Spitalul „Sf. Sava” din Iași ar putea fi închis! Aparținătorii plătesc scump pentru îngrijiri paliative, dar serviciile sunt execrabile! – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 23 feb. 2023

Spitalul „Sf. Sava” din Iași riscă să fie desființat, deoarece nu îndeplinește condițiile de funcționare a unei unități medicale cu profil paliativ. Asistentele și infirmierele angajate aici se ocupă de dublul pacienților pe care ar trebui să-i aibă în grijă. Mai mult, reporterii BZI au aflat pe surse că asistentele medicale, dar și medicii angajați în acest spital, nu au atestate de studii complementare în îngrijiri paliative

Spitalul „Sf. Sava” din Iași numără 200 de paturi pentru îngrijire paliativă, iar unitatea medicală primește suma de 237 de lei pe zi de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru 112 dintre acestea. Pentru un loc într-o rezervă cu două persoane se plătesc 160 de lei pe zi, iar pentru un loc într-un salon cu patru persoane, aparținătorii achită 140 de lei pe zi. Deși aceste sume nu sunt deloc mici, serviciile oferite de unitatea medicală sunt de-a dreptul execrabile. Pe site-ul Spitalului „Sf. Sava” din Iași, facilitățile oferite pacienților sunt descrise în cele mai frumoase culori.

Astfel, se arată că Spitalul „Sf. Sava” este „o mare familie formată din oameni profesioniști, care pun, înainte de toate, liniștea pacientului pe toate planurile”, dar și că de sănătatea pacienților se ocupă medici specializați în îngrijiri paliative, medici epidemiologi, kinetoterapeuți, psihologi, asistenți medicali generaliști, infirmiere, îngrijitoare, îndrumători spirituali și brancardieri. Realitatea este mult mai sumbră, bolnavii fiind lăsați ore în șir să zacă în paturi, neschimbați, murdari și flămânzi.

Care sunt cauzele pentru care Spitalul „Sf. Sava” din Iași ar putea fi închis

Conform Ordinului emis de ministrul Sănătății pentru aprobarea Regulamentului de organizare, funcționare și autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative al Ministerului Sănătății, pentru secții/compartimente/unități sanitare independente, cu profil de îngrijiri paliative, cu internare continuă trebuie să existe un medic cu supraspecializare/atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, la 10-12 paturi; un asistent medical, cu studii aprofundate/specializate în îngrijiri paliative, la 4-8 paturi pe tură; o infirmieră, la 4-8 paturi pe tură; o normă de asistent social, la 25 paturi; o jumătate de normă de psiholog, la 10-12 paturi, 4 norme parțiale la alt personal – kinetoterapeut, preot/cleric.

La Spitalul „Sf. Sava”, o asistentă îngrijește toți pacienții de pe un etaj, adică între 16-18 bolnavi. La fel stă situația și în cazul infirmierelor, care sunt în permanență suprasolicitate, având în grijă până la 18 bolnavi. Mai mult, acestea trebuie să facă și treaba îngrijitoarelor, deoarece în unitatea medicală deținută de Viorel Blăjuț nu activează niciuna. La Spitalul „Sf. Sava” din Iași există o lipsă acută de personal. Pe etaj, unde sunt între 16 și 18 bolnavi, există o singură infirmieră care face și munca de îngrijitoare, hrănește și schimbă pacienții de pampers, le face baie acestora, dar face și curat.

Pentru că volumul de muncă este foarte mare pentru o singură persoană, sunt situații în care pacienții rămân cu pampersul ud, nemâncați, o parte dintre ei trebuind să fie hrăniți, alții având dificultăți de alimentație. Din totalul de asistente medicale, doar 5-6 au vechime, restul sunt debutante, care timp de o lună sau două fac voluntariat, iar mai apoi se ocupă singure de toți pacienții de pe un întreg etaj.

Peste toate acestea, infirmierele sunt obligate să vină și din ziua liberă pentru a suplini lipsa de personal, plata fiind făcută la negru. Nici nu poate fi vorba de asistente medicale cu specializare pe îngrijiri paliative. Din informațiile pe care le deținem, medicii de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași nu au atestat de studii complementare în îngrijiri paliative. La fel este și în cazul asistentelor medicale, care nu sunt absolvente ale modulelor introductive și avansate de îngrijiri paliative.

Pentru că Spitalul „Sf. Sava” nu îndeplinește toate criteriile din Regulamentul de organizare, funcționare și autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative, ar trebui ca unitatea medicală să fie închisă. Doar atunci când apare un control, Viorel Blăjuț aduce tot personalul de acasă ca să arate că îndeplinește condițiile.

Pacienții internați în spitalul lui Viorel Blăjuț sunt prost tratați și umiliți

Angajații de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt prost plătiți și suprasolicitați, fiindu-le imposibil să se ocupe corespunzător de numărul mare de pacienți. Astfel, în unele zile, infirmierele nu reușesc să schimbe scutecele tuturor pacienților sau nu au timp să-i hrănească.

La Spitalul „Sf. Sava” activează și un psiholog care vine zilnic, în intervalul 10:00-12:00 și vorbește cu pacienții noi și cu cei depresivi. De asemenea, în unitatea medicală sunt angajați și patru kinetoterapeuți care oferă servicii între 9:00 și 16:00. Aparținătorii nu se bucură de niciun fel de consiliere în cazul în care pacienții încetează din viață, ci sunt pur și simplu sunați și li se comunică vestea.

Reporterii BZI au sunat la Spitalul „Sf. Sava” din Iași și s-au dat drept aparținătorul unei persoane cu grave probleme de sănătate, pe care ar vrea să o interneze în unitatea medicală, pentru a afla de ce fel de servicii beneficiază pacienții internați aici.

„Are recomandare pentru paliație? Noi facem internări pentru pacienții cu boli grave, nu internăm aici persoane ca într-un cămin. În rezervă cu două persoane, 160 de lei pe zi, iar în cea cu 4 persoane, 140 de lei pe zi, asta în cazul în care pacientul are diagnostic de internare (ajungând la un cost lunar între 5.000 și 5.500 de lei – n.r.). Avem și psihologi, și psihiatri.

Preoți, dacă vreți, trebuie să chemați dumneavoastră din exterior. Mai sunt pacienți care sunt religioși aici, dar asta o să discutați când va fi pacienta internată. Dacă aveți un act medical, ni-l puteți trimite pe Whatsapp”, a explicat o angajată a Spitalului „Sf. Sava” din Iași.

Contactat de către reporterii BZI, Viorel Blăjuț a declarat sus și tare că în unitatea medicală pe care o deține activează doi preoți, deși spusele sale sunt contrazise chiar de angajatele sale.

„O să discutăm la Parchet, nesimțito ce ești! Cum poți să-ți permiți și să scrii că e lagăr? Acum ce vrei? Da, normal că avem preot, avem contract cu un preot ortodox și cu unul catolic”, a declarat Viorel Blăjuț.

În aceste zile, la Spitalul „Sf. Sava” din Iași se desfășoară o inspecție pentru ca unitatea medicală să primească, din nou, acreditare din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Viorel Blăjuț a făcut, în aceste zile, o mulțime de schimbări, astfel încât rezultatul să fie cel scontat. În acest sens, a fost dublat numărul de infirmiere de pe fiecare etaj, de la o persoană la două, s-a făcut curățenie general, iar pacienții au fost tunși, spălați și aranjați, s-a înlocuit lenjeria veche cu una nouă și s-au formolizat saloanele.

Totuși, deoarece nu îndeplinește condițiile de funcționare a unei unități medicale cu profil paliativ, Spitalul „Sf. Sava” din Iași ar putea fi desființat.