Spitalele din România se află în prag de colaps. Ce soluții are Raed Arafat

de: BZI.ro
10:11, 28 oct. 2020

Spitalele din România se află în prag de colaps. În ultimele 24 de ore două asistente medicale și un pompier au murit de Covid-19. Locurile de la ATI aproape au dispărut, iar țara noastră mai face un pas spre un scenariu prevăzut în caz de dezastre.

Situația este cu atât mai dramatică cu cât și cadrele medicale au început să cedeze în fața virusului nemilos.

Spitalele din România se afla în prag de colaps. Momente triste la Vâlcea și Slatina

Momente dureroase în toate unitățile de pompieri din Vălcea, unde sirenele au cântat a jale în memoria lui Romeo Banu, răpus de Covid. Avea doar 46 de ani. „Cu toate eforturile depuse de medicii din UPU, aseară, la ora 20, a fost declarat decesul”.

Bărbatul nu prezenta comorbiditati și era un bun sportiv. Pompierul a fost declarat pozitiv cu Sars-Cov2 pe 13 octombrie. Acesta a preferat să se izoleze acasă, iar starea lui de sănătate s-a agravat. În urmă cu o săptămână a fost internat la boli infecţioase unde și-a dat ultima suflare.

Întâmplarea a făcut ca în aceeași zi, asistenta Cecilia Dina s-a stins și ea din viață după ce a luptat cu boala zile în şir la ATI. Avea 48 de ani. Colega ei, asistentă şefă, infectată şi ea, trage un semnal de alarmă.

„Ne gândeam cât de nedreaptă este viața. A salvat mulţi oameni, nu pot să vă spun cu ce dedicație. Din păcate, pierdem oameni. Ar trebui cineva să ne protejeze, că să putem să salvăm vieți. Din păcate, picăm și noi unul câte unul”, a spus medicul.

Până în momentul de față , 33 de medici şi asistente au fost răpuşi de Covid-19. Aproape 6.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost infectaţi.

Ce soluții are Raed Arafat

Spitalele din România se află în prag de colaps, iar Raed Arafat caută soluții pentru această problemă.

„Noi nu mai vorbim de epidemiologie aici. Încet-încet, intrăm în logica medicinei de dezastre. Care trebuie un menagement diferit. Am trei pacienţi, am posibilitatea să asigur tratementul pentru unul maxim, pe care din cei trei îl pun pe pat şi caut paturi pentru ceilalţi doi. Asta e situaţia cu care o să ne confruntăm în sistem”, a declarat secretarul de stat.

Săptămâna aceasta, guvernul va da o ordonață de urgenţă care va permite angajarea medicilor şi asistentelor fără examen. „Toţi medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, urgenţă , epidemiologie, infecţioasă, radiologie, de a-i angaja imediat fără concurs, de a crea o forţă de lucru, de a-i trimite acolo unde e nevoie, prin detaşare”, a mai declarat el.

Sistemul medical este în pragul colapsului

În București nu mai sunt locuri libere la Terapie Intensivă de câteva zile, iar pacienții au fost redirecționați către alte spitale din țară. Ca o consecință pentru suplimentarea numărului de locuri Spitalele Floreasca, Sfântul Ioan şi Malaxa au fost desemnate suport Covid pentru ATI.

În Timișoara  bolnavii sunt externați cu oxigen la domiciliu.

„A scăpat de sub control pentru că numărul de cazuri este atât de mare încât tot mai greu facem faţă acestor situaţîi. Unii dintre ei îi externăm cu oxigen la domiciliu şi internam alţîi că să le dăm şi acestora o şansă. Spitalul este plin, eliberăm un loc, vine altul imediat″, a declarat Virgil Muștă, medic specialist boli infecţioase Spitalul „Victor Babeş” Timişoara.