Statistici privind situaţia TBC în judeţul Iaşi. Numărul acestor cazuri a crescut – FOTO
Cu ocazia Zilei Internaţionale de luptă împotriva tuberculozei dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic judeţean al Programului Naţional de Prevenire Supraveghere şi Control al Tuberculozei a prezentat datele despre situaţia TBC în judeţul Iaşi.
534 de ieșeni au fost diagnosticați cu TBC, atât adulți, cât și copii. Majoritatea pacienților reprezintă cazuri noi, dar și recidive. Medicii pneumologi se așteptau la această creștere.
“Judeţul Iaşi ocupă locul şase atunci când vine vorba despre incidența cazurilor de TBC. Ne-a surprins această valoare a incidenţei şi nu prea pentru că ne aşteptam la o valoare mare din cauza pandemiei Covid-19, era firesc ca acum să apară numeroase cazuri de tuberculoză. Numărul absolut de cazuri înregistrate este de 534 la adulţi şi 32 de cazuri la copii, care s-a dublat faţă de anul 2022. Numărul de decese a crescut în ultimul timp din cauza tuberculozei pentru că pacienţii se prezintă târziu la medic şi prin urmare întârzie administrarea tratamentului. La cazurile care sunt la extrem, tratamentul nu mai poate face faţă. Nu avem multe cazuri de tuberculoză multidrog rezistență, sunt 9 cazuri inregistrate în ultimii doi ani. Este bine pentru noi pentru că acest tip de tuberculoză poate fi mortală şi este şi mare consumatoare de bani pentru tratament pentru că este unul deosebit. Recomandarea este de a merge la asistență medicală centrată pe pacient în regim ambulator pentru a scuti cheltuielile care sunt enorme şi nu mereu aduc un beneficiu. Sărăcia este unul dintre factorii care influenţează apariţia tuberculozei, fumatul este cel care încetineşte vindecarea”, declară dr. Adriana Sorete.
De asemenea, o bună parte din cazurile de tuberculoză din Uniunea Europeană sunt din România.
“25 la sută din cazurile de tuberculoză din UE sunt din România. 80 la sută din paturile de bolnavi cronici a spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi sunt cazuri grave sau pentru care ştim că întoarcerea lor în societate nu aduce un beneficiu, că pacientul respectiv nu are resurse pentru a duce o viaţă normală. Tuberculoza Nu este contagioasă dacă pacinetul face tratament. Este obligația noastră, a tuturor în a educa societatea. De aici pleacă totul, nu putem spune că nu este o boală contagioasă în condiţiile în care în urmă cu 2 ani de zile erau cetățeni care protestau că nu există Covid timp în care noi număram pacienţii care decedau în fiecare zi din cauza Covid”, susţine dr. Radu Crisan-Dabija, manager spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi.