Specialiștii în mediu sunt exasperați! Zilele acestea, Iașul este cel mai poluat oraș din România!
Iașul a atins cotele maxime de poluare zilele acestea, fiind catalogat cel mai poluat oraș din România, deoarece toți senzorii din cele 6 zone ale orașului au înregistrat valori de 6 ori mai mult peste limita maximă admisă. Această poluare masivă afectează pe toată lumea, dar cele mai vizate sunt vârstnicii, copiii și oamenii care suferă de niște boli respiratorii sau astm.
Silviu Gurlui, specialistul în mediu și profesorul de fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ Iași, trage un nou semnal de alarmă ieșenilor pentru a se proteja cât mai mult împotriva aceste poluări masive care s-a abătut peste județul nostru.
„Nu este un peisaj selenar. Sunt la intrarea în Lețcani nori grei de praf ce sunt săltați în aer și care sunt antrenați spre oraș. Protejați-vă! Atenție șoferi”, declară specialistul în mediu, Silviu Gurlui.
Iașul este cel mai poluat oraș din România în aceste zile: A dispărut virusul și a apărut poluarea masivă?
În aceste zile în Iași se înghit „kilograme“ de praf de către cetățenii ieșeni. Toți senzorii APM din cele 6 zone ale orașului au înregistrat valori de 6 ori mai mari peste limita maximă admisă. Specialiștii în mediu sunt exasperați din acest motiv, deoarece peste zi concentrațiile de dioxid de azot și benzen ating cote de avarie.
„Creșterile sunt de peste 6 ori peste limita maximă la particule mari. Practic înghițim praf la kilogram. În Iași în mare parte este numai praf. Peste zi, concentrațiile de azot și benzen ating cote de avarie. Este și inversiune termică. Dar cui îi mai pasă? Dimineață va fi probabil chiar mai rău. Eu cred că se impune o celulă de criză, care să pună la o masă comună actori ai APM, GM, DSP, ANM și Primărie”, spune exasperat Silviu Gurlui.
Din cauza acestei poluări de peste Iași care a atins valori maxime, oamenii sunt cei mai afectați. Specialiștii în mediu avertizează ieșenii și îi îndeamnă să se protejeze cât mai mult, pentru că în caz contrar în următoarea perioadă vor fi multe persoane afectate .
„Dacă nu o faceți repede, cred că o să fie mulți oameni cu afecțiuni medicale grave în următoarea perioadă de timp. Scoateți toate efectivele de funcționari, pe teren, în oraș, dar mai ales în afara orașului, zi și noapte. Puneți panouri mari de avertizare în trafic. Supravegheați incendiile. Supravegheați unitățile care, potențial, pot fi poluante. Scoateți traficul greu, ziua și seara din oraș. Nu au ce căuta între orele 18-23 și 6-10. Măcar în perioadele critice, până se vrednicește vegetația”, adaugă specialistul.
Incendiile de vegetație, tot mai dese în Iași: „Suntem exasperați!”
Situația impactului determinat de incendii asupra noastră este cât se poate de gravă. Specialiștii în mediu sunt disperați de situația în care ne aflăm, deoarece apar tot mai multe peisaje înspăimântătoare. În acest caz, Silviu Gurlui, profesorul de fizică și specialist în mediu susține faptul că există o singură soluție pentru remedierea acestui fenomen, precum identificarea stadiului incipient a locului și a focarului.
„Suntem exasperați! Telefonul meu este înfierbântat de câte peisaje sinistre sunt reflectate de cetățeni. Există o singură soluție și anume identificarea în stadiul incipient a locului și a focarului. Și prin acest radar dedicat unei clase de poluanți, cu acoperire a câte sute de km/2 per unitate optică, se va urmări norul, intensitate, direcția și pagubele”, menționează acesta.
Dar, din păcate, la noi în țară nu avem implementate astfel de soluții și asta afectează foarte mult, motiv pentru care Iașul a ajuns să fie cel mai poluat oraș din România. Silviu Gurlui solicită integrarea senzorilor rețelelor actuale.
„Până când vom implementa așa ceva în țară, vom umbla cu calul să fugărim ce nu cunoaștem, cu țăpoiul după particule. Soluția este în cercetarea și implementarea unor așa tehnologii care să rezoneze cu locul. Să integreze, deopotrivă și senzorii rețelelor actuale, dar încă mult mai mult”, subliniază profesorul, Silviu Gurlui.