Specialistul în mediu Silviu Gurlui trage un semnal de alarmă în legătură cu poluarea cu plastic: „Ingerăm cel puțin 10 microparticule de plastic cu fiecare litru de lichid consumat!”

de: Redacția BZI
00:01, 14 apr. 2022

Poluarea cu microplastic este în prezent omniprezentă pe planetă, motiv pentru care expunerea umană la aceasta este inevitabilă. Astfel, după ce în luna martie au fost găsite microparticule de plastic în sânge, recent acestea au fost descoperite și în plămânii mai multor pacienți. Specialistul în mediu este de părere că pentru fiecare litru de lichid pe care îl consumăm, ingerăm cel puțin 10 microparticule de plastic. Acestea nu doar că sunt ingerate, ci ajung în corpul oamenilor și animalelor și pe calea aerului respirat.

În luna martie, microparticule de plastic au fost descoperite în sângele mai multor persoane și s-a demonstrate faptul că particulele pot migra în tot organismul și se pot depozita în anumite organe. La momentul de față nu se știe cu exactitate ce daune vor provoca acestea în organism, însă se știe faptul că particulele minuscule de plastic pătrund în organism prin respirație, dar și prin intermediul apei și a hranei. Persoanele expuse la niveluri ridicate de microparticule de plastic au dezvoltat diverse boli. Cercetătorii sunt extrem de îngrijorați, deoarece aceste microparticule de plastic provoacă daune celulelor umane în laborator și se crede că ar provoca, anual, milioane de decese premature.

Cercetătorii sunt extrem de îngrijorați, deoarece se crede că aceste microparticule de plastic provoacă, anual, milioane de decese premature

Specialiști nu știu exact cât de nocive sunt microparticulele de plastic odată ajunse în organism

Specialistul în mediu Silviu Gurlui este de părere că autoritățile ar trebui să efectueze măsurători separate pentru a afla gradul de poluare cu microparticule de plastic

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui din cadrul Facultății de Fizică, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași  și specialist în mediu este de părere că autoritățile ar trebui să măsoare separat ponderea microparticulelor de plastic din atmosferă, pentru că acestea sunt ingerate și respirate de către oameni și animale.

„Aceste microparticule sunt compușii care se regăsesc în mase plastice, în PET-uri, și sunt în cantități extrem de mari. Dacă este să ne raportăm la o sticlă de PET, sunt măcar 10 microparticule pe litru, pe care le înghițim odată cu lichidul. De asemenea, aceste microparticule rezultă și din alte operațiuni mecanice sau de degradare în timp a maselor plastice expuse direct variaților meteorologice, de temperatură sau ale altor compuși chimici prezenți în atmosferă. Aceste microparticule au dimensiuni micrometrice sau submicrometrice care se adaugă celorlalte particule existente în atmosferă, fie că vorbim de praf, fie că vorbim de compuși care rezultă din arderi. Din păcate, autoritățile din România și nu numai se rezumă să investigheze și să măsoare la comun toate aceste particule, așa încât atunci când vorbim de o depășire a pragului de microparticule, vorbim de toate microparticulele, ori este foarte important să se cunoască care este ponderea microparticulelor de plastic. Aceste microparticule sunt fie ingerate, fie respirate și ajung în cele din urmă în varii organe ale omului și ale animalelor. Nu știm încă efectele pe care le au aceste microparticule asupra organelor, medicii trebuie să ne spună acest lucru”, a declarat conf. univ. dr. Silviu Gurlui.

Microparticulele de plastic sunt fie ingerate, fie respirate și ajung în cele din urmă în varii organe ale omului și ale animalelor

Poluarea cu microparticule din plastic este omniprezentă și afectează grav sănătatea oamenilor și a animalelor

Poluarea cu microplastic este în prezent omniprezentă pe planetă, motiv pentru care expunerea umană la aceasta este inevitabilă

În cadrul unui studiu realizat de către Laura Sadofsky și de alți specialiști de la Școala de Medicină Hull York din Marea Britanie, s-au prelevat probe din țesutul plămânilor a 13 pacienți care au fost supuși unor intervenții chirurgicale, iar în cazul a 11 pacienți au fost găsite microparticule de plastic de până la 0,0003 mm. Particulele descoperite au fost polipropilena, folosită în ambalaje și țevi de plastic, PET-ul.

Specialiștii sunt surprinși că aceste microparticule de plastic au ajuns în regiunile inferioare ale plămânilor, deoarece cercetătorii s-ar fi așteptat ca particulele de plastic de dimensiuni atât de mici să fi fost filtrate înainte de a ajunge atât de adânc în plămâni. Informații obținute în cadrul acestui studiu ar putea fi folosite pentru a experimenta și cerceta în laborator ce impact au aceste microparticule de plastic asupra sănătății.

Acest studiu nu este singular. În urma unui studiu efectuat în Brazilia, în anul 2021, s-au descoperit microparticule de plastic în cazul a 13 din cele 20 de persoane analizate. Una dintre cele mai des întâlnite microparticule de plastic a fost polietilena, care este folosită în realizarea pungilor de plastic.