Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” va fi modernizat, prin fonduri europene, de municipalitatea ieșeană

de: BZI.ro
00:01, 08 apr. 2022

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” va fi modernizat, prin fonduri europene, de municipalitatea ieșeană.  Proiectul privitor la modernizarea unității medicale are în vedere  creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19 și presupune realizarea de lucrări la infrastructura electrică, de ventilare și tratate a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale a spitalului.

Ținând cont de efectele extrem de grave pe care le-a avut pandemia Covid-19 asupra populației României, s-a decis dotarea spitalelor cu echipamente medicale, pentru ca acestea să poată face față provocărilor. În această perioadă, dat fluxul continuu de pacienți, atât rețele de gaz, cât și cele de energie electrică au fost suprasolicitate, fapt ce reprezintă un risc major pentru viața pacienților internați în spitale și, totodată, pentru siguranța personalului medical.

Astfel, pentru a evita blocarea infrastructurii medicale și pentru ca pacienții să aibă în permanență dreptul la servicii de sănătate, se impune evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea instalației electrice, precum și instalarea de sisteme de detectare, semnalizare și alarme incendii, cu acoperire totală.

În această perioadă, dat fluxul continuu de pacienți, atât rețele de gaz, cât și cele de energie electrică au fost suprasolicitate, fapt ce reprezintă un risc major pentru viața pacienților internați în spitale și, totodată, pentru siguranța personalului medical

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” va fi modernizat în cadrul unui proiect în valoare de 10.544.694 de lei

Prin proiectul „Creșterea siguranței pacienților prin achiziția și montajul sistemelor de detectare, semnalizare și alarmare în spitalele din județul Iași”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași va beneficia de implementarea unor sisteme de ventilație moderne

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” va fi modernizat  de municipalitatea ieșeană prin intermediul fondurilor europene. Proiectul privitor la modernizarea Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, care are în vedere „Creșterea Capacității de Gestionare a crizei sanitare Covid-19”.

Unitatea medicală va beneficia de modernizarea instalațiilor electrice, a instalațiilor pentru fluide medicale și instalațiilor pentru securitate în caz de incendiu. Valoarea totală a proiectului este de 10.544.694,92 lei, din care fondurile europene reprezintă 8.962.990,68 lei. Durata proiectului este estimată la 12 luni. În cadrul Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” vor fi realizate lucrări la infrastructura electrică, de ventilare și tratate a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale. Totodată, unitatea sanitară va fi dotată cu sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, detectare semnalizate și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen.

Obiectivul principal al proiectului prevede răspunsul în timp util și eficient al sistemului medical public la criza generată de Covid-19. Astfel, se urmărește creșterea capacității de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2 și de gestionare a crizei sanitare prin consolidarea infrastructurii medicale de la nivelul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Hotărârea de aprobarea a proiectului și a acordului de parteneriat între Municipiul Iași și Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a fost votată pe data de 31 martie 2022, în cadrul ședinței Consiliului Local. Sumele necesare acoperirii cheltuielile conexe, care pot apărea pe durata implementării proiectului “Modernizare istalații electrice, instalații pentru fluide medicale și istalații pentru Securitate în incendiu la Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon”, vor fi asigurate din bugetele proprii ale celor doi membri ai parteneriatului, UAT. Muncipiul Iași și Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”. 

Spitalul de Pneumoftiziologie Iași va fi dotat cu senzori de detecție și alarmare pentru valori crescute ale oxigenului în spațiile de spitalizare, senzori de avertizare în caz de incendiu, precum și cu stație de fluide medicale și vaccum

Trei spitale ieșene au primit finanțare pentru sisteme de detectare, semnalizare și alarmare

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași va dispune de sistem de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor, cu acoperire totală, și detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă pentru creșterea gradului de securitate la incendii la pavilioanele 3 și 4 ale spitalului

Pe de altă parte, în cursul lunii martie, Consiliul Județean Iași anunța faptul că a fost admisă cererea finanțare pentru proiectul „Creșterea siguranței pacienților prin achiziția și montajul sistemelor de detectare, semnalizare și alarmare în spitalele din județul Iași”. Prin intermediul acestui proiect, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași vor fi implementate sisteme de ventilație, Spitalul de Pneumoftiziologie Iași va fi dotat cu senzori de detecție și alarmare pentru valori crescute ale oxigenului în spațiile de spitalizare, senzori de avertizare în caz de incendiu, precum și cu stație de fluide medicale și vaccum.

În cadrul proiectului „Creșterea siguranței pacienților prin achiziția și montajul sistemelor de detectare, semnalizare și alarmare în spitalele din județul Iași” a fost prevăzut și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași. Astfel, unitatea spitalicească va beneficia de sistem de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor cu acoperire totală, și detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă pentru creșterea gradului de securitate la incendii la pavilioanele 3 și 4 ale spitalului.

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” va fi modernizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare și va beneficia de instalații electrice, instalații pentru fluide medicale și instalații pentru securitate la incendiu de ultimă generație.