Spitalul „Sfânta Maria” din Iași a dat în judecată asiguratorul, după un caz de malpraxis! Unitatea medicală a recuperat doar 16.000 de euro din suma de 200.000 de euro
O unitate medicală din Iași i-a chemat în judecată pe reprezentanții unei firme de asigurări. Magistrații din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte acțiunea formulată de Spitalul Clinic pentru Copii „Sfânta Maria”, în contradictoriu cu Omniasig. Firma de asigurări a fost obligată să îi plătească spitalului ieșean suma de 16.000 de euro, după un scandal legat de un caz de malpraxis. Conform anchetatorilor, în cadrul acestui caz, un bebeluș s-a ales cu penisul ars din pricina unor erori
Scandalul bebelușului cu penisul ars continuă în instanță! Spitalul Clinic pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași, a dat în judecată asiguratorul! Unitatea medicală ieșeană a recuperat o parte din despăgubiri, după un caz de malpraxis!
Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis recent, în parte, acțiunea formulată de Spitalul „Sfânta Maria”.
„Instanța respinge excepția prescripției dreptului material la acțiune. Admite în parte cererea formulată de reclamantul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sfânta Maria», din Iași, în contradictoriu cu pârâta Omniasig Vienna Insurance Group SA (fosta BCR Asigurări SA). Obligă pârâta să îi plătească reclamantei suma de 16.000 de euro, cu titlu de despăgubire datorată în temeiul poliței de asigurare pentru malpraxis din 31 decembrie 2007”, au precizat magistrații ieșeni.
De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
În timpul intervenției chirurgicale, medicul a provocat cu un electrocauter o arsură la nivelul penisului copilului
Procesul intentat de reprezentanții Spitalului „Sfânta Maria”, din Iași, celor de la Omniasig Vienna Insurance Group SA a început pe 4 septembrie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iași, reclamantul a solicitat obligarea Omniasig Vienna Insurance Group SA la plata sumei de 216.000 de euro, compusă din 200.000 de euro daune morale și 16.000 euro daune materiale, plătite pacientului A.M., reprezentând contravalaorea daunelor asigurate conform poliței pentru malpraxis din 31 decembrie 2007.
„Suntem beneficiarii poliței de asigurare pentru malpraxis, în limita răspunderii de 500.000 de euro. Printr-o decizie penală a Curții de Apel Iași, s-a dispus obligarea angajatului nostru, în solidar cu spitalul, la plata sumei de 216.000 de euro către părinții pacientului minor A.M., pentru malpraxis, constând în faptul că, pe 20 noiembrie 2008, medicul a folosit un electrocauter marca Gimmi Alphatom 400, iar, în timpul operației, a ajustat necorespunzător intensitatea curentului de coagulare / tăiere generat de electrocauter, în sensul că aceasta a fost excesivă, cu consecința producerii unei plăgi arse de gradele I – II la nivelul feței dorsale a penisului minorului, ceea ce a afectat aspectul și funcționalitatea organului sexual”, au subliniat în fața judecătorilor reprezentanții spitalului ieșean.
Unitatea medicală ieșeană, somată să achite daunele după scandalul de malpraxis
Pe data de 23 ianuarie 2020, spitalul ieșean a fost somat să plătească suma de 216.000 de euro.
„Începând cu luna februarie 2020, spitalul a achitat lunar, ca urmare a unei înțelegeri cu executorul, aproape întreaga sumă pentru recuperarea căreia s-a declanșat executarea silită. Potrivit articolului 668 din Legea nr. 95/2006, asiguratorul acordă despăgubiri pentru prejudiciile de care asigurații răspund, în baza legii, față de terțe persoane care se constată că au fost supuse unui act de malpraxis medical, precum și pentru cheltuielile de judecată ale persoanei prejudiciate prin actul medical. Despăgubirile se acordă indiferent de locul în care a fost acordată asistența medicală. Actul medical culpabil a avut loc pe 20 noiembrie 2008, fiind acoperit de polița de asigurare pentru malpraxis din 31 decembrie 2007”, au adăugat reprezentanții Spitalului „Sfânta Maria”, dn Iași.
La rândul său, asiguratorul a invocat prescripția dreptului material la acțiune, susținând că cererea unității medicale ar fi fost depusă tardiv. În plus, cei de la Omniasig au solicitat respingerea acțiunii.
„Din momentul în care reclamantul a luat cunoștință de existența unei cereri de despăgubire împotriva sa, avea obligația de a anunța asigurătorul și să formuleze cerere de introducere în cauza penală a asigurătorului. Noi nu am avut cunoștință de existența dosarului penal. Cerem respingerea cererii, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile atragerii răspunderii asigurătorului. Evenimentul asigurat nu este fapta ilicită, ci prejudiciul suferit și reclamat, produs ca o consecință directă a faptei ilicite produse în perioada asigurată. În speță, fapta ilicită și prejudiciul s-au produs în perioada asigurată, dar nu s-a făcut dovada că a fost reclamat de asigurat în timpul acestei perioade.
Dosarul de urmărire penală este din 2013, deci a fost constituit la 5 ani după eveniment, respectiv după expirarea perioadei asigurate. De asemenea, daunele morale sunt excluse de la despăgubire, doar daunele materiale fiind acoperite. Prin urmare, dacă instanța va trece peste apărările anterior prezentate, ar urma să limiteze cuantumul pretențiilor acordate la 16.000 de euro, reprezentând suma achitată persoanei păgubite cu titlu de daune materiale”, au afirmat cei de la SC Omniasig Vienna Insurance Group SA.