Spitalul Mobil de la Lețcani a fost dotat cu a treia sursă de oxigen! Pacienții infectați cu COVID-19 mai au o șansă după ce echipamentele au cedat
Spitalul Mobil de la Lețcani deține cea de-a treia sursă de oxigen. O defecțiune la echipamentele care asigură suportul de oxigen le pune viața în mare pericol pacienților internați la Terapie Intensivă. Stațiile din spitalele suport COVID-19 au fost suprasolicitate și riscă să cedeze mult mai frecvent
Spitalul Mobil Lețcani din Iași are zeci de pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Paturile din secțiile de Terapie Intensivă sunt mereu ocupate de persoanele care ajung în stare gravă și care au nevoie de ventilație mecanică. După eșecurile produse la sursele de oxigen care alimentau spitalele suport Covid, au fost luate măsuri și de Spitalul Mobil Lețcani. Astfel, ieri, a ajuns la unitatea medicală a treia sursă de oxigen, un stocator de 10.000 de litri. Reprezentanții unității sanitare au spus că situații în care stațiile de oxigen se defectează pot apărea oricând, din acest motiv trebuie să existe mereu rezerve care să nu pună în pericol viața pacienților.
Spitalul Mobil de la Lețcani a primit un stocator de oxigen
La Spitalul Mobil de la Lețcani sunt 9 pacienți pe paturile de ATI, iar alți 39 sunt în stare medie spre gravă. Unitatea medicală este destinată să asigure un loc la secția de Terapie Intensivă tuturor pacienților care au nevoie de tratament. Pentru a nu pune în pericol viața persoanelor infectate cu coronavirus și care depind de ventilația mecanică cu oxigen, la spital s-a suplimentat numărul surselor de oxigen. Această măsură vine după ce, tot mai des, aceste echipamente au cedat ca urmare a suprasolicitării îndelungate.
„Stațiile de oxigen funcționează de peste 9 luni la capacitate maximă. Am luat în calcul multe situații care pot apărea. Specialiștii vin și evaluează aceste stații de oxigen și alături de autoritățile locale le îmbunătățim. Spitalul Mobil Lețcani va avea trei surse de oxigen de astăzi (n.r.- 10.12.2020), când este adus și un stocator cu o capacitate de 10.000 de litri. Unitatea mai are și 4 stații de oxigen și una pe bază de butelii. În ceea ce privește Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie, ambele sunt alimentate cu o stație de oxigen, iar ca back-up mai este și o stație pe bază de butelii de oxigen, pentru situațiile în care scade capacitatea de alimentare”, a declarat dr. Florin Roșu, coordonator al compartimentului de ATI de la Spitalul Mobil Lețcani și de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
A doua zi cu toate paturile ATI ocupate în unitățile medicale din Iași
Niciun loc liber pe paturile de la secțiile de Terapie Intensivă din spitalele suport COVID-19 din județul Iași. Ieri au fost 365 de persoane confirmate pozitiv cu noul tip de virus. Medicii depun eforturi tot mai mari după ce tot mai mulți pacienți ajung în stare gravă. Frica de a nu se infecta cu coronavirus în unitățile medicale este motivul pentru care amână prezentarea la control deși au simptome specifice. În cele nouă luni de pandemie, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 22.976 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19.
Ieri erau ocupate 539 de paturi, din care 67 de la ATI. În ceea ce privește gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 67 nouă sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, șase la Spitalul Municipal Pașcani, cinci la Spitalul de Recuperare, șapte la Spitalul C.F. Iași și 16 la Spitalul de Neurochirurgie. Dintre persoanele confirmate pozitiv au fost externate 44, iar numărul total a ajuns la 5.771. Dintre pacienții aflați în spitalele suport COVID-19, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat trei decese.
Situația din spitalele suport COVID-19 în județul Iași la data de 10.12.2020
În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 178 de paturi. Dintre acestea, 16 paturi erau libere la Spitalul de Boli Infecțioase, 10 la Spitalul Mobil Lețcani, un pat la Spitalul de Pneumologie, 35 de paturi la Spitalul Hârlău, patru paturi la Spitalul de Recuperare, 28 paturi la Spitalul C.F. Iași, șase paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 17 paturi la Spitalul Militar și 61 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. În ceea ce privește Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, erau ocupate trei paturi ATI. În momentul de față sunt 21 de bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus care fac dializă pe stația de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași.
Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, ieri se aflau în izolare un număr de 4.629 de persoane, iar 4.751 de persoane erau carantinate la domiciliu. Totodată, reprezentanții autorităților locale au emis în total 20.739 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 22.986 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.