Spitalul mobil de la Lețcani din Iași va funcționa și iarna! După multă vreme, sistemul de încălzire a fost reparat

de: Andreea Pădurescu
02:00, 24 nov. 2021

Unitatea mobilă de la Lețcani nu se va mai închide, cei 13 pacienți internați în cele două secții de anestezie și terapie intensivă funcționale ale spitalului vor rămâne internați și în perioada iernii. Autoritățile ieșene au reușit după multă vreme să repare instalația de încălzire, iar în saloane nu mai este frig

Pacienții de la Spitalul Modular de la Lețcani nu vor mai fi externați. Aceștia vor rămâne internați și peste iarnă, deoarece sistemul de încălzire al unității medicale a fost reparat după multă vreme. Pacienții COVID-19 pot rămâne internați și peste iarnă, deoarece nu mai este frig în saloane. În prezent, la Lețcani funcționează două saloane de anestezie și terapie intensivă și sunt internați 13 pacienți. Dacă va fi nevoie, se vor putea optimiza 4 saloane ATI. Amintim că în urmă cu aproximativ trei săptămâni, mai mulți pacienți au fost mutați în alte spitale, deoarece în containerele unității medicale de la Lețcani era foarte frig, odată cu scăderea temperaturii.

„Spitalul modular de la Lețcani va funcționa o perioadă mai lungă de timp, deoarece s-a reușit repararea instalației de încălzire. Scopul funcționării acestuia este acela că vrem să degrevăm celelalte spitale de activității pentru pacienții covid și să creștem accesibilitatea pacienților non-Covid. Vor funcționa două saloane de anestezie și terapie intensivă sau chiar patru saloane ATI dacă va fi nevoie”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Sistemul de încălzire al spitalului este format din aparate de aer condiționat

Sistemul de încălzirea al spitalului de la Lețcani este compus din niște aparate de aer condiționat care nu făceau față temperaturilor scăzute. Aceste aparate de aer condiționat nu au fost niciodată adaptate pentru clima din România, ele fiind destinate în special pentru clădiri sau containere din zone calde, nu unde temperaturile sunt scăzute. Astfel, instalațiile nu au făcut față în perioada în care valorile din termometre au scăzut, iar bolnavii au fost în cele din urmă transferați în altă parte.

Între timp, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, proprietarul spitalului, a încheiat un nou contract cu o firmă din Iași pentru reviziile necesare la instalațiile defecte. Astfel, Euronest îi va plăti 16.800 de lei (3.400 de euro) firmei Clima Therm Center SRL pentru reviziile la instalațiile de la spitalul mobil.

Valul 5 al pandemiei poate apărea după sărbătorile de iarnă

Medicii ieșeni recomandă cu strictețe respectarea regulilor de prevenție a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2, în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a evita un nou val grav. În ultima perioadă, în județul Iași s-a putut observa o scădere a incidenței cazurilor COVID-19.

„Ne aflăm într-o etapă de scădere a incidenței infecției cu SARS-CoV-2. În județul Iași, incidența a încetinit și ne aflăm într-o fază de platou. Suntem sub nivelul de risc, sub 3 la mia de locuitori, dar asta nu înseamnă că respectarea regulilor de protecție nu trebuie să existe în continuare. Avem de altfel și exemplul de astă-vară, când s-a renunțat la respectarea regulilor, distanțarea fizică, purtarea măștii, la evitarea aglomerațiilor.

Toate aceste lucruri au condus la valul 4 al acestei pandemii și probabil dacă nu vom respecta aceste reguli, vom avea parte și de un val 5 după sărbători. Recomandarea noastră este respectarea regulilor în continuare, deoarece acest virus este foarte contagios și dacă nu le vom respecta, vom avea parte de un nou vârf care ne va supune la presiuni. Prezentarea certificatului verde este obligatorie, iar masca nu este obligatorie pe stradă, decât în locurile foarte aglomerate”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.