conversația cu utilizatorul cu username-ul I.Z., cei doi vorbesc codat despre nevoia de consum de droguri, la un moment dat inculpatul Codrin Spinei îl întreabă pe utilizatorul I.Z. de unde să ia, acesta răspunzîndu-i de la Brek. Cu ocazia convorbirilor dintre cei doi, I.Z. îi trimite inculpatului mai multe poze printre care și una în care se regăsește o folie din aluminiu pe care este o substanță pulverulentă de culoare maro, ce pare a fi heroină”, au afirmat procurorii DIICOT.
Oamenii legii au mai găsit în telefoane mesaje purtate între inculpați:
„G.C., către Valentin Gabriel Frunză : Câți «saci» să îți iau?”
„Fa, de ce nu răspunzi?! Dacă nu vrei să «bei cafea», e ok, dar nu să-ți bați joc de mine, că mă suni tu, bă! Nu răspunzi?! Eu nu înțeleg! Nu vrei, nu vrei, e ok! Parcă nu știi ce înseamnă să fii «băutoare» și să aștepți!”
Procurorii au afirmat că acest mesaj este relevant, deoarece este din nou folosit un limbaj codat, prin termenul de „cafea” reieșind clar că se face referire la droguri. Expeditorul i-a spus inculpatei Claudia Miriuță că și ea este „băutoare” și știe ce înseamnă să aștepte, cel mai probabil însemnând că și aceasta este consumatoare de droguri și știe ce înseamnă starea de sevraj.