Spondiloza cervicală și amețelile. Cauze, simptome și sfaturi de pe forum

de: BZI.ro
11:33, 23 aug. 2022

Spondiloza cervicală prezintă numeroase simptome, însă cele mai frecvente sunt amețelile și durerile de cap. Iată câteva sfaturi de pe forum, care te pot ajuta să le combați.

Spondiloza cervicală este o afecțiune caracterizată prin degenerarea coloanei vertebrale. Aceasta este întâlnită adesea la persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani, mai ales la cele sedentare sau supraponderale.

De regulă, spondiloza apare pe fondul înaintării în vârstă, în urma uzării oaselor și ligamentelor din coloana vertebrală. Pentru a împiedica acest lucru, coloana produce țesut osos în exces (osteofite – formațiuni osoase care se dezvoltă în zona articulațiilor sau în alte zone) și care duc la apariția unor simptome supărătoare.

Spondiloza cervicală este o afecțiune caracterizată prin degenerarea coloanei vertebrale.

Legătura dintre spondiloza cervicală și amețelile. Sfaturi de pe forum

Spondiloza cervicală este cauzată de îmbătrânire, de cele mai multe ori. Însă, sunt și alte motive care o favorizează. Printre acestea se numără cauzele genetice, vătămările bruște sau neașteptate, fumatul sau consumul excesiv de alcool, obezitatea sau sedentarismul. De asemenea, responsabilă de apariția spondilozei cervicale este și realizarea frecventă a unor mișcări care supun coloana vertebrală la tensiune, cum sunt ridicarea unor obiecte foarte grele în mod constant sau conducerea mașinii fără pauză pe parcursul mai multor ore.

Aceste cauze conduc la apariția durerii în zona gâtului, a cefei mai exact. Inițial, disconfortul poate fi mai intens dacă persoana afectată petrece mult timp în picioare sau dacă este obosită. Ulterior, însă, durerea poate fi din ce în ce mai prezentă, în cazul în care nu sunt luate măsuri pentru tratarea ei.

De asemenea, alte simptome care apar la persoanele ce se confruntă cu spondiloză cervicală sunt: dureri de cap, stări de amețeală, probleme în menținerea echilibrului, înțepenirea gâtului și paresteziile (furnicături la nivelul brațelor, al umerilor sau al altor zone afectate). În timp, forța brațelor poate să scadă, fiindcă afecțiunea generează și tulburări motorii. Tocmai de aceea, dacă prezinți aceste simptome, nu ezita să iei legătura cu un medic. Acesta îți poate recomanda câteva exerciții simple, care te vor ajuta să previi apariția eventualelor complicații.

Inițial, disconfortul poate fi mai intens dacă persoana afectată petrece mult timp în picioare sau când este obosită. Ulterior, însă, durerea poate fi din ce în ce mai prezentă, în cazul în care nu sunt luate măsuri pentru tratarea ei.

Metode de prevenție a spondilozei cervicale

Dacă spondiloza cervicală este moștenită, nu există nicio metodă care să prevină apariția acesteia. Însă, dacă în familia ta nu există nicio persoană care să se confrunte cu această afecțiune, o poți preveni adoptând un stil de viață sănătos.

Foarte importantă este menținerea unei poziții corecte a corpului. O poziție incorectă, cu gâtul aplecat sau dormitul pe o pernă foarte înaltă nu vor face decât să favorizeze apariția durerii de spate și de gât și, implicit, a spondilozei cervicale.

Mai mult, evită să ridici greutăți foarte mari, pentru a-ți menaja coloana și gâtul. Scapă de kilogramele în plus și odihnește-te corespunzător, pentru a ajuta la relaxarea mușchilor și pentru a ține la distanță durerile. De mare ajutor în prevenirea spondilozei cervicale pot fi și vitaminele.

Durerile provocate de spondiloza cervicală pot influența negativ activitatea de zi cu zi a pacienților și, tocmai din acest motiv, este necesară tratarea acesteia, în conformitate cu recomandările medicilor.

Foarte importantă este menținerea unei poziții corecte a corpului.