Ștefăniță s-a întors în Iași după 8 ani de muncă grea la o fermă din Danemarca și a cumpărat primele Bălțate românești. „Cel mai mult am câștigat 3.000 de euro” – FOTO
Ștefăniță s-a întors în Iași și a înființat o fermă cu vaci de lapte după ce a lucrat 8 ani în străinătate. Cu banii munciți în Danemarca a achiziționat teren și câteva Bălțate românești, a plătit un consultant pentru a face un proiect și a luat fonduri europene în valoare de 50.000 de euro
Ștefăniță Nițură, din comuna Plugari, este unul dintre tinerii care au decis să se întoarcă acasă după mulți ani munciți în străinătate și să încerce să facă ceva bun în agricultură. Pentru că a lucrat într-o fermă cu vaci în Danemarca și îi place să se ocupe de creșterea animalelor, a investit fonduri europene, dar și economiile acumulate timp de 8 ani, într-o fermă cu vaci din rasa Bălțata Românească.
„Am fost plecat în Danemarca, unde am muncit timp de 8 ani în zootehnie. Eu am terminat liceul la Iași și practica o făceam în fermă. A început să îmi placă zootehnia pentru că întotdeauna mi-a plăcut să am grijă de animal și imediat după ce am terminat liceul am plecat să lucrez în Danemarca.
De la început mi-am propus să mă întorc în țară după ce mai strâng niște bani ca să îmi fac ceva aici. După 8 ani de muncă, pentru că veneam acasă doar în concediu, m-am întors și am cumpărat niște teren, utilaje, ce am reușit și eu. Când a început pandemia și am venit acasă m-am decis să fac proiect pentru fonduri europene. Am căutat un consultant care mi-a spus că am șanse mari să iau banii pentru că am făcut liceul agricol la «Adamachi» (n.r. – Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară «Vasile Adamachi»).
Am cumpărat o vacă, apoi mai multe de la oamenii din sat, am depus proiect, au venit cei de la AFIR să verifice ferma și mi-au spus că am șanse mari să iau banii. În ianuarie, anul următor, m-au sunat de la AFIR și mi-au spus că proiectul e eligibil”, povestește Ștefăniță Nițură, fermier din comuna Plugari.
Ștefăniță s-a întors în Iași și a deschis o afacere în agricultură
Tânărul fermier a primit deja o parte din banii europeni de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și spune că își dorește să mărească exploatația, dar că este mai dificil pentru că se ocupă singur de creșterea văcuțelor.
„Prima tranșă a fost de 30.000 de euro. În perioada de 3 ani am respectat planul de afaceri, am cumpărat aparat de muls, vaci de rasă, din Bălțata românească, lapte și carne. Laptele ajunge la cei de la Transgigel, din Șipote. Am un tanc de răcire a laptelui, iar ei vin și iau des de la noi. Seceta ne-a creat probleme, mâncarea pentru animale s-a scumpit. Am recoltat ceva porumb și mai cumpăr niște tărâțe ca să le asigur mâncarea. Încerc să cumpăr mai puțin pentru că prefer să arendeze teren și să mă ocup și de hrana lor.
Am 8 vaci și 24 de hectare de teren, dar vreau să măresc exploatația. Când am venit în comună și am luat animalele de aici nu aveam timp să mă ocup de ele pentru că erau prea multe, de aceea am început cu un efectiv mai mic, să mă pot descurca cu ele, pentru că doar eu am grijă de fermă. Eu m-am apucat de fermă nu pentru că ar fi o afacere bănoasă, ci pentru că asta îmi place să fac și din asta trăiesc”, susține tânărul fermier, în vârstă de 32 de ani.
Tinerii fermieri pot depune proiecte pentru a accesa 70.000 de euro nerambursabili.
Ștefăniță: „Salariile erau foarte bune. Cel mai mult am câștigat 3.000 de euro pe lună”
A câștigat bani frumoși în străinătate, dar spune și că a muncit mult.
„În Danemarca, totul este mecanizat și poate animalele sunt puțin mai chinuite, ca să spun așa, pentru că stau în interior și doar produc lapte. Acolo eram singur într-o fermă de 200 de capete. Făceam totul. Dimineața, la ora 5 făceam curat, mulgeam. La 9 luam pauza de o oră, de mic dejun, apoi curățenie, hrănit animalele, pauză de 2-3 ore, la 6 seara le mulgeam și făceam activități extra, în unele zile fiind pe câmp cu tractorul. Salariile erau foarte bune. Cel mai mult am câștigat 3.000 de euro pe lună.
Nu aveam timp liber deloc și reușeam să strâng bani. Am vrut doar să muncesc și să pun bani deoparte, de aceea am mai vrut un job în plus. Patronul a renunțat la un băiat și m-a pus pe mine să-i fac și treaba lui, pentru care mă plătea în plus. Când am plecat, patronul a fost un pic trist, că aveau încredere în mine și erau mulțumiți. Dar m-a anunțat fermierul cu care mai țin legătura că anul acesta închide ferma pentru că a schimbat legislația și la ei și nu mai au voie să țină animalele cum era până acum. Avea ferma de 30 de ani”, mai spune Ștefăniță Nițură. Un alt tânăr fermier din Iași este în comuna Gorban.
Pe de altă parte, tânărul Ștefăniță s-a întors în Iași pentru a investi în agricultură și vrea să rămână în continuare în țară.