Sprijin din partea Cafenelei Piața Unirii din Iași pentru niște refugiați ucraineni! – GALERIE FOTO / VIDEO

de: Cosmina Puiu
02:00, 03 mart. 2022

Multe familii au fugit din cauza invaziei ruse din Ucraina. Acestea și-au luat doar actele și câteva lucruri importante cu ele pentru a reuși să scape din ghearele războiului. Ionuț Drăbău este un tânăr din Bistrița care a făcut tot posibilul să-i ajute pe refugiații ucraineni care se aflau deja în vama Siret.

În data de 2 martie 2022, în Iași, au mai sosit mai multe familii de refugiați ce au fost cazați la Cafeneaua Piața Unirii (CPU). Toată echipa CPU s-a mobilizat într-un timp cât mai scurt, iar refugiații ucraineni ajunși în Iași au găsit un loc cald și primitor. Datorită mediului plăcut, copiii ucraineni s-au relaxat și au uitat de bombardamentele din Ucraina la care au luat parte.

Oameni care nu-și lasă semenii la nevoie

Ionuț Drăbău este un om simplu, dar care s-a gândit că oricând putea fi el sau familia sa într-o situație asemănătoare cu cea în care se află refugiații ucraineni. Acesta a fost anunțat de către o cunoștință de-a sa că sunt persoane în vama de la Siret care au nevoie de ajutor.

Ionuț povestește reporterilor BZI că nu a stat pe gânduri și a împrumutat microbuzul de la antrenorul Mihai Constantin, care deține Clubul Sportiv Scorpions Iași, a dat nenumărate telefoane până a ajuns la patronul CPU Iași, care a amenajat în cel mai scurt timp un adăpost sigur pentru aceste suflete nevinovate.

„Am primit un telefon de la o persoană cunoscută și am auzit că sunt ceva persoane aici la vamă pe care le putem ajuta. Imediat l-am sunat pe maestrul meu să văd dacă mă poate ajuta cu un microbuz. Am luat microbuzul. Am pus niște bănuți și am băgat motorină. M-am dus după persoane și le-am adus la Iași. Maestrul Mihai Constantin a sunat la alte cunoștințe și a rezolvat de ceva mâncare și cazare pentru acești oameni”, a povestit, cu bucurie în suflet, Ionuț Drăbău.

Chiar dacă pentru el nu a fost foarte simplu ce a făcut, Ionuț s-a bucurat că a putut ajuta aceste persoane aflate în impas. El a mers de la Bistrița către vama de la Siret și ulterior la Iași. Pentru Ionuț a fost un drum lung, obositor și cu fețele triste ale ucrainenilor în memorie.

„Am fost destul de obosiți de pe drum. Am făcut mulți kilometri. De la Bistrița la Suceava, apoi de la Suceava la Iași. A fost și aglomerație mare, dar am ajuns bine aici și e totul ok ”, a mai adăugat acesta.

Ajutor din partea CPU Iași pentru refugiații ucraineni: Cazare și mâncare pentru cei fugiți din calea bombelor

Chiar dacă nu este tocmai ușor să amenajezi un centru în care să poată locui cineva, patronul de la CPU și-a mobilizat toată echipa și într-o oră totul a fost gata.

Familiile care au fost adăpostite în CPU au beneficiat de toate condițiile necesare, precum paturi, dușuri, alimente, produse de igienă și mâncare specială, în funcție de vârsta fiecăruia.

Ionuț destăinuie că primirea refugiaților ucraineni, dar și a lui a fost una deosebită. Într-un timp foarte scurt de la cazare, li s-a oferit tot ce aveau nevoie pentru a se simți în siguranță.

„Primirea a fost foarte ok. Oameni cumsecade. Ne-au ajutat cu cazarea, cu mâncare. Suntem destul de obosiți de pe drum și aici am găsit liniște”, a mai spus cu emoție tânărul sportiv.

Echipa CPU susține că va continua să se implice în ajutorarea refugiaților ucraineni care fug din calea conflictului militar.