Spitalele din Iași nu mai rezistă numărului de infectări! La Spitalul Sf. Spiridon sunt 10 pacienţi care pot rămâne fără oxigen dacă livratorul nu ajunge în 2-3 ore
Spitalele din Iași sunt suprasolicitate. Sunt sute de pacienţi internaţi şi care au nevoie de oxigen. Din punct de vedere tehnic, situaţia nu este deloc bună. Unităţile medicale fac cu greu față presiunei pe reţeaua de electricitate sau pe reţeaua de gaze medicale. De alfel, la Spitalul Sf. Spiridon este o situaţie drastică pentru că dacă livratorul nu ajunge la timp sunt 10 pacienţi care pot rămâne fără oxigenul necesar.
Pe de altă parte, sunt multe persoane care se testează în farmacii şi ajung în faze avansate ale bolii iar paturile sunt ocupate în proporţie de 100%.
10 pacienţi internaţi la Spitalul Sf. Spiridon pot rămâne fără oxigen dacă livratorul întârzie
Dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași explică perioadă grea prin care trec medicii dar şi unităţile medicale. De exemplu, situaţia este dramatică la Spitalul Sf. Spiridon unde 10 pacienţi riscă să rămână fără oxigen dacă livratorul întârzie. Pe de altă parte, din punct de vedere tehnic, reţelele de electricitate şi de gaze nu mai pot face față:
Spitalele din Iași nu mai rezistă, sunt suprasolicitate, nu mai rezistă nici rețelele de electricitate, nu mai rezistă nici reţelele de gaze medicale, inclusiv firmele furnizoare de oxigen nu mai au posibilitatea de a asigura continuitatea furnizării de oxigen la Spitalul Spiridon este o situaţie aproape critică. Dacă maşina de oxigen nu ajunge în perioada următoare, în următoarele 2-3 ore, vor fi cel puţin 10 pacienţi care nu vor beneficia de oxigen. Situaţia este critică din toate punctele de vedere dar văd că în continuare sunt oameni care au un cuvânt de spun şi care continuă să facă tot felul de teorii şi să explice neexplicatul.
Există criză de personal în unele spitale din Iași
Pe de altă parte, pe lângă criza de oxigen, de paturi şi suprasolicitările din reţea, în mai multe unităţi medicale există crize de personal. Așadar, dr. prof. conf. Vasile Cepoi menţionează că nu există infermieri în mai multe spitale şi a lansat un apel în acest sens:
La Lețcani, personal nu există, acum pentru aceste 12 paturi am reuşit să aducem personal, sunt la limită şi acolo. Nu avem infermieri, am lansat azi un apel către personalul medical angajat şi neangajat dacă există posibilitate să vină să lucreze cel puţin o perioadă de 30 de zile la Pașcani prin detașare făcută.
Iată apelul făcut de DSP pentru personalul medical din Iași
Traversăm o perioadă critică. Orice gură de oxigen și orice pat din spital poate salva o viață. La Spitalul Modular de la Lețcani avem posibilitatea de a trata zeci de pacienți infectați cu COVID-19. Din păcate suferim la capitolul cadre medicale specializate.
Prin urmare, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi face un apel public către cadrele medicale, asistente medicale și infirmiere, care doresc să ajute, să își exprime disponibilitatea de a se detașa la Spitalul Modular de la Lețcani, pentru o perioadă determinată.
Detașarea se realizează prin Ordinul Comandantului Acțiunii Secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, în conformitate cu art. 19 din Legea 136 din 2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Potrivit articolului 19, “pe durata detașării dispuse conform alin. (1) se asigură persoanei detașate, suplimentar față de salariul plătit de unitatea angajatoare, plata indemnizației de detașare în cuantum de 50% din salariul de încadrare, diurna zilnică de 2% din salariul de încadrare, cazarea și transportul în localitatea unde se dispune detașarea.”
Cadrele medicale (asistenți medicali și infirmieri) care doresc detașarea la Spitalul Modular de la Lețcani pot transmite datele de contact (nume, prenume, nr. telefon, e-mail, loc de munca actual), prin e-mail, într-un singur mesaj, pe adresa relatii-publice@dspiasi.ro
Se impune intrarea României într-un lockdown, consideră dr. Vasile Cepoi
Singura modalitate pe termen scurt prin care putem ameliora numărul de decese şi de infectări este intrarea României într-un lockdown. Acest lucru ar duce automat la ridicarea unei presiuni pe sistemul sanitar şi ar permite medicilor să facă față mai eficient. De exemplu la Iași nu mai sunt locuri libere. Vasile Cepoi consideră că intrarea în carantină este eficientă din punct de vedere epidemiologic dar nu are competente economice pentru a se putea pronunța asupra impactului din acest punct de vedere.
Această carantinare totală, din punct de vedere epidemilogic este necesară. Nu poate fi decisă, pentru că nu este singurul criteriu pentru a stabili această carantinare. Este vorba, pe de o parte să ai resursele necesare pentru a o face de a fi reală. Pentru că dacă nu ai forţe de ordine suficiente care să controleze şi să verifice respectarea acestor reguli, este doar o declaraţie nu o carantinare. Sunt, desigur, şi alte aspecte de ordin economic şi social care trebuiesc luate în seamă şi nu stau în competenţa mea să le analizez menționează dr. Vasile Cepoi.