Stația Chirița va funcționa la capacitate maximă după finalizarea lucrărilor. Se va produce apă potabilă pentru jumătate din oraș – FOTO
La stația Chirița, se efectuează lucrări de reabilitare a decantorului, iar după finalizare se va produce apă potabilă suficientă pentru jumătate din municipiul Iași
Stația Chirița reprezintă un punct strategic important pentru comunitatea ieșeană. Apa este preluată din râul Prut și supusă procesului de tratare, fiind distribuită către populație ulterior. În acest moment, angajații de la ApaVital montează ultimele echipamente la decantorul nr.1.
Stația Chirița produce apă potabilă pentru jumătate de oraș
Cealaltă jumătate este asigurată de sursa de la Timișești, de la o distanță de 103 km de municipiul Iași. Stația a trecut prin mai multe etape de modernizare în ultimii 20 de ani.
„Stația de tratare a apei Chirița are o capacitate de producție de 4.100 mc pe oră. Apa potabilă produsă în acest complex poate asigura necesarul pentru circa jumătate din orașul Iași, diferența fiind asigurată de apa potabilă provenită din sursa subterană Timișești (județul Neamț). Menționăm faptul că municipiul Iași este alimentat cu apă potabilă din două surse: una de suprafață (râul Prut) – apa fiind tratată în complexul Chirița – și una subterană, sursa Timișești, aflată la o distanță de 103 km de municipiul Iași, care constă într-o captare a stratului acvifer în terasa inferioară de pe malul drept al râurilor Moldova – Ozana, amonte de satul Timișești, județul Neamț”, a transmis Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relații cu Clienții ApaVital.
Datorită tehnologiei disponibile, este necesar ca doar doi angajați să se ocupe de activitatea stației.
„Asigurarea proceselor de potabilizare a apei în stația Chirița se efectuează sub supravegherea tehnologică computerizată permanentă a unui număr de 2 angajați pe tură. Înainte de retehnologizarea stației Chirița (lucrările au fost finalizate în 2007), în stația Chirița lucrau peste 30 de persoane. Reducerea numărului de personal a fost posibilă ca urmare a implementării soluțiilor de automatizare a stației, ceea ce a dus la o creștere a productivității muncii și a siguranței calității apei potabile produse aici, apa având o calitate conformă standardelor europene și legislației naționale în domeniu”, a mai adăugat reprezentantul ApaVital.
Compania are 12 stații în județ
În viitorul apropiat, nu va mai fi nevoie de construirea unei noi stații de tratare a apei. Cele 12 existente sunt suficiente pentru a asigura necesarul de apă potabilă pentru populația din județul Iași și o parte din județul Neamț.
„Odată cu finalizarea lucrărilor de mentenanță realizate la unul din cele două decantoare, fiecare dintre acestea suportând o igienizare anuală, în vederea asigurării siguranței produsului, stația Chirița va funcționa la capacitate maximă și va asigura necesarul de apă pentru municipiul Iași. Volumele de apă ale celor 2 surse complementare acoperă consumurile municipiului și nu necesită construirea unor noi capacități de tratare. De precizat și faptul că, în aria sa de operare, ApaVital deține 12 stații de tratare a apei potabile, cu o capacitate totală de tratare a apei de 170.255 mc pe zi”, a încheiat Răzvan Manolache.
Stația Chirița va funcționa la capacitate maximă și va asigura necesarul de apă potabilă pentru jumătate din orașul Iași.