Spitalul mobil de la Lețcani, exclus de la finanțare europeană. Proiectul făcut de Euronest nu a fost eligibil nicio clipă. Eșec de 13,4 milioane de euro, la marginea Iașului

de: Vlad Rotaru
02:00, 23 oct. 2020

Spitalul mobil de la Lețcani nu a fost trecut nici măcar o clipă în planul de finanțare de la Comisia Europeană. Încercările lamentabile ale lui Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, dar și ale conducerii Asociației Euronest de a lua fonduri europene nu au avut deloc sorți de izbândă. Ministerul Fondurilor Europene a făcut lumină în acest caz, proiectul de 13,4 milioane de euro fiind derulat doar cu banii județelor Iași și Neamț. Documentele realizate de Euronest nu au fost făcute corespunzător de la bun început

Continuă seria dezvăluirilor despre spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Fosta conducere a Consiliului Județean Iași și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest a întocmit încă de la început greșit dosarul pentru recuperarea investiției de la marginea Iașului, prin bani europeni. Un document emis de Ministerul Fondurilor Europene arată negru pe alb că unitatea medicală nu avea cum să beneficieze de bani europeni, asta pentru că solicitarea Euronest nu a fost eligibilă.
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, prin Axa Prioritară 9 – „Protejarea Sănătății Populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”, prezintă instituțiile eligibile care puteau recupera banii investiți pe spitalele mobile. Astfel, pentru acest tip de proiecte sunt eligibili: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), dar și Ministerul Apărării Naționale (MApN) în parteneriat cu IGSU.

Spitalul de la Lețcani a fost tăiat de pe lista finanțării. Documentele au fost depuse eronat de Maricel Popa, fostul șef CJ Iași

Cum spitalul mobil de la Lețcani este unul de tip ROL 3, de tip containere de logistică medicală, puteau solicita finanțare europeană doar ISU și MApN.

„Prin urmare, Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (CM POIM), acordă finanțare Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sau Ministerului Apărării Naționale în parteneriat cu IGSU, pentru crearea unor capabilități medicale mobile/formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19/ spitale modulare ROL 1, 2 și 3/containere de logistică medicală”, se arată în adresa Ministerului Fondurilor Europene.

Denumirea a fost schimbată din mers. Decizia a venit extrem de târziu pentru recuperarea sumei de 13,4 milioane de euro

În urmă cu câteva săptămâni, Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a inițiat un proiect de hotărâre prin care a schimbat denumirea proiectului. Documentația a fost depusă în data de 8.09.2020 cu denumirea de „secția exterioară Spital mobil/ modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru diagnostic și tratament pentru combaterea răspândirii COVID-19 la nivelul Regiunii Nord-Est”. Această denumire a fost avizată în plenul CJ Iași pentru obținerea de fonduri europene și a devenit titulatura oficială. Prea târziu însă pentru a mai beneficia de finanțare europeană. Titulatura inițială de spital mobil pentru tratarea pacienților de COVID-19 de la Lețcani, cu care a insitat Maricel Popa, a pus cruce finanțării europene.

Lista unităților din Iași și Neamț care pot prinde finanțare europeană

Din aprilie și până în prezent, perioada în care a fost derulat proiectul spitalului mobil de la Lețcani, au fost depuse mai multe proiecte pe sistemul medical în județele Iași și Neamț pentru a beneficia de finanțare europeană. Printre acestea se numără consolidarea capacității de reacție și protecție împotriva COVID-19 a Institutului de Medicină Legală (IML) lași prin achiziția de echipamente și dotări specifice. Un proiect a fost depus și de lnstitutul Regional de Oncologie lași. Chiar și Consiliul Județean Iași a depus un proiect pentru consolidarea capacității unităților sanitare din județul lași. Pentru finanțare europeană au mai depus și cei de la Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” lași, dar și Spitalul Clinic „Căi Ferate” lași. Un proiect pentru combaterea COVID-19 au depus și cei de la Spitalul Orășenesc Hârlău. În listă se află și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Vezi (foto), răspunsul Ministerului Fondurilor Europene despre finanțarea proiectelor pentru lupta cu COVID-19