Stare de urgență în tot Iașul. Iată cum a decurs prima zi după instituirea deciziei în oraș. Transportul public și localurile sunt cele mai afectate

de: Vlad Rotaru
04:00, 17 mart. 2020

De ieri, întreaga țară se află în stare de urgență din cauza pandemiei provocate de răspândirea virusului COVID-19. Președintele României a emis decretul pentru instituirea stării de urgență în următoarele 30 de zile. Instituțiile statului și-au suspendat activitatea cu publicul, transportul public a fost limitat, iar multe dintre locurile publice s-au închis

Municipiul Iași a devenit de ieri un oraș mai puțin deschis la servicii publice. Starea de criză provocată de prevenirea răspândirii infecției cu virusul COVID-19 a făcut ca președintele României să decreteze starea de urgență pentru următoarele 30 de zile. Decizia a afectat și Iașul, al doilea oraș al țării.

Ieri, cu mici excepții, lucrurile în oraș au decurs normal. Pe străzi se circula ca într-o zi de weekend, în timp ce ghișeele instituțiilor lucrau în regim de avarie. Conform decretului emis de șeful statului, se aplică gradual o serie de măsuri, cum ar fi izolarea și carantina persoanelor provenite din zonele de risc, precum și a celor care iau contact cu acestea, dar și măsuri de carantinare asupra unor clădiri, localități sau zone geografice. De asemenea, se va trece și la închiderea graduală a punctelor de trecere a frontierei de stat, dar în anumite cazuri, și la limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone ori între anumite ore, precum și ieșirea din zonele respective. În anumite situații, în cazul în care se impune starea de urgență, se prevede și interzicerea graduală a circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute și a metroului.

Afacerile au fost lovite din plin

O situație aparte ține și de afacerile din oraș. Decretul semnat de Klaus Iohannis prevede și închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice. În plus, se poate trece și la asigurarea pazei și protecției instituționale a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național.
Asta nu înseamnă că restaurantele și cafenelele se închid deja. Asta se va întâmpla în cazul în care Guvernul va decide acest lucru. Decretul semnat de Iohannis deschide calea în acest sens.

Măsurile au fost deja impuse

O parte din instituțiile publice din municipiu au sistat programul de lucru cu publicul încă de săptămâna trecută. Astfel, atât instituțiile din subordinea municipalității, cele deconcentrate, Consiliul Județean etc. nu mai lucrează cu publicul decât în situații excepționale.
În plus, transportul public a fost limitat, iar autobuzele și tramvaiele Companiei de Transport Public (CTP) circulă într-o anumită limită. Călătorii nu mai pot intra pe ușa din față, vor trebui să lase un spațiu între ei și vatman/șofer. De altfel, în mijloacele de transport în comun nu mai pot intra un număr ridicat de călători.

„Am intrat într-o nouă etapă a crizei COVID-19. Noile măsuri, alături de cele luate anterior, se pun permanent în aplicare. Efortul trebuie să fie comun! Solidaritate, calm și responsabilitate trebuie să fie cuvintele-cheie ale fiecărei zile. Cu responsabilitate și atenție, vom depăși această criză, urmând apoi să analizăm câteva dintre adevărurile dureroase ale României de azi. Ne păstrăm calmul, facem cu toții eforturi să trecem cu bine peste aceste momente. Nu uitați: evitați aglomerațiile, nu faceți depozite de alimente și medicamente și spălați-vă pe mâini cu apă și săpun. Este cel mai la îndemână pentru fiecare dintre noi”, a spus primarul Mihai Chirica.