Spitalele suport COVID-19 din Iași sunt încă aglomerate, deși numărul de infectări a scăzut! Medicii explică de ce mai sunt doar 20 de locuri disponibile pentru pacienții cu coronavirus!

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 22 sept. 2020

Spitalele suport COVID-19 din Iași au anunțat, ieri, că mai au doar 20 de locuri disponibile pentru pacienții infectați. La Iași, ieri au fost raportate 35 de cazuri noi de infecție cu COVID-19, aproape un sfert din numărul de cazuri declarate în săptămânile precedente. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că pacienții asimptomatici ocupă o mare parte dintre locuri și nu vor să plece acasă pentru că nu au unde să se autoizoleze

Ieri, la Iași au fost raportate 35 de cazuri noi de infecție cu COVID-19. Un număr infim, dacă ne raportăm la săptămânile precendente, când numărul de cazuri nu a scăzut sub 70. Mai mult decât atât, în urmă cu cinci zile, Iașul se clasa pe locul 2 pe țară ca număr de infectări, după municipiul București, cu 110 cazuri. Cu toate acestea, cadrele medicale angajate în spitalele suport COVID-19 din Iași, spun că nu mai sunt decât 20 de locuri disponibile pentru pacienții cu coronavirus. Prof. dr Carmen Dorobăț a deslușit misterul și susține că mulți dintre pacienți refuză să plece acasă, deși sunt asimpotomatici și s-ar putea externa la 72 de ore, pentru că nu au unde să se autoizoleze la domiciliu.

Secțiile de Terapie Intensivă din Iași lucrează la aproape capacitate maximă. Doar cinci locuri disponibile pentru pacienții cu COVID-19 în stare critică

O gură de aer a primit ieri Iașul. După o perioadă în care ne-am confruntat cu un număr mare de cazuri raportate zilnic, spitalele s-au mai relaxat puțin și asta pentru că nu a mai venit un nou val de îmbolnăviri. Medicii explică motivul pentru care, deși numărul de cazuri a scăzut, spitalele suport COVID-19 lucrează, în continuare, la capacitate maximă.

„Sunt pacienți care se pozitivează greu, care nu devin negativi la testul specific nici după trei saptămâni, iar alții nu vor sa plece acasă, deoarece nu se simt în siguranță, din punct de vedere medical. Nu vor sa plece acasă de frică să nu-i infecteze pe cei din jur, pentru că nu au condiții să se autoizoleze. În toate spitalele suport COVID-19 din Iași mai avem doar 20 de locuri libere. La secția de Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase nu mai avem niciun loc liber, iar la Spitalul de Neurochirurgie mai sunt doar cinci din 16”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Cel mai tânăr pacient cu COVID-19, de la Spitalul „Căi Ferate” din Iași, are 11 ani

La Spitalul „Căi Ferate” din Iași, unitate suport COVID-19, ieri erau internați 98 de pacienți. Cel mai tânăr pacient are 11 ani, iar cel mai în vârstă, 88 de ani. Medicii spun că a crescut frecvența cazurilor dificile și asta pentru că noul tip de virus caută „călcâiul lui Ahile” și atacă organismele deja slăbite de alte boli.

„Avem internați pacienți cu forme medii și grave ale infecției cu COVID-19. Mai avem și pacienți asimptomatici, dar cazurile la noi sunt destul de rare. Cei asimptomatci se pot externa la 72 de ore de la internare, la cerere. Sunt care vor, sunt care doresc să aștepte negativarea a două teste PCR consecutive, înainte de externare. Avem zece paturi cu oxigen, dintre care șase sunt ocupate de pacienți cu forme mai grave. În momentul în care saturația pacientului scade sub 90, atunci îl transferăm la o secție de Terapie Intensivă. Am avut și astfel de cazuri. Din ceea ce am observat, virusul atacă și vasele mici de sânge, inclusiv cele cerebrale. De aici și complicațiile neurologice întâlnite la pacienții cu COVID-19”, spune dr. Mihai Glod, manager la Spitalul „Căi Ferate” din Iași.

La Spitalul de Recuperare din Iași este un flux continuu de pacienți asimptomatici. La fiecare 72 de ore, unii pleacă, alții vin

La Spitalul de Recuperare din Iași, erau internați ieri, opt pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19. Unitatea medicală suport COVID-19 are la dispoziție 20 de paturi pentru îngrijirea pacienților cu coronavirus.

„Avem fluctuații mari de pacienți. Sunt zile în care lucrăm la capacitate maximă, alte zile în care avem paturi libere. Pacienții asimptomatici se pot externa la cerere și, din acest motiv, vorbim despre o fluctuație mare. Unii vin și alții pleacă”, spune dr. Doru Baltag, director medical la Spitalul de Recuperare din Iași.

În ceea ce privește pacienții vindecați de COVID-19, care la retestare au avut testul PCR încă pozitiv, la Iași ieri s-au înregistrat două astfel de cazuri, un număr mic în comparație cu zilele trecute, când zilnic au fost raportate peste 50.