Faceti miscare pentru a reduce riscul de cancer
Sportul reduce riscul de cancer. Un studiu amplu realizat de cercetătorii americani, publicat la sfârșitul lunii decembrie 2019, arată legăturile dintre activitatea fizică și incidența a cincisprezece tipuri de cancer.
Sportul este bun pentru sănătatea și moralul tău. Știm, de asemenea, că activitatea fizică este un factor în prevenirea riscurilor de cancer, în special cele ale sânului și colonului. Recent, au fost evidențiate efectele sale pozitive asupra altor locații: endometru, vezică, rinichi și stomac.
Un studiu amplu realizat de cercetătorii de la American Cancer Society, publicat la sfârșitul lunii decembrie 2019, în Journal of Clinical Oncology, merge insa si mai departe. Prezintă legăturile dintre activitatea fizică și incidența a cincisprezece tipuri de cancer. Acest studiu reunește date de la nouă cohorte, sau 755.459 de persoane, urmarite timp de zece ani, cancerul pulmonar nefiind studiat din cauza factorului de risc ridicat de tutun.
Rezultatele sunt clare: practică săptămânală de 2,5 până la 5 ore de activitate fizică de intensitate moderată (3-6 echivalenți metabolici de sarcină; MET; echivalenți metabolici) sau de 1,25 la 2, 5 ore de activitate fizică de intensitate puternică reduce semnificativ riscul de a contracta șapte cancere diferite. In plus, activitatea moderată, cum ar fi mersul rapid, arde de 3 până la 6 ori mai multă energie decât statul pe loc. Iar activitatea viguroasă depășește 6 MET, ceea ce corespunde gamei ridicate a recomandărilor OMS, adică activitatea necesară „pentru a putea obține beneficii suplimentare pentru sănătate”.
Sportul reduce riscul de cancer. Riscul de cancer de colon este redus cu 8%
Mai precis, datele studiate arată că, pentru cancerul de colon, riscul este redus cu 8% prin practicarea a 2,5 ore pe săptămână și cu 15% cu 5 ore pe săptămână. Aceeași observație pentru cancerul de sân (un risc redus de la 6% la 10%), endometru, rinichi, ficat (risc redus de la 18% la 27%), mielom și limfom non-Hodgkin.
Dacă autorii subliniază limitele studiului – număr scăzut de pacienți pentru anumite tipuri de cancer, colectarea prin autodeclarare, originea europeană a participanților -, concluzia lor este clară: adoptarea apoi menținerea activității fizice la nivelurile recomandate face posibilă reducerea riscurile de cancer.
„Acesta este un studiu foarte interesant”, comentează medicul Thierry Bouillet, oncolog la spitalul Avicenne (Bobigny). „Activitatea fizică scade, de asemenea, anumite efecte secundare ale tratamentelor, cum ar fi creșterea în greutate și sarcopenia [pierderea masei musculare]. Cu toate acestea, știm că pacienții supraponderali sau obezi au mai multe șanse să aibă complicații legate de chirurgie și tratamente”, adaugă dr. Bouillet.