Stafilococ auriu în gât. De ce apare și cum îl putem trata

de: Nastasa Daniel
13:26, 23 apr. 2024

Nu știi ce este stafilococul auriu în gât? Articolul acesta te poate ajuta să înțelegi ce este și cum își face efectul. Stafilococul este un grup comun de bacterii. Unele tipuri de stafilococi se află în mod normal pe pielea oamenilor și în mediu și nu cauzează îmbolnăvire. Alte tipuri, cum este Staphylococcus aureus (stafilococ auriu), pot cauza infecții grave.

Stafilococ auriu în gât. De la ce apare patologia

Stafilococul auriu se numără printre cele mai răspândite bacterii care cauzează probleme de sănătate la oameni. Este principala cauză a infecțiilor care apar la nivelul pielii și țesuturilor moi, cum ar fi abcesele, furunculele și celulita infecțioasă. Majoritatea infecțiilor cu stafilococ auriu nu sunt grave. Cu toate acestea, bacteria poate provoca infecții grave, cum ar fi infecții în sânge, oase, articulații și pneumonie. De obicei, stafilococul auriu nu produce probleme de sănătate, ne anunță specialiștii. Lucrurile se schimbă când bacteria pătrunde în organism printr-o tăietură și provoacă o infecție cu stafilococ auriu. Cele mai predispuse persoane la infecția cu stafilococ auriu sunt cele imunocompromise sau cele care poartă dispozitive medicale invazive.

Medicii recunosc imediat o infecție cu stafilococ auriu. Cu toate acestea, pentru a pune diagnosticul de infecție cu stafilococ auriu, medicul: efectuează o examinare fizică, testează fluidele infectate.

Simptomele infecției cu stafilococ auriu

Simptomele infecției cu stafilococ auriu sunt diverse și se clasifică în funcție de zona unde este localizată bacteria. Atunci când este în gât, simptomele sunt: dureri de gât dese, febră, dureri de cap, nas înfundat. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente simptome întâlnite la pacienții cu stafilococ auriu în gât. Alte simptome sunt: diaree, dureri ale oaselor și dureri musculare.

 Cum putem preveni și trata afecțiunea

Stafilococul auriu este prezent pe piele si in nasul oamenilor. Căile de transmitere ale infecției sunt variate: contact direct intre persoane, prin obiecte contaminate – atinse de persoanele ce au infecția sau sunt purtători ai bacteriilor, rar prin inhalarea picăturilor aflate in aer și care au fost dispersate prin tuse sau strănut de o persoana infectata. O categorie specială sunt purtătorii care deși nu au simptome transmit infecția și mută bacteriile din nas în alte regiuni ale corpului, ceea ce crește riscul de răspândire.

Pentru a putea pune un diagnostic, medicul trebuie să poată realiza un examen fizic complet și să aibă o discuție cu pacientul în care să afle mai multe despre istoricul medical și familial, simptomele sesizate și perioada de debut a acestora. Va recomanda analize amănunțite care să îi permită să elimine alte afecțiuni cu simptome asemănătoare și să poată stabili un diagnostic clar și corect și să acorde un tratament adecvat.

Cum putem preveni infecția

Contactul cu stafilococul auriu nu poate fi evitat complet, însă puteți reduce riscul de a dezvolta o infecție. Luați aceste măsuri simple pentru a preveni răspândirea stafilococului: spălați-vă bine pe mâini, curățați-vă bine rănile și leziunile, acoperiți-vă rănile, nu împrumutați obiectele personale, spălați-vă hainele și lenjeria în apă fierbinte, folosiți aparate de ras curate, spălați-vă hainele după ce ați făcut sport.

Tratamentul în cazul infecției cu stafilococ auriu

În majoritatea cazurilor, cel mai eficient tratament pentru stafilococ auriu este cel antibiotic. Specialistul poate efectua teste pentru a alege cel mai bun antibiotic care să trateze infecția cu stafilococ auriu. Dacă i se prescrie un antibiotic oral, pacientul trebuie să ia medicamentele conform instrucțiunilor. Dacă infecția a apărut la nivelul pielii, medicul face o incizie în leziune pentru a elimina lichidul care s-a colectat acolo.

Medicii menționează că atunci când suspectați că aveți stafilococ auriu în gât să mergeți de urgență la un control specializat amănunțit pentru a primi tratament de specialitate. Nu luați niciodată medicamente fără un control prealabil la un doctor.