Spitalul Victor Babeș Timișoara a fost dotat cu un aparat care determină cantitatea de anticorpi SARS-CoV-2

de: Bianca Rebegea
23:45, 27 nov. 2020

Spitalul Victor Babeș Timișoara a fost dotat cu un aparat unic în vestul României. Este vorba despre aparatul care depistează cantitatea de anticorpi, în cazul infecției cu SARS-CoV-2. Acesta stabilește dacă plasma prelevată de la un donator care a avut COVID 19 poate fi folosită în tratamentul unor pacienți.

Astfel, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara a fost pus în funcțiune un aparat, care determină cantitatea de anticorpi SARS-CoV-2 neutralizanți.

„Până acum, plasma de la pacienții ce au trecut prin boală, care era prelevată la Centrul de Transfuzii din Timișoara, era trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională din București pentru a se stabili dacă poate fi folosită sau nu. Se pierdea timp prețios cu trimiterea, analiza acesteia și obținerea răspunsului. Acum, determinarea cantitativă se poate face la noi, în laboratorul spitalului. Vorbim de un aparat ultraperformant”, a declarat medicul Delia Dogaru.

Aparatul este capabil să analizeze 100 de probe în același timp. Rezultatul este oferit în 40 de minute.

„Analizatorul automat de imunologie oferă un screening pentru potențialii donatori. Practic, într-un interval foarte scurt de timp, putem spune dacă plasma convalescentă prelevată de la foștii pacienți îndeplinește criteriile necesare. Cu alte cuvinte, dacă persoana de la care a fost recoltată poate deveni donator de plasmă imunizată, adică să aibă o cantitate suficient de mare de anticorpi neutralizanți. Din păcate, nu toți cei care au avut COVID 19 au suficient de mulți anticorpi neutralizanți”, a precizat Delia Dogaru.

Conform specialiștilor, sensibilitatea acestei metode de testare depășește 97 la sută. Mai mult, tehnologia folosită este specifică unui singur tip de coronavirus, neputându-se produce interferențe din aceeași familie de viruși. Acest tip de analiză este, practic, printre cele mai dezvoltate tehnologii imunologice existente.

Măsurile de incendiu luate la spitalul Victor Babeș din Timișoara

După incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, a decis să dezvăluie ce măsuri ia pentru a sta departe de accidente. Astfel, medicul spune cum funcționează lucrurile în spitalul său.

Deține un departament tehnic, iar anagajații încep de dimineață cu verificările.

„Dimineaţa când vin lucruri, mă sună colegii, dar şi dacă nu mă sună, mă duc să verific tablourile în primul rând, pentru că acolo se întâmplă toate. Unde pot să intru, verific prizele, întrerupătoarele, care sunt defecte, le remediez. De multe ori sunt ieşite din perete, pentru că pacienţii nu au grijă şi trag cu forţă, le bag înapoi şi asta e toată ziua”, spune Iosif Peici, electrician.

Se realizează constant simulări de incendiu

În ceea ce privește instalația de oxigen, se pare că lucrurile nu sunt la fel de complicate. Afară este montat un manometru, care indică presiunea în permanență. La interior, țevile au parte de un control zilnic. Însă, pentru a nu se îngrijora, Oancea a şi schimbat reţeaua electrică în cea mai mare parte a spitalului, astfel că, din când în când, face simulări de incendiu, pentru a se asigura că medicii și asistentele sunt pregătiți de orice situație.

„Am făcut un instructaj cu cei de la pompieri, un incendiu artificial, şi modul şi modalitatea de reacţie a personalului medical, inclusiv cum sunt manevrate în siguranţă şi corect acele stingătoare de incendiu, pentru că nu toată lumea ştie cum se manevrează corect un stingător de incendiu”, povesteşte Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara.