Stafilococ auriu în nas: Cauze, simptome și tratament

de: BZI.ro
10:37, 15 apr. 2022

Cum se manifestă infecția cu stafilococ auriu în nas și cum poate fi combătută? Află răspunsul la aceste întrebări și multe alte informații despre stafilococul auriu în rândurile care urmează.

Stafilococul auriu este o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate produce infecții supurative sau septicemii la om și animale. Cele mai multe astfel de infecții sunt limitate la o mică suprafață a pielii, cum ar fi foliculita, impetigo și celulita. În plus, stafilococul auriu poate să elibereze toxine, generatoare de boli precum intoxicația alimentară sau sindromul șocului toxic.

Majoritatea oamenilor au bacterii stafilococice fie pe suprafața pielii, fie în nas și, de cele mai multe ori, nu provoacă nicio problemă. Însă, atunci când bacteriile pătrund în organism, se pot înmulți și pot provoca o infecție. Există mai multe tipuri de infecții cu stafilococi, iar unele dintrele ele sunt rezistente la antibioticele obișnuite.

Stafilococ auriu în nas: Din ce cauză apare infecția și cum se manifestă

Infecția cu stafilococul auriu se dezvoltă prin intermediul unei leziuni pe piele, cum ar fi o tăietură, o zgârietură sau o arsură. Printre factorii care pot provoca o astfel de leziune pe pielea delicată din interiorul nasului se numără: suflarea excesivă a nasului, scobitul în nas, smulgerea firelor de păr din nas sau un piercing nazal.

În general, oamenii pot fi doar purtători ai stafilococului, fără să prezinte simptome. Dar, sunt și cazuri în care apar mai multe manifestări, precum: umflătură, mâncărime, roșeață, cruste, durere nazală, secreții nazale sau febră. Astfel de simptome își fac apariția după o altă infecție secundară, cum ar fi răceala sau gripa, afecțiuni ce implică nas înfundat, dureri în gât, tuse, febră, dureri nazale.

Infecția cu stafilococ auriu în nas poate da și simptome severe, cum ar fi: febră mai mare de 38 ° C, bătăi rapide ale inimii, probleme de respiraţie, ameţeală, confuzie sau dezorientare, somnolenţă, reducerea urinării etc. În cazul în care vă confruntați cu astfel de manifestări, nu ezitați să cereți sfatul unui medic.

În cazuri rare, în momentul în care infecţia ajunge în tot corpul, poate determina apariția unei infecții, ce vizează tot organismul. Acest fenomen poartă numele de sepsis şi poate duce la şoc septic. Dacă bacteria pătrunde în sânge şi ajunge la organe, poate duce şi la pneumonie, osteomielită sau endocardită.

Infecția cu stafilococ auriu în nas poate da și simptome severe, cum ar fi: febră mai mare de 38 ° C, bătăi rapide ale inimii, probleme de respiraţie, ameţeală, confuzie sau dezorientare, somnolenţă, reducerea urinării etc.

Tratament medicamentos și tratament naturist pentru stafilococ auriu în nas

În funcție de diagnostic, se va stabili dacă stafilococul este meticilino-sensibil sau meticilino-rezistent. Dacă acesta este meticilino-sensibil, persoana afectată nu va avea nevoie de tratament, deoarece poartă denumirea de purtător sănătos de stafilococ auriu. Se impune tratament doar dacă apar manifestări precum secreții nazale gălbui și verzui.

În schimb, dacă stafilococul este meticilino-rezistent, tulpina poate fi rezistentă la antibiotice și poate evolua în infecții mai grave. Astfel, se impune administrarea unui antibiotic eficient, cum ar fi penicilina. Asigurați-vă că urmați tratamentul potrivit recomandărilor medicului și nu renunțați la el, chiar dacă începeți să vă simțiți mai bine. În caz contrar, există posibilitatea să nu fie distruse toate bacteriile, ceea ce le poate face rezistente la antibiotice.

În ceea ce privește tratamentul naturist, acesta este ideal dacă vă confruntați cu o formă ușoară a infecției. Recomandate sunt uleiul de cuișoare, uleiul de arbore de ceai, uleiul de mentă, uleiul de cimbru, dar și mierea de Manuka. De precizat este că astfel de remedii trebuie utilizate doar la sfatul medicului, deoarece nu există dovezi care să asigure eficiența lor clinică.

Se impune tratament doar dacă apar manifestări preum secreții nazale gălbui și verzui.