Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind recunoaşterea reciprocă a testelor antigen
Miercuri, 20 ianuarie 2021, statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind recunoaşterea reciprocă a testelor antigen. Totul s-a petrecut în ajunul unui nou summit european dedicat coordonării luptei împotriva pandemiei.
Joi, înainte de începerea summitului, a fost lansată o procedură scrisă pentru confirmarea acestui acord.
Testul antigen, considerat mai puţin sigur decât testul PCR, nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut pe loc în numai 10-30 de minute.
Liderii europeni au ajuns la un acord privind testele antigen
Din luna noiembrie a anului 2020, Comisia Europeană pledează pentru utilizarea testelor antigenice rapide, pe lângă testele PCR, fapt menit să limiteze propagarea virusului și să detecteze infectările cu SARS-CoV-2, limitând măsurile de izolare sau carantină.
Testele rapide sunt o soluție foarte bună pentru călătorii care se întorc dintr-o ţară non-europeană.
Statul francez, în special, a cerut această recunoaştere reciprocă a testelor antigen.
„Între Franţa şi Irlanda, testele PCR funcţionează, pentru că nu diferă, dar nu este şi cazul testelor antigen, deoarece Irlanda nu le recunoaşte încă”, declarase duminică secretarul de stat francez Clement Beaune.
Comisia Europeană recomandă utilizarea testului antigen „în situaţii specifice”, pentru identificarea promptă a contaminării într-un nou focar al epidemiei sau pentru monitorizarea „persoanele cu risc ridicat”, cum ar fi personalul medical sau cel din căminele de bătrâni.
Câte persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore
Conform datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin intermediul aplicației Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 20 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:
1. În ultimele 24 de ore, au fost administrate 38.338 de doze de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech, la un număr de 38.338 persoane din care:
– 35.146 persoane vaccinate cu 1 doză;
– 3.192 persoane vaccinate cu 2 doze.
2. De la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020), au fost imunizate cu vaccinul împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech, 308.384 de persoane, la un număr de 302.570 persoane din care:
– 296.756 persoane vaccinate cu 1 doză;
– 5.814 persoane vaccinate cu 2 doze.
3. În ultimele 24 de ore, la nivelul centrelor de vaccinare, au fost înregistrate 57 de reacții adverse comune și minore, din care:
– 10 reacții de tip local;
– 47 reacții generale.
4. Începând din 27 decembrie 2020, au fost înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare 928 reacții comune și minore, din care:
– 327 reacții de tip local cu durere la locul injectării;
– 601 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
De precizat este că o reacție este în curs de investigare. Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-ministrului.