Stenograme incendiare, în dosarul polițiștilor de la Rutieră, acuzați de șpagă! „Fac orice zici matale: și flotări, stau și în cap”! Anchetatorii au folosit doi investigatori sub acoperire (Exclusiv) – UPDATE

de: Ciprian Nedelcu
02:00, 01 sept. 2020

Stenograme incendiare în dosarul polițiștilor de la Rutieră acuzați de șpagă! „Fac orice zici matale: și flotări, stau și în cap!” Procurorii DNA au folosit un colaborator cu identitate reală și doi investigatori sub acoperire. Mai mult, anchetatorii anticorupție au cerut și obținut aprobarea interceptării convorbirilor suspecților din acest dosar

Stenograme incendiare în dosarul polițiștilor de la Rutieră acuzați de șpagă! Reporterii Cotidianului BZI au intrat în posesia interceptărilor din dosarul agenților acuzați că ar fi luat mâncare drept mită.
Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au folosit un colaborator cu identitate reală și doi investigatori sub acoperire în acest dosar. Mai mult, anchetatorii anticorupție au cerut și obținut aprobarea interceptării convorbirilor suspecților din acest dosar. Folosindu-se de aceste interceptări, procurorii DNA încearcă să demonstreze că acuzațiile aduse suspecților ar fi reale.

Dosarul a fost înregistrat la DNA Iași pe 20 mai 2019, printr-un procesul-verbal de sesizare din oficiu, întocmit pe baza informațiilor deținute, din care rezulta că șeful Biroului Rutier Iași ar fi obișnuit să primească diverse produse de la șoferii unui restaurant identificați că ar fi comis abateri de la prevederile Codului Rutier, în schimbul nedispunerii măsurilor legale împotriva acestora.

„Prevalându-se de protecția de care dispun din partea polițiștilor rutieri, conducătorii autoturismelor (parcul auto al societății având în dotare aproximativ 100 de mașini cu care efectuează livrări la domiciliu) obișnuiesc să încalce regulile de circulație (întoarcere pe linie dublă continuă, trecere pe culoarea roșie a semaforului etc.), punând astfel în pericol siguranța participanților la trafic, fără să fie sancționați pentru abaterile comise”, susțin anchetatorii.

UPDATE: Tribunalul Iași admite contestațiile formulate de inculpații Barabaş Nicolae Robert, Crengăniş Felix Nelu, Hîncu Andrei Cosmin şi Ciobanu Ciprian Marian.

„Dosar nr.4019/99/2020 În temeiul art.4251 alin.7 pct.2 lit.a C.proc.pen., admite contestaţiile formulate de inculpaţii Barabaş Nicolae Robert, Crengăniş Felix Nelu, Hîncu Andrei Cosmin şi Ciobanu Ciprian Marian, împotriva încheierii nr.173/JDL, pronunţate de Tribunalul Iaşi la data de 27.08.2020 în dosarul nr.4019/99/2020, pe care o desfiinţează, în parte, în sensul înlăturării dispoziţiei prin care s-a luat faţă de inculpaţii Barabaş Nicolae Robert, Crengăniş Felix Nelu şi Hîncu Andrei Cosmin măsura arestului la domiciliu, precum şi a dispoziţiei prin care s-a luat faţă de inculpatul Ciobanu Ciprian Marian măsura controlului judiciar. În temeiul art.227 alin.2 rap. la art.211, art. 215 C.proc.pen., ia faţă de inculpaţii Barabaş Nicolae Robert, Crengăniş Felix Nelu şi Hîncu Andrei Cosmin, măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, de la 01.09.2020 până la 30.10.2020, inclusiv.
Desemnează Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul I.P.J. Iaşi pentru supravegherea inculpaţilor. În baza art.215 alin.1 C.proc.pen., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. În baza art.215 alin.2 C.proc.pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpaţilor să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească teritoriul României; b) să nu comunice în mod direct sau indirect, pe nicio cale, între ei, cu ceilalţi inculpaţi ( Ciobanu Ciprian Marian, Lohan Cristinel Cătălin şi Zaborilă Viorel ) şi cu martorii Pleşcan Andrei Cătălin, Chirvase Ştefan Mihai, Căruceriu Ana Maria, Amancei Andreea Roxana, Pascaru Constantin Ovidiu, Ramadan Paul, Paraschiv Cristina şi Cantemir Robert.
În baza art.215 alin.3 C.proc.pen., atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Măsura dispusă se comunică, de îndată, inculpaţilor Barabaş Nicolae Robert, Crengăniş Felix Nelu şi Hîncu Andrei Cosmin, instituţiei desemnate cu supravegherea lor, unităţilor de poliţie în ale căror circumscripţii locuiesc inculpaţii, serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor şi organelor de frontieră. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate şi le înlătură pe cele contrare. În baza art.4251 alin.7 pct.1 lit.b C.proc.pen., respinge, ca nefondată, contestaţia declarată de P.Î.C.C.J. – D.N.A., Serviciul Teritorial Iaşi, împotriva încheierii nr.173/JDL, pronunţate de Tribunalul Iaşi la data de 27.08.2020 în dosarul nr.4019/99/2020. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă.”, potrivit unui comunicat remis de Tribunalul Iași.

Colaborator și investigatori sub acoperire

Procurorii au mai afirmat că informațiile existente relevau faptul că, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițiștii din cadrul structurii rutiere nu ar verifica în trafic certificatul de înmatriculare al autoturismelor care, potrivit normelor legale, ar trebui să aibă avizul RAR cu mențiunile specifice privind punerea în circulație a unui autoturism colantat (schimbare a culorii).

Pe 10 iunie 2019, în cauză a fost desemnat un colaborator cu identitate reală, acesta desfășurând activități conform ordonanțelor de autorizare a căror valabilitate a fost prelungită succesiv până pe 17 septembrie 2020. De asemenea, prin ordonanțele din 7 octombrie 2019, în cauză au fost desemnați și autorizați pentru o perioadă de 60 de zile și doi investigatori sub acoperire.

Măsuri de supraveghere tehnică, aprobate de către magistrați

Mai mult, pe 11 iunie 2019, DNA a obținut aprobarea unor măsuri de supraveghere tehnică a unor suspecți din acest dosar, precum și a colaboratorului cu identitate reală. Ulterior, instanța a prelungit succesiv măsurile până pe 7 decembrie 2019. De asemenea, începând cu 10 decembrie 2019, instanța a autorizat și apoi a prelungit autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică, printre alții, a suspecților din acest caz și a colaboratorului cu identitate reală.

Grabă cu plăcuțele de înmatriculare

Colaboratorul DNA a povestit cum a ajuns să discute cu un agent, Felix Nelu Crengăniș, de la Serviciul Permise și Înmatriculări Iași. Colaboratorul a precizat că, pe 6 august 2019, în jurul orei 13:40, a fost contactat de un cunoscut, care i-a spus că are nevoie de o plăcuță de înmatriculare pentru un autoturism.

Înregistrarea audio efectuată în mediul ambiental cuprinde o sesiune din 6 august 2019, în intervalul orar 14:07 – 14:12:

Colaborator: – Bună ziua! Ce faceți?
Felix Nelu Crengăniș: – (neinteligibil)
Colaborator: – M-a trimis ăsta de la…!
F.N.C.: – Da?!
Colaborator: – … că are și el nevoie de un număr să-l pună aici… !
F.N.C.: – Hmmm… să-l pună aici, unde…?
Colaborator: – Pe aia, acolo, în spate.. !
F.N.C.: – Unde? Jos?
Colaborator: – Da, da, da! Îi trebuie un număr de-ăsta de… spate. Fac orice zici matale: și flotări, stau și în cap! (râde)
F.N.C.: – Petrică!
(În discuție intervine un bărbat pe nume Petrică)

Petrică: – Da?
F.N.C.: – Avem ceva? Ah?
Petrică: – Nu, nu! Mâine!
F.N.C.: – (i se adresează din nou colaboratorului DNA) Dar când pleacă?
Colaborator: – În noaptea asta voia să plece.
F.N.C.: – Ahaha… în noaptea asta pleacă.
PETRICă: – (neinteligibil)…
F.N.C.: – … una… nu mai este… una… ia vezi ce… pentru ce vrea el. Știi că asta-i de bagaj și asta… asta s-o puie jos.
Petrică: – … bagaj, nu? Aha! Dar ce nu-l scoți pe-aceala să-l pui acolo?
F.N.C.: – Păi, cum? Să-l scoată și după aia…? Ce zici?
Petrică: – Cât era?
F.N.C.: – Stai să scriu c-am uitat.
Colaborator: – … 16…

F.N.C.: – Nu mai sunt… nu mai…. ! Nu mai (neinteligibil) … !
Colaborator: – Da!
F.N.C.: – … foarte… foarte…!
Colaborator: – Ce vă trimit?
F.N.C.: – Dar ce să…?
Colaborator: – … zi matale! Hm!
F.N.C.: – Petrică, ți-i foame?
Petrică: – Azi nu mi-i foame!
F.N.C.: – Azi nu!
Colaborator: – Cât…mă costă?
F.N.C.: – (neinteligibil)
Colaborator: – … Ia nea’ Petrică! Hm!
PETRICă: – Pe la spate te rog, da?
F.N.C.: – Măi…?
Colaborator: – Da?
F.N.C.: – Dar ia zi! Vino încoace un pic!

Colaborator: – Da…?
F.N.C.: – … eu parcă am luat eu de la voi… (neinteligibil) … !
Colaborator: – Da.
F.N.C.: – … am luat de la voi odată niște de-alea de pui… ! Cum se cheamă?
Colaborator: – Crispy?
F.N.C.: – Crispy. Mai aveți?
Colaborator: – Da. Dar cum?!
F.N.C.: – Da?
Colaborator: – Da.
F.N.C.: – Cu ce se…? Este un meniu sau…?
Colaborator: – Da. Meniu crispy… salată…!
F.N.C.: – Salată de varză să fie!

Colaborator: – Da, salată de varză, cartofi și… alea… !
F.N.C.: – Ajungi să trimiți 2 până-n 4?
Colaborator: – Da.
F.N.C.: – Da?
Colaborator: – Dar ce? E 2 și ceva!
F.N.C.: – Da, dar până ajungi, până nu știu ce, până.. !
Colaborator: – Da, da, da, da, da.
F.N.C.: – Da?

Colaborator: – Dar acuma dau comanda!
F.N.C.: – Bun! Dă comandă de 2 de-ălea… (neinteligibil)…!
Colaborator: – I-am lăsat lui…! Mulțumesc tare mult! Sănătate!
Petrică: – (neinteligibil)
Colaborator: – Nu, nu, nu.. !
Petrică: – Aici știi ce te rog, da?!
Colaborator: – Da, da, da!
Petrică: – Nu… (neinteligibil)!
Colaborator: – Păi, dar… (neinteligibil)…! Mersi frumos!
F.N.C.: – Da? Deci, 2 porții (neinteligibil) …!
Colaborator: – Da! (neinteligibil)
F.N.C.: – … dacă n-ai vrut.. (neinteligibil) … ! (râde)

„100 de lei și 2 crispy”

Anchetatorii anticorupție ieșeni au adăugat că, în cadrul înregistrării audio efectuate în mediul ambiental, este prezentată o sesiune din 6 august 2019, din intervalul orar 14:20 – 14:37. La începutul înregistrării, colaboratorul DNA discută cu un bărbat aspecte fără interes operativ legate de înmatricularea unei mașini. Ulterior, acesta discută cu un angajat al restaurantului, suspect în acest caz:

A.C.H.: -…?
Colaborator: – … omule, 100 de lei … și doi crispy la Felix, 100 lui Petrică și doi lui Felix, doi crispy lui Felix!
A.C.H.: – Care Petrică?
Colaborator DNA: – Ia caută în telefon „Petrică numere”!
A.C.H.: – … „Felix de la numere”!
Colaborator DNA: – Hai! Hai! Hai, scoate! Scoate!
A.C.H.: – Câți bani vrei?
Colaborator DNA: – 100 de lei.
A.C.H.: – Da.

Colaborator DNA: – .. și doi crispy lui Felix.
A.C.H.: – Dă comandă de… !
Colaborator DNA: – Banii! Lasă, că-i nașu-tu! Și eu plătesc când e vorba de nașu-miu!
A.C.H.: – Ce plătești tu? Nu mai mânca căcat!
Colaborator DNA: – … doi crispy! Da, și dă-mi suta de lei, p..ă, c-am dat de la mine!
A.C.H.: – Da, măi!
Colaborator DNA: – Dar ce m-ai strigat? Ce vroiai?
A.C.H.: – Dă comandă, că-ți aduc o sută de lei!
Colaborator DNA: – Dar de ce m-ai strigat? Că m-ai strigat inițial! Vrei să discutăm ceva?
A.C.H.: – (neinteligibil)…
Colaborator DNA: – Mă suni că.. ! Te aștept jos!
A.C.H.: – Da!

„Băi, nu tre’ să trăiască toată lumea?!”

De la ora 14:24:48, colaboratorul DNA discută cu un manager al restaurantului:
Colaborator DNA: – P.?
P.R.: – Da?
Colaborator DNA: – Pentru doi crispy cu cine discut?
P.R.: – Pentru tine?
Colaborator DNA: – Nu, nu, nu… !
P.R.: – Pentru băieți?
Colaborator DNA: – Da! Trebuie trimiși undeva! Știe A.
P.R.: – Doi crispy?
Colaborator DNA: – Doi crispy… (neinteligibil)… !
P.R.: – Unde?
Colaborator DNA: – La Înmatriculări… Felix… îți dau numărul acuma, da? 07…!
A.C.H.: – (neinteligibil) ..da-s două….. !

Colaborator DNA: – (i se adresează lui A.C.H) … ești bulangiu… am nevoie de un număr, îți arăt aici.
A.C.H.: – Da, dar numărul ăla adică.
Colaborator DNA: – „Vreau și eu nu număr de-ăsta!”
A.C.H.: – Da, mă, da-mi trebuia două, mă! Nu ți-am zis la telefon?
Colaborator DNA: – Dar ce țigan ești!
A.C.H.: – …două!

Colaborator DNA: – Da. Dar de ce-ți trebuie două?
A.C.H.: – Că trebuia să fac și la suportul ăla de bicicletă.
Colaborator DNA: – Și-i trebuie fix astăzi?
A.C.H.: – Mâine! Zi-i să-ți dea și 100 de lei.
Colaborator DNA: – Mai cer 100 și mă duc acuma?
A.C.H.: – (neinteligibil)
Colaborator DNA: – Iau 100…?
A.C.H.: – … spune-i lui… !
Colaborator DNA: – P.? Stai oleacă!

A.C.H.: – 200 .. Da!
Colaborator DNA: – Da. (i se adresează lui P.R.: – Dă-mi 200 de lei).
P.R.: – Așteaptă că… !
Colaborator DNA: – Da… !
P.R.: – Ok.
Colaborator DNA: – Bine, dă-mi 200 de lei.
P.R.: – Pentru?
Colaborator DNA: – … numere înmatriculări.
P.R.: – știe A.?
Colaborator DNA: – Da! Păi, el m-a trimis la tine!
P.R.: – Stai să văd de unde să-ți dau! (…)
Colaborator DNA: – … dă-mi de 50. Măcar doi că i-am dat de la mine doi. .. doi de cincizeci și unu de o sută că eu fac colecție cu ăștia de 50 că i-am dat de la mine. A.? Duc eu comanda asta când iese, da? Ca să nu… !
P.R.: – Ți-a dat?

Colaborator DNA: – Da! Băi, dar la numere… la bicicletă i-am mai făcut eu o dată număr.
A.C.H.: – … de București, omule, că era în leasing. Ai uitat? Am ăla de București, dar nu poți să… ! Unul de Iași și unul de București? Ai luat-o pe arătură și tu?!
Colaborator DNA: – Dar la aia îi trebuia… !
A.C.H.: – Nu dar încape ăsta ca lungime, A.
Colaborator DNA: – Asta încape, dar mai finuț era ăla micuț!
A.C.H.: – Ah! Pătrat?
Colaborator DNA: – Dar nu știu dacă îi încape că nu mai poa’ să deschidă, nu?
A.C.H.: – Îl prinde el acolo. Dar eu i-am zis, băi, eu aș zice să nu dai gaură că se strică în p..a mea că ai dat un sac pe bani pe căcatul ăla.
Colaborator DNA: – Păi, să-l lipească!

A.C.H.: – Dar i-am zis să-l lipească, dar decât gaură na… să nu intre apă… !
Colaborator DNA: – Sau… ce pune-n ăla?
A.C.H.: – Pui două trollere în ăla, pui orice… ! Sus….tu dacă pui sus, deasupra, păi îți ia din …. ! Ai înțeles? Dar poți să-ți pui de-aia, bărcuță de-aia, știi dar aia-i.. ! Aia te oprește!
Colaborator DNA: – Dar ce? Nu încape în portbagajul ceala două trollere?
A.C.H.: – Are și bonă acuma… filipineză.
Colaborator DNA: – Filipineză?
A.C.H.: – A luat-o din Filipine.
Colaborator DNA: – De ce?
A.C.H.: – Na, vorbește și numai în engleză cu copilul și stă ..are grijă de …are grijă doar de ăla mic… cu E. stă cealaltă bonă.. !

Colaborator DNA: – Dar ce aia…? Aia din Filipine ce? E mai ieftină?
A.C.H.: – Angajată. Nu, că-i 2.000 de lei pe lună plus taxele la stat timp de doi ani plus mâncare plus cazare, că-i dai și mâncare, și cazare!
Colaborator DNA: – Și nu stă la el?
A.C.H.: – Da, într-un fel la el acolo .. da…băi, eu zic așa ca orice om ce costuri implică. Ai înțeles? Adică te costă o bonă … (neinteligibil) .. ! Da-i non-stop, e de dimineață până seară cumva, deci e internă efectiv.
Colaborator DNA: – E acolo.
A.C.H.: – Da, e acolo tot timpul, știi, merge…cu tine…oriunde.
Colaborator DNA: – I-ai zis că mă trimiți pe mine, prietenul lui? (râde) Dar vezi! Nu-mi strici iarăși combinația cu Felix ca data trecută, că data trecută tot tu mi-ai stricat-o și abia m-am combinat cu el.
A.C.H.: – Cum? Cu Felix?

Colaborator DNA: – Ne-am certat de la ceva cu Felix, adu-ți aminte!
A.C.H.: – Nu m-am certat cu Felix niciodată!
Colaborator DNA: – Nu tu, că tu nu te-ai certat cu niciunul că mereu ai avut fraierul la înaintare.
A.C.H.: – Băi, eu am numărul lui.. !
Colaborator DNA: – Eu știu că-l ai!
A.C.H.: – .. și-a lui Petrică, că și Petrică a venit cu Felix o…nu, doar Petrică a venit aici când a avut el o masă (?) și i-am făcut-o.

Colaborator DNA: – Doar Petrică sau (neinteligibil) poa’ să vină aici, că Felix nu vine!
A.C.H.: – Petrică, cu el…!
Colaborator DNA: – Ala înalt, slab, ei, el ia banii, Felix a luat… haleala! De fapt, Felix a zis: dă-i lui Petrică o sută și…!
A.C.H.: – Da, mă, asta e! Băi, nu tre’ să trăiască toată lumea? Ești futere! Eu n-am nicio problemă în sensul ăsta, știi că, dacă…!

Colaborator DNA: – Nu, nu, nu, să nu se interpreteze…
A.C.H.: – … tu când mă rezolvi… nu, mă! Tu când mă rezolvi… dacă eu îs rezolvat… eu n-am nicio problemă în sensul ăsta! Nu! Ești futere!
Colaborator DNA: – Nu, dar să nu se interpreteze! Mai ales (neinteligibil)… aia mai îmi trebuia mie. Și acuma stau și râd ca cealaltă… (neinteligibil)…! Hai că mă duc să văd dacă-i…!

„El pleacă cu suportul de bicicletă acuma?”

Înregistrarea audio efectuată în mediul ambiental ce cuprinde o sesiune din 6 august 2019, orele 14:53 – 14:57, între colaboratorul DNA și angajați ai Serviciului Permise și Înmatriculări:
Petrică: – Ai venit tu?
Colaboratorul DNA: – Dar ce-are? Eu ce-am?
Petrică: – .. (neinteligibil) … !
Colaboratorul DNA: – Dar ce să mă complic cu alții?
Felix Nelu Crengăniș: – … pune aici că aici e…!
Colaboratorul DNA: – Ah! Aici? Te las să mă înjuri o dată?
F.N.C.: – Ia zi!
Colaboratorul DNA: – Știi ce mi-a zis, nu?
F.N.C.: – Ce ți-a zis?
Colaboratorul DNA: – Poți să faci și pentru suportul de biciclete?

F.N.C.: – O să facem, dar nu azi.
Colaboratorul DNA: – Dar când să vin?
F.N.C.: – El pleacă cu suport bicicleta acuma?
Colaboratorul DNA: – Nu.. !
F.N.C.: – Păi? Eu știu? Când să vină, Petrică?
Petrică: – O să-i facem. Deocamdată nu am!
F.N.C.: – … deocamdată nu avem…azi ce-i? Marți?
Colaboratorul DNA: – Da.
Petrică: – Da. Când o să avem, o să ținem… dar.. !
F.N.C.: – … trece pe vineri… să treacă pe vineri oleacă.
Petrică: – Da, dar…!
F.N.C.: – Treci vineri!
Colaboratorul DNA: – Vin vineri?
Petrică: – Da!

F.N.C.: – .. vineri pe la vreo 10 așa…jumate.. !
Colaboratorul DNA: – Da.
Petrică: – Da?
Colaboratorul DNA: – Da. Sărut mâna! .. (neinteligibil)… Pa, pa!
Petrică: – .. dar câte? Una sau două?
Colaboratorul DNA: – Una! Una!
F.N.C.: – Una pentru suport.
Petrică: – Bine! Bine!
Colaboratorul DNA: – Tre’ să…las?

F.N.C.: – Dar să…să ai numărul!
Colaboratorul DNA: – Același.
F.N.C.: – Da? Ca să ai tu că eu uit de el!
Colaboratorul DNA: – Bine! Nu…să las… !
F.N.C.: – Nu, nu, nu… !
Colaboratorul DNA: – Bun! Ne-auzim!
F.N.C.: – Lasă că facem o (neinteligibil) … !
Colaboratorul DNA: – O zi bună!
F.N.C.: – Pa, pa!

„Vii și cu 2 de-alea, să păpăm!”

În continuare, procurorii DNA Iași au prezentat convorbirea telefonică purtată pe 9 august 2019, ora 9:38, de către colaboratorul DNA, care este apelat de Felix Nelu Crengăniș:
Colaborator DNA: Da, nenea Felix!
Felix Nelu Crengăniș: Ce faci? Te-ai trezit?
Colaborator DNA: Da da!
F.N.C.: Deci dacă vrei ăla…
Colaborator DNA: Da…

F.N.C.: … așa, treci astăzi pe la unșpe.
Colaborator DNA: Da, nenea FELIX! La unșpe.
F.N.C.: Da? Unșpe, unșpe jumate cel târziu, da?
Colaborator DNA: Da, da, da.
F.N.C.: Și vii și cu 2 de-alea, ca să păpăm.
Colaborator DNA: Da. Da, da, da.
F.N.C.: Hai! Te pup! Pa pa!
Colaborator DNA: Pa pa!

În continuare, anchetatorii au mai susținut faptul că acest colaborator ar mai fi intervenit la Felix Crengăniș pentru un cunoscut de la restaurantul respectiv. În schimb, în convorbirile înregistrate, colaboratorul DNA recunoaște la un moment dat faptul că agentul de la Serviciul Permise și Înmatriculări nu i-a „cerut niciun ban”.

„Două parfumuri pentru examinator”

Pe 25 octombrie 2019, colaboratorul a adus la cunoștința anchetatorilor și faptul că ar fi avut o discuție cu Felix Crengăniș, șeful Atelierului Confecționări Plăcuțe de Înmatriculare, care i-ar fi spus că, pe 1 noiembrie 2019, înainte de susținerea examenului pentru categoria C (din ziua de 4 noiembrie 2019), să meargă la el, să-l treacă pe o listă și să vorbească cu câțiva examinatori, cu scopul de a-l ajuta pe colaborator să promoveze proba practică.

„Am mers la sediul SPCRPIV Iași și m-am întâlnit cu Felix Crengăniș în biroul său. Acesta mi-a spus că, până la acel moment, nu primise din partea examinatorului confirmarea dacă am luat sau nu examenul. Mi-a spus că mai intervenise pentru cineva și că, în acel caz, primise confirmare că fusese admis. De față cu mine a început să scrie niște mesaje pe whatsApp, spunând că vorbește cu examinatorul meu. Mi-a spus că îmi trimite pe whatsApp ce produse solicită examinatorul, spunându-mi că va trebui să cumpăr două parfumuri și să i le aduc în aceeași zi pentru a i le remite lui B.L.

Apoi mi-a trimis pe whatsApp două fotografii cu parfumurile despre care spunea că sunt solicitate de examinator, spunându-mi că le găsesc la Sephora și că-mi poate oferi cardul său de fidelitate. Am refuzat să iau cardul. Am mers și am achiziționat două parfumuri din magazinul Sephora, în sumă totală de 901 lei, am depus la dosar bonul fiscal. Am mers apoi la Felix Crengăniș la birou și i-am remis cele două parfumuri, pentru ca el să le remită la 16:30, la terminarea programului, examinatorului B.L.”, a subliniat colaboratorul DNA.

Acesta a mai spus că agentul i-ar fi cerut ca, după examen, să-i aducă suma de 350 de euro într-un plic alb sigilat și un parfum, ca el să le dea mai departe examinatorului care le solicitase pentru a-l ajuta. Conform anchetatorilor, unele conversații purtate cu Felix Crengăniș au fost înregistrate și video, nu doar audio. De asemenea, conversațiile purtate de Felix Crengăniș nu sunt singurele existente la dosar.

Propunere de arestare preventivă formulată de procurori pe numele polițiștilor

Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au amânat pentru astăzi luarea unei decizii privind recursul promovat de doi suspecți din acest caz, dar și de procurorii DNA. Inițial, Tribunalul Iași a respins propunerea de arestare preventivă formulată de anchetatori pe numele lui Nicolae Robert Barabaș, Felix Nelu Crengăniș, Ciprian Marian Ciobanu și Andrei Cosmin Hîncu.

În urmă cu câteva zile, procurorii DNA i-au reținut pentru 24 de ore pe cei 4 suspecți, polițiști și reprezentanți ai unui restaurant din Iași. În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de agenții Cristinel Lohan și Viorel Zaborilă.

„În perioada 22 iunie 2019 – 7 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Barabaș Nicolae Robert, în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii unui restaurant, ar fi cerut și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 de lei, pentru a-i proteja pe șoferii restaurantului”, au afirmat anchetatorii.

Conform acestora, în perioada august – octombrie 2019, Crengăniș, agent de Poliție la Serviciul Permise și Înmatriculări Iași, ar fi cerut și primit, prin intermediari, de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, niște plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor plăcuțe în condiții similare.