Spitalul „C.I. Parhon”, la un pas de a se infecta cu coronavirus! Un pacient adus de la Focșani nu știa că poartă virusul! Norocul a fost că a fost testat la timp

de: Bianca Ciubotariu
04:00, 04 mai 2020

Spitalul „C.I. Parhon” din Iași a fost la un pas de tragedie. Un bărbat în vârstă de 66 de ani a fost transferat la Iași, de la Spitalul Județean Focșani. Acesta era internat la unitatea medicală de 10 zile cu diagnosticul de tumoră vezicală. În timpul internării, bărbatul a început să urineze cu sânge. Pentru că situația se agrava de la oră la oră, Spitalul Județean Focșani a decis să-l trimită la Iași întrucât pierdea o cantitate mare de sânge. Până nu a ajuns la Iași, nimeni nu a știut că barbatul are și coronavirus. În urma investigațiilor făcute de medicii ieșeni, cel mai probabil, bărbatul a luat virusul din Spitalul Județean Focșani

Bărbatul în vârstă de 66 de ani din Focșani se știa cu tumoră vezicală. Acesta a mers inițial la Spitalul Fundeni din București, în speranța că va fi vindecat. Acolo i s-a spus că nu are nicio șansă de operație și că trebuie să revină în județul de reședință. Asta a și făcut. S-a întors în Focșani. Acolo a fost internat timp de zece zile. În momentul în care bărbatul a început să piardă sânge prin urină, acesta a fost trimis la Iași. Aici, a avut surpriza de a afla că pe lângă tumoră are și coronavirus.

„Un bărbat din Focșani, în vârstă de 66 de ani, care avea antecedente de tumoră vezicală și care fusese evaluat la un spital din București, a fost trimis la domiciliu cu descrierea de tumoră în stadiu inoperabil. Acesta a fost redirecționaț de la Spitalul din Focșani la Spitalul «C.I. Parhon» pentru că avea hematurie macroscopică. Această hematurie macroscopică a fost cauzată de o tumoră uroterială renală dreaptă. Din cauza faptului că hematuria era într-o cantitate importantă, acest caz a impus o intervenție chirurgicală în urgență. Surpriza acestui caz a fost faptul că pacientul era COVID-19 pozitiv”, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „C.I Parhon” Iași.

Toți pacienții care intră în spital fac testul

Spitalul „C.I. Parhon” a fost la un pas de a se infecta cu noul virus dacă conducerea spitalului nu ar fi pregătit un circuit special și nu ar fi decis ca fiecare pacient înainte de internare să fie testat. Deși testul a ieșit pozitiv, medicii s-au îmbrăcat în combinezoane și au intrat în sala de operații.

„Pacienților care se internează în Spitalul «C.I Parhon» li se face testul pentru depistarea existenței virusului COVID-19. La acest pacient testul a venit pozitiv. Dacă intervenția s-ar fi amânat, pacientul ar fi murit prin pierdere de sânge masivă. A fost nevoie ca în echipamentele specifice să se facă nefrectomia în urgență, adică scoaterea rinichiului care sângera. Este o operație care a oprit sângerarea și pacientul se recuperează la secția de ATI, trăiește și sperăm că poate depăși acest moment, atât al problemei tumorale, cât și al infecției cu COVID-19. Pacientul era asimptomatic. Există riscul de a se dezvolta simptome zilele viitoare și să apară insuficiență respiratorie. Prognosticul este rezervat”, adaugă dr. Ionuț Nistor.

Pacientul a fost izolat până la aflarea rezultatelor

Dr. Viorel Radu, medic primar urolog, șeful echipei de urologie care a participat la intervenția chirurgicală, povestește cum a fost depistat pacientul și cum s-a evitat o situație terifiantă. În spitalul „C.I. Parhon” se tratează pacienți cu diverse afecțiuni urologice, iar unii dintre aceștia sunt în stare gravă. Infectarea cu coronavirus ar fi putut aduce decesul multora.

„La spital am făcut un circuit foarte bun și, practic, orice bolnav care se internează, este considerat suspect de coronavirus. La noi la Spitalul «C.I Parhon» se testează toți bolnavii. Pacienții care se internează sunt izolați până ce vin rezultatele testelor, după care se decide, în funcție de rezultat, dacă trec pe sectorul covid pozitiv sau pe sectorul non-covid. La el s-a confirmat infecția cu coronavirus, el fiind un bolnav care a stat aproape zece zile la Spitalul Focșani. Din anamneza făcută de noi, numai de acolo ne-am gândit că ar fi fost contactul lui. A stat zece zile în spitalul din Focșani unde știm că e focar de coronavirus”, spune dr. Viorel Radu.

Când a început să sângereze mai tare, medicii l-au băgat în sala de operații

La câteva ore de la confirmarea infecției cu coronavirus, bărbatul a început să sângereze foarte tare. Medicii s-au echipat corespunzător și au intrat în sala de operații. Timp de cinci ore au purtat combinezoane greoaie, măști și mănuși specifice, dar asta nu i-a oprit să salveze viața bărbatului.

„După ce s-a confirmat, a început să sângereze foarte tare din vezica urinară. Am intrat în sala de operație unde am văzut că sângerarea venea de la nivelul rinichiului drept. El se știa cu o tumoră renală dreaptă, pentru că fusese diagnosticat la Spitalul Fundeni. Acolo i s-a spus că este inoperabil și că starea biologică nu permite. Bărbatul s-a întors la Focșani, a mai stat acolo zece zile, timp în care, sângerând, a ajuns la nivelul de hemoglobină 6.

În mod normal, la bărbat este 13, 14, asta înseamnă că 6 este o anemie severă, care îi pune viața în pericol. De aceea l-au trimis de la Focșani la Iași. În garda mea, de la hemoglobină 6 a ajuns la hemoglobină 4. Atunci ne-am costumat cu toții și am intrat în sală. I-au scos cheagurile din vezica urinară, după care am văzut că vine sângerarea de la rinichi. Atunci am făcut nefrectomie de hemostază, adică am scos rinichiul care sângera. Hemoragia îi punea viața în pericol”, încheie dr. Viorel Radu.