Spectacol-premieră la Ateneul Național Iași, despre Wolfgang Amadeus Mozart, cu actorul Claudiu Bleonț în distribuție

de: Valentin Hutanu
02:00, 27 ian. 2022

La Ateneul Național Iași este programat un spectacol-premieră, ce-l are în prim-plan pe Wolfgang Amadeus Mozart cu actorul Claudiu Bleonț în distribuție. Reprezentația va avea loc luni, 14 februarie 2022, de la ora 19:00 în Sala Mare ”Radu Beligan” a instituției. ”Amadeus” este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart

Ateneul Național din Iași pregătește un nou spectacol-premieră despre marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart! În prim-planul distribuției este actorul
Claudiu Bleonț, în rolul lui Antonio Salieri. Acesta va avea loc luni, 14 februarie 2022 (chiar de Ziua Îndrăgostiților), de la ora 19:00 în Sala Mare ”Radu Beligan” a instituției. Reprezentația, intitulată ”Amadeus”, de Peter Shaffer, regia Toma Enache, este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu precădere în Viena.

Distribuția la noul spectacol-premieră la Ateneul Național Iași

Astfel, distribuția completă de la noul spectacol-premieră la Ateneul Național Iași, despre marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, este: Wolfgang Amadeus Mozart: Codrin Dănilă, Costanze Weber: Erica Moldovan, Venticelli: Florin Gorgos, Gelu Ciobotaru, Florin Gardan, Răzvan Grosu, Mara Lucaci, Ioana Aciobăniței, Mariana Dumitrache, Mălina Balcan, Patricia Iacob, Ioana Sună, Iosif II, Împăratul Austriei/ Tatăl: Dumitru Florescu, Contele Von Strack/ Fantoma: Răzvan Grosu, Orsini-Rosenberg – Director Operă: Alexandra Paftală, Baronul von Swieten: Florin Gardan, Caterina Cavalieri: Mălina Balcan, Tereza Salieri: Ioana Sună. Regie: Toma Enache, asistent regie: Erica Moldovan, costume: Alina Dincă-Pușcașu, decor: Cătălin Târziu, proiecții: Silviu Apostol, mișcare Scenică: Cristina Todi, vioară: Patricia Iacob, regia tehnică: Alexandru Amargheoalei.

”Amadeus” este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart

De reliefat că ”Amadeus” este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu precădere în Viena. Este structurat ca un flash-back segmentat al lui Salieri, un muzician complexat aflat, în ciuda diferenței de vârstă, într-o competiție – nu doar muzicală – cu genialul W.A. Mozart.

Salieri, la bătrânețe, este vizitat de un preot pentru a se spovedi, pretext pentru a se derula în fața ochilor noștri viața plină de neprevăzut a compozitorului pe care astăzi îl știe și admiră o lume întreagă. În acest context, prezența îndrăgitului actor Claudiu Bleonț, dar și echipa de actori ai Ateneului Național din Iași promit un moment cultural-artistic aparte pentru public, chiar de Ziua Îndrăgostiților.

Cine a fost Wolfgang Amadeus Mozart?

Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) s-a născut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat (germ. Fürstbistum) ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană (după 1804 devenit Imperiul Austriac). Tatăl său, Leopold Mozart, a fost un talentat violonist în orchestra de la curtea principelui-arhiepiscop de Salzburg, apreciat și pentru aptitudinile sale pedagogice. În registrul de botez, Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai târziu, în Italia, și-a luat numele de „Amadeus”, traducerea latină a lui ”Theophilus” (”Iubitor de Dumnezeu”). Acesta fost un compozitor austriac, unul din cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice.

Anul 2006, cu ocazia jubileului a 250 de ani de la nașterea compozitorului, în Austria și Germania a fost cunoscut ca ”Anul muzical Mozart”. Având în vedere toate acestea, acest spectacol-premieră la Ateneul Național Iași, despre Wolfgang Amadeus Mozart cu actorul Claudiu Bleonț în distribuție, este o veritabilă evocare dramaturgică a marelui artist.