Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași lucrează la 80 la sută din capacitate! Peste 400 de pacienți au ajuns la unitatea medicală în stare gravă și sunt internați. Ec. Ioan Bârliba: „Sunt urgențe majore!”

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 28 aug. 2020

Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași lucrează la 80 la sută din capacitate. La unitatea medicală sunt internați peste 400 de pacienți care au ajuns la spital în stare gravă. Aceștia au avut nevoie fie de o intervenție chirurgicală, fie boala de care sufereau s-a agravat. În ambulatoriul spitalului se prezintă zilnic 900 de pacienți

Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași lucrează la 80 la sută din capacitate și asta pentru că internează cazuri urgente nu numai de pe raza județului, ci și din întreaga regiune a Moldovei. Conform protocolului stabilit la nivel național, pe perioada pandemiei de coronavirus, spitalele trebuie să se asigure că în fiecare salon există distanțare între pacienți. Dacă înainte de pandemia de coronavirus unitatea medicală lucra la capacitate maximă în permanență, acum, medicii sunt nevoiți să găsească alte soluții pentru pacienții care se prezintă la spital și nu au o urgență. În acest sens se fac spitalizări de zi și prezentări în ambulatoriul spitalului.

La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, cele mai aglomerate secții sunt cardiologie, gastroenterologie și chirurgie

La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași sunt internați peste 400 de pacienți. Așa cum spune ec. Ioan Bârliba, managerul unității medicale, în acest moment se lucrează la capacitate maximă conform protocolului implementat în toate spitalele din România pe perioada pandemiei de coronavirus.

„Lucrăm la 80-90 la sută din capacitatea maximă a spitalului. Avem internați peste 400 de pacienți pentru că internăm doar urgențele. Facem în continuare internări de zi și, totodată, pacienții se pot prezenta în ambulatoriu unde avem, zilnic, 900 de prezentări. Cele mai aglomerate secții din spital sunt cardiologie, gastroenterologie și chirurgie. Și aici se internează doar urgențele. În continuare recomandăm pacienților să-și facă programare telefonică pentru a evita răspândirea noului coronavirus”, spune ec. Ioan Bârliba.

Ec. Ioan Bârliba: „Pacienții au înțeles importanța programării telefonice”

De pe data de 15 mai, odată cu ridicarea resticțiilor, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași s-a dublat programul de lucru al angajaților care oferă consultații în ambulatoriu. Astfel, pentru a evita aglomerația și răspândirea coronavirusului, ieșenii se pot programa acum telefonic, între orele 7:00-13:00 și 13:30-19:30. Inițial, programul era între 7:00-13:00.

„Pacienții au înțeles importanța programării telefonice și ca drept urmare, foarte puțini se prezintă la spital fără. La Unitatea de Primiri Urgențe se prezintă zilnic între 200 și 250 de pacienți. Dintre aceștia, 20-30 așteaptă rezultatul testului PCR, fiind suspecți de COVID-19. Totodată, în spital, niciun pacient nu se internează dacă este pozitiv la infecția cu coronavirus. De la această situație fac excepție urgențele medicale. Din fericire, nu mai avem niciun cadru medical și niciun pacient internat, infectați cu coronavirus”, mai spune ec. Ioan Bârliba.

Pacienții cu coronavirus în stare critică vor fi direcționați către Spitalul de Neurochirurgie

Toți pacienții care sunt diagnosticați pozitiv la infecția cu coronavirus la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași și nu reprezintă o urgență medicală sunt direcționați către Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și ulterior, în funcție de gravitatea bolii, către celelalte unități medicale suport COVID-19. Ieri, spitalele mai aveau doar câteva locuri libere și asta pentru că în ultimele zile numărul de cazuri noi la nivelul județului Iași nu a scăzut sub 70.

„La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași mai avem câteva locuri libere, dar care urmează să fie ocupate. La Spitalul «Căi Ferate» mai avem 10 locuri libere, două locuri la Spitalul Militar și două la Spitalul de Recuperare. Totodată, urmează să începem direcționarea pacienților cu COVID-19 în stare critică către Spitalul de Neurochirurgie din Iași”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.