Șrotul de soia- sursa nutritivă esențială pentru animalele din gospodărie și din ferme
Șrotul de soia este singurul supliment de proteine ce este inclus în regimul de hrană al păsărilor și a porcinelor, fără să se limiteze la o cantitate anume.
Este un supliment ideal de proteine pentru toate tipurile de hrană, ce aduce un pachet mare de avantaje.
Iată tot ce trebuie să știi despre șrotul de soia
Acesta când se amestecă cu cereale sau cu porumb oferă un echilibru tuturor aminoacizilor necesari ce sunt esențiali animalelor din gospodărie. El se integrează perfect în regimul de hrană al animalelor, depășind toate celelalte proteine ce sunt uzuale din plante, atât în conținut total de substanțe nutritive, cât și ca conținut de aminoacizi ce sunt digerabili.
Reprezintă o sursă valoroasă de aminoacizi, proteine și de energie, iar industria creșterii păsărilor din curte consumă aproximativ 50% din masa totală de șrot de soia produsă. În ceea ce privește porcinele și bovinele, consumă cel mai mare procent din acest ingredient. Fermierii din România au înțeles importanța soiei și a derivatelor lor, așadar, utilizează ulei, făină și șrot de soia.
Este obținut din procesul de extracție a uleiului de soia și este rezidul natural ce este mărunțit din boabe. De asemenea, este folosit în zootehnie, întrucât asigură o alimentație echilibrată animalelor din fermă și contribuie la performanțe optime pentru producția de lapte și de carne.
Acesta este potrivit pentru păsări, animale crescute la curte, dar și la ferme, echilibrează într-un mod ideal regimul de hrană împreună cu alte cereale și este cel mai benefic animalelor tinere. Puii au nevoie de o sursă de proteine ce este bogată în aminoacizi, întrucât au o cerere de proteine brute și de aminoacizi.
Se folosește în rețete de furaje alături de carbonat de calciu, premixuri, șrot de floarea soarelui sau alte cereale.
Cum se folosește în alimentația păsărilor și a porcinelor
Industria creșterii păsărilor, a puilor, curcanilor și găinilor ouătoare este una dintre principalii utilizatori al acestui șrot. Puii de carne și curcanii consumă în jur de 45% din șrotul utilizat în Statele Unite, iar celelalte păsări consumă încă 7%.
Se cunoaște și faptul că un procent mare din proteina vegetală utilizată în alimentația păsărilor este șrotul de soia, acest lucru reprezentând mai mult de jumătate din totalul proteinei din alimentația păsărilor.
În ceea ce privește alimentația porcinelor, acest șrot este cea mai populară sursă de proteină din hrana animalelor, derivată fiind din aportul de nutrienți. Acesta reprezintă o sursă dominantă de proteine suplimentare la nivel mondial în dieta porcinelor, iar nivelul ridicat de aminoacizi este o completare ideală pentru proteinele din cereale pentru nevoile nutriționale ale porcinelor.
De asemenea, este o sursă de energie mult mai mare decât celelalte de pe piață, iar factorii anti-nutriționali sunt ușor de digerat datorită proceselor lor de extracție prin încălzire. Șrotul are și un conținut mai mic în proteina brută comparativ cu șrotul de soia decorticat, întrucât învelișul de soia este folosit pentru a standardiza conținutul de proteine.
Nivelul ridicat de proteine, aminoacizi, minerale, vitamine, energie și faptul că echilibrează regimul de hrană ce este combinat cu cerealele duc la concluzia că șrotul de soia are un pachet complet de avantaje pentru hrana păsărilor și a porcinelor.