Ștefan Lucian Burlea, despre votul util… (P)

de: Bujor Elena Nicoleta
08:00, 25 nov. 2024

Partidele politice aruncă pe piață marea dezinformare numită „votul util”. Adică, cetățenii sunt îndemnați să voteze partidele mari ce, în viziunea lor – a partidelor și a formatorilor de opinie – au șanse să intre în Parlament. Și, prin urmare, doar „relevanții” ar trebui să fie votați de cetățeni pentru că „irelevanții” și așa nu au șansă, deci nu merită votul.

Este o ipocrizie rar întâlnită această poveste a votului util. Util pentru cine? Pentru cetățean? Pentru comunitate? Sau pentru partidele mari ce își trimit „exilații” să candideze pe locuri eligibile pentru că altfel nu ar primi niciun vot?

Povestea cu votul util este o chestiune meschină. Adică, cetățeanul chiar dacă ar susține un independent sau un partid politic ce nu are șanse ar trebui să renunțe la opțiunea sa pentru a da un vot util. Păi dacă este așa atunci de ce mai au cetățenii dreptul de vot? Sau de ce mai există campanie electorală? În situația asta, poștașul ar trebui să vină cu o țidulă pe care să scrie numele partidului sau a candidatului. Și, nici să nu mai meargă la vot. Eventual partidele „relevante” pun ele ștampila și cazul e rezolvat.

Realitatea este însă alta. „Votul util” este o diversiune, o manipulare și o dezinformare grosieră prin care se încearcă mințirea populație că unii au șanse în timp ce alții nu. Dar, cine stabilește dacă cineva are sau nu șanse? Nu cumva cetățeanul? Pentru că asta înseamnă democrație. Cetățenii se exprimă și, în funcție de rezultat ,apar câștigătorii.

Revenind la Iași. Aici lupta este la baionetă. Și, faptul că este la baionetă rezultă din disperarea „relevanților” de a convinge că doar ei au șansă și votul nu merită irosit. Ei bine, nu au dreptate! Mulți dintre acești „relevanți” sunt „exilații” de la centru care nici măcar nu știu unde este Iașul pe hartă. Nu mai discutăm de problemele comunității, despre dorințele comunității, despre ce înseamnă comunitatea. Au doar niște punctaje de partid pe care le rostogolesc. Vorbe goale, coate fripte!

Soluția în fața acestei manipulări nu este votul util. Soluția în fața acestei manipulări este răspunsul la întrebarea: „cel pe care doriți să îl votați l-ați angaja să lucreze pentru dvs.?” Votul înseamnă încredere. Iar încrederea se acordă persoanelor pe care le cunoști și nu necunoscuților. Votul înseamnă încrederea că acel om va face ce spune și nu că după ce spune se transformă într-un OZN despre care toată lumea vorbește, dar nimeni nu l-a văzut!

Independentu’ este soluția și garanția că promisiunile vor fi duse la îndeplinire. #CuBurlea ai o șansă, cu restul doar promisiuni.