Stare de alertă în sectorul energetic, declarată în Republica Moldova
Decizie de ultimă oră! Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din Republica Moldova a hotărât miercuri, 13 octombrie 2021, să declare stare de alertă în sectorul energetic, pentru a evita o eventuală criză. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut anunțul, relatează Unimedia.
„Cetăţenii nu vor fi (afectaţi) de această stare de alertă. Sunt mai multe grupuri de lucru şi un plan de acţiuni, care va fi realizat”, a declarat Spînu.
Așadar, va fi introdusă stare de alertă pentru ca toate instituţiile responsabile să fie pregătite de perioada imediat următoare. Mai mult decât atât, se va elibera păcură din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaze naturale, iar societatea Energocom este mandatată să iniţieze negocieri cu statele vecine privind resursele alternative, a spus ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.
„Am promis că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a proteja cetăţenii de efectele crizei energetice, o situaţie care se manifestă în toată lumea”, a mai spus Andrei Spînu.
Ajutoare pentru persoanele din Republica Moldova
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova a promis faptul că Executivul moldovean va pregăti o serie de ajutoare pentru „perioada de dificultate”.
„Vedeţi şi dumneavoastră ce se întâmplă în alte ţări ale lumii. Peste tot sunt dificultăţi privind livrarea gazelor şi preţul acestora. Republica Moldova este inevitabil afectată de aceste evoluţii”, a explicat oficialul de la Chişinău.
Cât despre gazele ruseşti, „preţul propus de partea rusă, noi considerăm că preţul de piaţă nu este acceptabil pentru Republica Moldova”, a menţionat Andrei Spînu. „Există o relaţie istorică între MoldovaGaz şi Gazprom, bazată pe nişte formule şi noi considerăm că pe acestea ne putem baza, poate cu unele intervenţii”.
Situația gazelor naturale din România
Un studiu efectuat de compania British Petroleum arată faptul că gazele naturale din România se vor termina într-o perioadă de maximum 9 ani. Pe teritoriul statului român, raportul „rezerve dovedite şi producţie” este de 9,1, asta însemnând că România are rezerve certe de 100 de miliarde de metri cubi și o producţie de circa 8,7 miliarde cubi, în scădere cu aproximativ 9,8% față de anul trecut.
Reamintim faptul că cei mai mari producători de gaze naturale sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, iar pe poziţia a patra se află România. Având în vedere același studiu, Marea Britanie va termina în 4,7 ani gazele naturale, norvegienii în 12,8 ani, iar olandezii în 6,5 ani. La nivel global, luând în considerare producția și rezervele, gazele ar urma să se termine în circa 49 de ani. În altă ordine de idei, datele sunt valabile fără a se lua în calcul alte zăcăminte ulterior descoperite, informează E-energia.
Calculul vine în contextul în care un alt raport întocmit de Gazprom a arătat faptul că România și-a crescut dependența de gaze naturale față de Rusia. Țara a înregistrat o creștere de aproximativ 300% comparativ cu 2020.