Spectaculos! Piese inedite legate de muzică mecanică, expuse la Palatul Culturii din Iași – GALERIE FOTO

de: Valentin Hutanu
02:00, 16 feb. 2021

Piese interesante și spectaculoase, expuse la Palatul Culturii din Iași! Totul la Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Aici sunt reunite aproximativ 100 de elemente reprezentative din domeniul muzicii mecanice

Aproximativ 100 de piese reprezentative din domeniul muzicii mecanice, într-o nouă expoziție: „Memoria sunetului. Suporturi de înregistrare în diversitate”, la Palatul Culturii din Iași. Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași este principal organizator. Deschisă cu ocazia celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional al Muzicii Mecanice (FIMM) (septembrie 2020), expoziția este însoțită de roll-up-uri de prezentare, realizate într-o formă grafică deosebită, în care sunt descrise principalele tipuri de accesorii tip suport etalate.

Piesele au fost selectate din colecția de „Înregistrare și redare a sunetului” și prezintă în mod cronologic evoluția înregistrării

Piesele au fost selectate din colecția de „Înregistrare și redare a sunetului” și prezintă în mod cronologic evoluția înregistrării și redării sunetului, de la cilindrul cu știfturi, la bandă magnetică. Funcționarea în bune condiții a aparatelor muzicale din această expoziție a fost asigurată de Mircea Gheorghiu, Ion Cristea și Victor Grecu, specialiști de la Centrul de Cercetare și Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Curatori: muzeograf Camelia Elena Pralea, muzeograf Teodora – Camelia Cristofor, conservator Celia Iacob.

Expoziția „Instrumente de muzică mecanică din patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»”

De asemenea, instituția a derulat și expoziția „Instrumente de muzică mecanică din patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»”. Acesta continuă să fascineze vizitatorii, prin etalarea unei variate game de automate muzicale (cutii și ceasuri muzicale, simfonioane și polifoane, piane mecanice, patefoane și gramofoane), care se fac remarcate prin mecanisme muzicale ingenioase, evidențiind multitudinea de modele și suporturi de înregistrare (cilindru cu pini, discuri de carton sau metalice perforate, benzi perforate, discuri de ebonită, discuri de vinil). Toate acestea pot fi admirate alături de „RetroTehnica”, expoziție ce reunește obiecte de patrimoniu din diverse domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare.

Istoricul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” de la Palatul Culturii Iași

Constituit în mare parte din donații și achiziții, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și-a dezvoltat și diversificat patrimoniul, adăpostind astăzi peste 11.000 de obiecte, valori deosebit de importante pentru istoria științei și tehnicii, dintre care se remarcă piese de referință pentru evoluția înregistrării și redării sunetului, a istoriei tehnicii fotografice și cinematografice, a evoluției comunicațiilor (telegrafie, telefonie, radiotehnică, televiziune), a dezvoltării mijloacelor tehnicii de calcul (mașini de calcul și calculatoare), dar și obiecte cu valoare memorială (documente, cărți de specialitate, fotografii, diplome, aparatură de laborator și obiecte personale) care au aparținut unor personalități ale științei și învățământului superior tehnic, precum: Ștefan Procopiu, Petru Poni, Dragomir Hurmuzescu, Paul Postelnicu.