Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, locul unde vii cu o boală și pleci cu mai multe! Larisa Beța a stat internată cu copilul o săptămână şi a contractat o bacterie ucigaşă: „Înainte era spitalul cum era și nu mergeam cu atâta frică” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 23 oct. 2023

Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi, locul unde vii cu o boală și pleci cu mai multe. Cel puţin aşa a stat situaţia în cazul Larisei Beța, care a fost o săptămână internată cu copilul în unitatea medicală, timp în care din cauza neglijenței personalului medical a contractat o bacterie ucigaşă ce îi dă mari bătăi de cap, mai ales pentru că femeia are şi alte probleme de sănătate.

Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, locul unde vii cu o boală și pleci cu mai multe! Clostridium difficile şi stafilococul auriu îşi fac de cap în unitatea medicală

Larisa Beța s-a internat cu băiețul său, în vârstă de 5 ani, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi în data de 26 septembrie 2023. Femeia și micuțul au stat într-un salon de la etajul 6 al unității medicale. Pe același etaj, într-un salon separat era internată o fată care avea clostridium difficile.

Deși aceasta era izolată, tocmai pentru că infecția e extrem de contagioasă și rezistă pe suprafețe luni de zile, îmbolnăvind și alte persoane, mama fetei îi curăța îmbrăcămintea plină de fecale la aceeași baie la care restul pacienților se spălau pe dinți sau pe față. Infecția cu clostridium difficile determină apariția diareei apoase, pacienții putând avea zeci de scaune pe zi, amețeală, crampe abdominale, greață, deshidratare și creșteri ale ritmului cardiac.

„Mama unei fete care după operație a luat clostridium difficile spăla la baia la care mergeam și noi pantalonii fetei, deoarece fata avea 25 de scaune pe zi. Femeia spăla pantalonii în chiuveta în care noi ne spălam pe dinți. Fata stătea singură în salon, tocmai din cauză că avea clostridium difficile.

Pe copilă au izolat-o, dar pe mamă o lăsau să spele fecalele copilului la chiuveta comună, unde noi ne spălam cu copiii pe dinți, pe mâini, pe față. Eu i-am semnalat situația medicului de gardă, dar acesta a zis că ce dacă are această infecție. Băile erau atât de murdare încât le curățam noi cu clor ca să le putem folosi”, a declarat Larisa Beța.

Larisa Beța: „Mă durea burta, stomacul, am slăbit 4 kilograme”

Infecția cu clostridium difficile determină apariția diareei apoase, pacienții putând avea zeci de scaune pe zi, amețeală, crampe abdominale, greață, deshidratare și creșteri ale ritmului cardiac

Încă din primele zile de spitalizare, Larisa Beța prezenta simptome ale infecţiei cu clostridium difficile. Ieşeanca şi băieţelul său au fost externaţi în data de 3 octombrie, iar starea de sănătate a femeii a continuat să se înrăutăţească, astfel, după ce s-a prezentat la mai multe spitale din Iași, a decis să facă testul pentru clostridium difficile, care a ieșit pozitiv. Femeia consideră că acest lucru nu s-ar fi întâmplat, dacă mama fetiței care avea infecția ar fi avut la dispoziție o baie separată.

„După trei zile de stat în spital mi s-a făcut rău și i-am zis doctoriței pe care o avea copilul meu că deja eu nu mă simt bine la stomac, că am deja simptome ale infecției cu clostridium difficile.

Am ajuns acasă, rău și rău. M-am dus și mi-am făcut testul de clostridium difficile și a ieșit pozitiv, în contextul în care eu am probleme de sănătate, am colită ulcerativă, am un dosar de acte plin cu problemele mele de sănătate. De asta vreau să atrag atenția, nu mai avem siguranța zilei de azi, de mâine nici în Spitalul de Copii «Sf. Maria». Au ajuns bacteriile și microbii foarte periculoase să ne ucidă. Nu mai este curățenie, nu mai există medici care să spitalizeze separat astfel de pacienți, dacă știau că are bacteria respectivă.

De când am fost la Spitalul de Copii «Sf. Maria» mă simt rău într-una, am fost la Spitalul de Boli Infecțioase și la Neurochirurgie, nu știam ce am, aveam stări de rău într-una, stări de greață, stări de vomă, de amețeală, mă durea burta, stomacul, am slăbit 4 kilograme. Stafilococul auriu și bacteria clostridium difficile fac ravagii în Spitalul de Copii «Sf. Maria», normal, acestea se tratează numai la Spitalul de Boli Infecțioase. Nu știu cum au scăpat-o de sub control.

Nu mai pot, plâng de atunci într-una, nu înțeleg, înainte era spitalul cum era, vechi, și nu mergeam cu atâta frică și cu atâta stres ca acum, nu mă gândeam că o să iau această bacterie, dar după ce au renovat spitalul au scăpat de sub control tot. Erau mame care se plângeau de infecția cu stafilococul auriu, clostridium difficile, care sunt foarte greu de tratat”, a precizat Larisa Beța.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, dar aceasta nu a răspuns la telefon.

Cert este că, deşi a fost recent modernizat, Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi este locul unde vii cu o boală și pleci cu mai multe. Acum, Larisa Beța se teme că şi băieţelul său ar fi putut să ia infecţia cu clostridium difficile, de aceea are în plan să-l testeze.