Spectacol inedit pe cer, în această noapte! Cometa verde va putea fi văzută cu ochiul liber pentru prima dată în 50.000 de ani

de: BZI.ro
20:40, 01 feb. 2023

O cometă verde descoperită recent va trece în curând pe lângă Pământ pentru prima dată în 50.000 de ani. A fost vizibilă ultima dată pe cerul nopții în timpul Epocii de Piatră.

Descoperită pe 2 martie 2022, de astronomi care foloseau camera de sondaj cu câmp larg a Zwicky Transient Facility la Observatorul Palomar din județul San Diego, California, cometa a făcut cea mai apropiată apropiere de soare pe 12 ianuarie, potrivit NASA.

Obiectul ceresc înghețat va trece cel mai aproape de Pământ între 1 și 2 februarie

Numită C/2022 E3 (ZTF), cometa are o orbită în jurul Soarelui care trece prin zonele exterioare ale sistemului solar, motiv pentru care a luat o rută atât de lungă – și de mult timp – pentru a se balansa din nou pe lângă Pământ, potrivit Societatea Planetară.

Obiectul ceresc înghețat va trece cel mai aproape de Pământ între 1 și 2 februarie, la aproximativ 26 de milioane de mile până la 27 de milioane de mile (42 de milioane de kilometri până la 44 de milioane de kilometri) distanță, potrivit EarthSky.

Chiar și în cea mai apropiată apropiere, cometa se va afla în continuare de peste 100 de ori distanța Lunii de Pământ, conform EarthSky.

Cometa se poate distinge de stele prin cozile sale de praf și particule energizate

Pe măsură ce cometa se apropie de Pământ, observatorii o vor putea observa ca o pată verde slabă în apropierea stelei strălucitoare Polaris, numită și Steaua Nordului. Cometele reflectă diferite culori ale luminii datorită pozițiilor lor actuale pe orbită și compozițiilor chimice.

Obiectul spațial va fi mai greu de văzut pentru cei din emisfera sudică.

În funcție de luminozitatea sa, C/2022 E3 (ZTF) poate fi chiar vizibil cu ochiul liber pe cer întunecat, dar binoclul sau telescopul vor face cometa mai ușor de văzut. Cometa se poate distinge de stele prin cozile sale de praf și particule energizate, precum și prin coma verde strălucitoare care o înconjoară.

Coma este un plic care se formează în jurul unei comete pe măsură ce trece în apropierea soarelui, determinând sublimarea gheții sau transformarea directă în gaz. Acest lucru face ca cometa să arate neclar atunci când este observată prin telescoape.

După ce trece pe lângă Pământ, cometa se va apropia de Marte pe 10 februarie, potrivit EarthSky.