Spitalul mobil de la Lețcani este verificat tocmai de omul directorului DSP Iași. Cristina Racoceanu cercetează dezastrul girat de Vasile Cepoi. Acesta i-a fost șef la Agenția de Control în Sănătate

de: Vlad Rotaru
02:00, 12 nov. 2020

Deficiențele majore constatate la spitalul mobil de la Lețcani au intrat în atenția autorităților de la nivel central. Instituțiile cu atribuții în sănătate au trimis reprezentanți la Iași pentru a verifica situația. Controlul este făcut însă de instituția condusă până recent de actualul director al Direcției de Sănătate Publică Iași. Șefia Autorității de Control în Sănătate a fost preluată de Cristina Racoceanu, fostul adjunct al lui Vasile Cepoi. După ce în mandatul lui Maricel Popa directorul Vasile Cepoi a dat aviz de funcționare pentru unitatea medicală, odată cu schimbarea conducerii CJ, s-au constatat tocmai deficiențele pe care le-a acoperit inițial

Bătaie totală de joc la adresa bolnavilor de COVID-19 din județul Iași. Tocmai cei care ar fi trebuit să gestioneze corespunzător situația de la spitalul mobil de la Lețcani au acoperit deficiențele de la unitatea medicală care a costat 10,7 milioane de euro. În aceste zile, la Iași se află inspectori de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), precum și corpul de control de la Ministerul Sănătății. Aceștia verifică deficiențele constatate la spitalul mobil de la Lețcani descoperite de actuala conducere a Consiliului Județean Iași.
La unitatea medicală de lângă municipiul Iași sunt internate câteva persoane cu COVID-19, însă condițiile de acolo sunt extrem de proaste. Lucrările executate de firma turcă SDI Global LLC sunt neconforme, iar deficiențele pot duce la închiderea unității pentru care s-au plătit 10,7 milioane de euro din banii județelor Iași și Neamț.

Vasile Cepoi a „constatat” ceea ce a acoperit în mandatul lui Maricel Popa

Deficiențele constatate recent la unitatea medicală au fost evidențiate de DSP, aflată în coordonarea lui Vasile Cepoi. Acesta a fost până în urmă cu câteva săptămâni directorul ANMCS, instituție care acum verifică situația de la spital.
În momentul în care s-a întors la DSP Iași, Cepoi a emis avizul de funcționare la spitalul mobil, pentru a-l mulțumi pe Maricel Popa. Acesta s-a folosit apoi de spital în campania pentru alegerile locale 2020.
După ce Maricel Popa a pierdut alegerile, Vasile Cepoi a descoperit brusc mai multe deficiențe la spitalul mobil. Așa s-a ajuns ca acum, Cristina Racoceanu, directorul ANMCS, fosta sa subordonată, să verifice situația de la Iași. Cum cei doi au lucrat vreme îndelungată împreună, este de așteptat ca Vasile Cepoi să iasă basma curată din această situație.

Conform lui Vasile Cepoi, evaluarea ar urma să fie gata spre finalul săptămânii. În prezent, la unitatea de la marginea Iașului sunt 57 de pacienți, dintre care 12 sunt la secția ATI.

„Nu a fost terminată evaluarea. Au venit niște experți tehnici și așteptăm rezultatul evaluării în cursul zilei de vineri. Sunt 12 paturi ocupate la ATI și alte 45 de paturi normale. În ceea ce privește sezonul rece, fostul președinte CJ Iași a spus că au fost pregătite 2 milioane de euro. Dacă va fi sau nu realizabil, vom vedea”, a spus Vasile Cepoi, diectorul DSP Iași, groparul sănătății ieșene.

Spitalul de la Parcul Transagropolis a avut probleme de la bun început

A fost constatat un prim set de 8 deficiențe la spitalul mobil de la Lețcani. Practic, o serie de detalii prezentate în caietul de sarcini nu au fost respectate de turcii care au livrat spitalul, aceștia fiind obligați să refacă tot ceea ce este neconform la unitatea medicală. „În urma discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Sănătății, am convenit ca la Lețcani să ajungă o echipă de experți care să verifice instalațiile și aparatura de la spitalul mobil de acolo. Vrem să vedem care sunt deficiențele semnalate, care este nivelul investițiilor pe care trebuie să le facem acolo, tocmai pentru a pregăti secția exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase să facă față condițiilor de iarnă și să trateze așa cum este normal cetățenii afectați de coronavirus”, a menționat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Iar toate acestea trebuie acum constatate de Cristina Racoceanu, pusă șef la ANMCS.

Deficiențele de la spitalul mobil care au fost ascunse de șeful DSP Iași săptămâni la rând

Conform documentelor, procesul de predare-primire s-a blocat, limitându-se la preluare pe bază de inventar a unei părți din aparatura medicală necesară acordării asistenței medicale. În plus, s-a constatat și lipsa documentației tehnice aferente instalațiilor de toate tipurile. S-a constatat și faptul că alimentarea cu apă potabilă și conductele de canalizare externe nu sunt izolate complet, existând risc de îngheț. În plus, burdufurile de trecere dintre module nu asigură etanșeitate și nici izolare termică pe timpul iernii. Instalația de încălzire, realizată cu aparate de aer condiționat, nu funcționează în condiții de temperatură scăzută. În raportul privind spitalul mobil de la Lețcani, apele pluviale nu sunt colectate, inundând curtea, ceea ce constituie un factor de risc, mai ales în perioadele de îngheț. Mai mult, nu au fost încheiate contracte de mentenanță pentru serviciile conexe.

Caietul de sarcini nu a fost respectat de furnizor. Asociația Euronest a închis 6 luni ochii

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest a înocmit caietul de sarcini în așa fel încât a favorizat firma din Turcia. De acele deficiențe se știa încă de la momentul recepției spitalului. Recepția a fost făcută în mandatul lui Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, astfel încât cei de la Euronest știau de deficiențe. Însă acestea nu au fost remediate în termenul impus în documentație.

„În cazul în care specificațiile tehnice ale produselor livrate nu corespund cu caracteristicile din Caietul de sarcini, precum și cu cele prevăzute în Propunerea tehnică, ofertantul are obligația de a înlocui acel produs cu un produs conform în maximum 5 zile lucrătoare și a achita integral costurile privind eventuale testări sau expertize”, se arată în document.

DNA verifică licitația la unitatea de lângă Iași

Controlul de la București coordonat de Cristina Racoceanu va stabili exact cine sunt vinovații pentru dezastrul de la spitalul mobil de la Lețcani. Turcii au încasat 10,7 milioane de euro din cele 13,4 milioane euro inițiale, însă Euronest a aplicat o așa- zisă penalizare. Culpa este însă comună, astfel încât autoritățile ieșene vor determina cine va trebui să achite pagubele. De altfel, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au ridicat o serie de documente legate de licitația la spital.

„Este inadmisibil ca pe banii ieșenilor să plătească tot locuitorii județului incompetența unui om. Avem o situație pe care trebuie să o gestionăm. În prezent reparăm gafă după gafă a fostei administrații. Dar când începi să repari, dai peste altceva și tot descoperim ba că nu merge canalizarea, ba că vor fi probleme cu asigurarea serviciilor în sezonul rece. Nu facem decât să punem în pericol viața pacienților și a personalului medical care deservește acest spital”, a mai menționat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.