Stația mobilă de monitorizare a calității aerului, în valoare de 1,7 milioane de lei, amplasată în Podul de Piatră. „Valorile înregistrate în luna iunie 2023 nu au depășit limitele admise” – FOTO
Stația mobilă de monitorizare a calității aerului, achiziționată în urmă cu o lună de Ministerul Mediului, a fost poziționată în Podul de Piatră, în apropierea stației fixe care este defectă de aproape un an. Specialiștii din cadrul APM Iași susțin că, momentan, datele sunt transmise din Podul de Piatră, însă, în cazul unui episod de poluare masivă, un angajat al instituției se deplasează cu stația mobilă
Stația mobilă de monitorizare a calității aerului, în valoare de 1,7 milioane de lei, a fost poziționată în Podul de Piatră. Unitatea mobilă a fost achiziționată de Ministerul Mediului în cadrul unui proiect derulat la nivel național și a fost poziționată în Podul de Piatră, unde se află și stația fixă de monitorizare a calității aerului, defectă de aproape un an.
Autolaboratorul este dotat cu aparatura necesară măsurării nivelului principalilor indicatori de calitate a aerului. Potrivit specialiștilor de mediu, autolaboratorul va contribui la îmbunătățirea activității de evaluare a calității aerului la nivelul aglomerării Iaşi şi a judeţului, astfel încât să se asigure o mai bună informare a autorităților și publicului cu privire la calitatea aerului înconjurător. Potrivit acestora, în luna iunie 2023 nu au fost depășiri la indicatorul PM10, mici particule în suspensie.
„Unitatea mobilă este asemănătoare cu o stație automată de monitorizare a calității aerului fixă. Acest autolaborator este pentru monitorizarea calității aerului în stațiile neacoperite. Este în funcțiune de pe 20 mai 2023, iar de pe 1 iunie sunt deja buletine de informare pentru stația din Podul de Piatră, unde stația fixă este defectă. Valorile înregistrate în luna iunie 2023 nu au depășit limitele admise”, susțin reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași.
Astfel, pentru indicatorul particule în suspensie PM10, măsurat gravimetric, valoarea-limită zilnică de 50 micrograme/metru cub nu a fost depășită în luna iunie 2023.
Stația mobilă de monitorizare a calității aerului, în valoare de 1,7 milioane de lei, poziționată în Podul de Piatră
Echipamentul va funcționa într-o primă etapă în perioada 1 iunie – 30 septembrie 2023 în zona Podul de Piatră din municipiul Iaşi (în incinta punctului de lucru al ApaVital), pentru a măsura nivelul poluanţilor proveniţi din trafic. Decizia a fost luată având în vedere că staţia fixă de monitorizare de tip trafic IS-1 din Podul de Piatră (la care s-au înregistrat, în ultimii ani, cele mai multe depăşiri ale valorilor limită, în special pentru PM10 şi NO2) este închisă din cauza unor defecţiuni tehnice.
Până la repunerea ei în funcţiune, monitorizarea calităţii aerului înconjurător, având ca sursă principală de emisii traficul, va fi asigurată prin intermediul autolaboratorului. Datele de calitate a aerului în zona Podul de Piatră, furnizate de autolaborator, vor fi aduse la cunostința celor interesaţi prin includerea în buletinele informative zilnice privind calitatea aerului (publicate pe paginile de Facebook şi de internet https://www.facebook.com/apmiasi, respectiv http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer), precum şi în rapoartele lunare/anuale privind calitatea aerului pe care APM Iaşi le elaborează în conformitate cu prevederile legale.
Informațiile despre poluare, transmise în timp real, din oră în oră
Echipamentul este format dintr-un vehicul cu incintă dotată cu aparatură de măsurare a concentraţiilor de poluanţi din aerul înconjurător: SO2 (dioxid de sulf), NOx/NO2 (oxizi de azot), CO (monoxid de carbon), COV (hidrocarburi nemetanice şi sulfuri organice), PM10/PM2,5 automate, similare cu cele din staţiile fixe existente, inclusiv parametri meteo (temperatura, direcţia şi viteza vântului, umiditatea etc.).
În plus faţă de acestea, include şi aparatură pentru monitorizarea a doi indicatori ce nu sunt menţionaţi în Legea 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător: H2S (hidrogen sulfurat) şi NH3 (amoniac). Valorile măsurate sunt transmise către serverul reţelei locale de monitorizare a calităţii aerului, iar centralizarea şi afişarea datelor şi indicilor de calitatea aerului se realizează doar pe interfaţa ANPM şi APM Iaşi, acestea nefiind disponibile publicului pe site-ul www.calitateaer.ro.
Monitorizarea calității aerului se poate face cu laboratorul mobil și în cazul unor episoade de poluare/poluări accidentale semnificative, dar și dacă sunt sesizări privind calitatea aerului din partea ieșenilor, prin colaborarea cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iaşi, Direcţia de Sănătate Publică, administraţia publică locală. Inhalarea particulelor mici de praf pot îmbolnăvi ieșenii, potrivit medicilor.
Datele privind calitatea aerului sunt transmise de stația mobilă de monitorizare a calității aerului către APM și Ministerul Mediului în timp real, din oră în oră.