Spectaculos și inedit eveniment, zilele acestea, la Grădina Botanică din Iași! Vedetele sunt specii fascinante și incitante, respectiv o atracție „mortală” – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV
Astăzi și mâine, 8 și 9 octombrie 2022, între orele 11.00 și 18.00, un spectaculos și inedit eveniment are loc în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași! Este vorba de expoziția anuală cu specii de ciuperci comestibile și toxice. Cu prilejul acestei ediții, vor fi prezentate eșantioane cu specii de ciuperci cunoscute sau mai puțin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori, dar și prin importanța alimentară, farmaceutică și ecologică în cadrul ecosistemelor în care trăiesc. Expoziția poate fi vizitată în compartimentul de la intrarea în serele noi. Prețul de intrare este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate este de 5 lei. Fotografiatul este liber
Spectaculos și inedit eveniment la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. O echipă inimoasă, pasionată și valoroasă, coordonată de prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii și membru al Academiei Române, organizează acest aparte, educativ și frumos moment. Este vorba de expoziția anuală cu specii de ciuperci comestibile și toxice. Astfel, specialiști de la Grădina Botanică, profesori, studenți, doctoranzi şi masteranzi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universității „Cuza” din Iași, în colaborare cu Subcomisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române – Filiala Iași, organizează, începând de sâmbătă, 8 octombrie 2022, ora 11:00, până duminică, 9 octombrie 2022, ora 18:00, expoziția anuală cu specii de ciuperci comestibile și toxice, colectate din secțiile Grădinii Botanice, pădurile din împrejurimile municipiului Iași, dar și din zona montană a județelor Neamț și Suceava.
Spectaculos și inedit eveniment la Grădina Botanică din Iași! Este vorba de expoziția anuală cu specii de ciuperci comestibile și toxice
Totul are și un scop educativ, de bună informare a publicului legat de valoarea, atât a celor comestibile, cât și otrăvitoare, a ciupercilor. Cu prilejul acestei ediții, vor fi prezentate eșantioane cu specii de ciuperci cunoscute sau mai puțin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori, dar și prin importanța alimentară, farmaceutică și ecologică în cadrul ecosistemelor în care trăiesc. Speciile vor fi însoțite de diagnoze, unde sunt evidențiate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor între ciupercile comestibile și cele toxice. Vor fi expuse numeroase exemplare de „Amanita phalloides”, cea mai toxică specie din România, cunoscută sub numele de buretele viperei. Doar pe www.bzi.ro poate fi urmărit un video-reportaj complet și detaliat (cu interviuri ce-i au în prim-plan pe prof. univ. dr. Cătălin Tănase, dr. Cristiana Petre, biolog principal, Secția Plante Utile de la Grădina Botanică, și șef lucr. dr. Tiberius Bălăeș, Facultatea de Biologie UAIC din Iași), legat de expoziție și pasiunea pentru micologie sau natură.
Buretele viperei de pe Dealul Bârnovei
Plecând de la toate acestea, este de-a dreptul spectaculos ceea ce au descoperit cercetătorii de la Grădina Botanică. Concret, pe dealul situat în localitatea Bârnova, aceștia au reperat ciuperca numită popular buretele viperei, cea mai toxică specie din România.
„Vorbim de un univers fascinant al ciupercilor pe care-l prezentăm. Toate exemplarele au fost culese atât din județul Iași, cât și din cele aflate în vecinătate. Scopul este, pe lângă cel științific, și unul de informare a publicului cu privire la efectele mortale, atunci când sunt consumate ciupercile toxice. Vrem să demontăm și miturile conform cărora, prin diverse leacuri populare, se pot combate efectele negative ale consumării speciilor toxice. Nu există așa ceva, efectele sunt extrem de grave asupra organismului uman!”, a mai completat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice din Iași.
Ciupercile au și un rol extrem de important pentru natură, dar și pentru economie. Din păcate, pe fondul defrișărilor masive din păduri, diversitatea speciilor de ciuperci are de suferit. Așadar, vor putea fi admirate eșantioane proaspete cu „Amanita phalloides” (buretele viperei), cea mai toxică specie din România, precum și numeroase alte specii cunoscute sau mai puțin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori și importanță în stabilitatea și sănătatea ecosistemelor naturale. Așadar, spectaculos și inedit eveniment programat la Grădina Botanică din Iași.