Specialiștii ieșeni trag un semnal de alarmă, după drama adolescentului care a ajuns în stare critică la spital din cauza pastilelor de slăbit: „Pot avea în compoziția lor substanțe interzise!”

de: BZI.ro
02:00, 27 oct. 2022

Un adolescent din Botoșani, în vârstă de 16 ani, a ajuns în stare critică la spital, după ce timp de 10 luni a luat pastile pentru slăbit despre care se crede că le-ar fi achiziționat de pe internet. Băiatul ar fi apelat la aceste pastile, deoarece colegii și prietenii râdeau de aspectul său fizic. Prin intermediul acestora, tânărul a reușit să slăbească nu mai puțin de 54 de kilograme, în prezent ajungând de la 100 la doar 46 de kilograme

Adina Rusu, nutriționist-dietetician și președintele Colegiului Dieteticienilor Iași, este de părere că nimeni nu ar trebui să apeleze la pastile de slăbit cumpărate de pe internet, deoarece acestea pot avea în compoziția lor substanțe interzise, care pot avea consecințe diverse asupra sănătății, de la afectarea aparatului cardiovascular până la afectarea sănătății psihice.

Băiatul ar fi apelat la aceste pastile deoarece colegii și prietenii râdeau de aspectul său fizic. Prin intermediul pastilelor, băiatul a reușit să slăbească nu mai puțin de 54 de kilograme, ajungând să ca de la 100 de kilograme să cântărească în prezent doar 46 de kilograme

Un adolescent de 16 ani a ajuns în stare critică la spital din cauza pastilelor de slăbit

Adolescentul de 16 ani din Botoșani a ajuns recent la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași, starea sa fiind critică, după ce întregul său aparat circulator a fost dat peste cap din cauza pastilelor de slăbit pe care le-a consumat în ultimele 10 luni. În prezent, băiatul este internat în secția ATI a spitalului.

„Pacientul e în Secția ATI pentru monitorizare și tratament specific patologiei”, a transmis Alina Belu, manager al Spitalului de Copii „Sfânta Maria” Iași.

Adina Rusu, nutriționist-dietetician, susține că nu sunt puține cazurile în care părinții, în loc să apeleze la un specialist, aleg să-și supună copiii la diverse cure de slăbire sau chiar îi îndeamnă să consume ceaiuri ori pastile pentru a pierde kilogramele în plus.

„Foarte mulți dintre cei care hotărăsc să ceară sprijinul unui dietetician încearcă, înainte de a veni la cabinet, tot felul de diete, care mai de care mai restrictive, fără a obține rezultatele dorite pe termen lung. În timp ce adulții au capacitatea să decidă singuri în legătură cu urmarea unor astfel de programe de alimentație, am fost surprinsă neplăcut de faptul că am întâlnit destul de mulți copii sau adolescenți care au fost puși de părinți să urmeze astfel de cure sau să consume pastile ori ceaiuri pentru slăbit, fără a consulta un specialist”, a declarat Adina Rusu.

Adina Rusu: „Pastilele pentru slăbit achiziționate de pe internet nu sunt recomandate pentru nicio categorie de vârstă”

Adina Rusu susține că în cazul copiilor și a adolescenților, problema kilogramelor în plus este una extrem de delicată, deoarece din cauza stigmatizării, aceștia pot ajunge să sufere de anorexie sau bulimie

Adina Rusu, nutriționist-dietetician și președintele Colegiului Dieteticienilor Iași, susține că pastilele de slăbit nu ar trebui să fie administrate fără recomandarea unui specialist.

„Atunci când sunt luate fără recomandarea specialistului, toate pastilele pentru slăbit pot afecta starea de sănătate. Pe de o parte, pastilele care suprimă apetitul pot conduce la un aport insuficient, atât de macronutrienți, cât și de micronutrienți. Un aport insuficient de proteine, de exemplu, poate avea efecte devastatoare pe termen lung. Aminoacizii esențiali pe care îi luăm din alimentele consumate și pe care organismul nostru nu îi poate sintetiza intră în structura hormonilor, enzimelor și a neurotransmițătorilor, deci întreaga funcționare a organismului nostru depinde de aceștia. O restricție protein-calorică mare poate duce și la pierderea masei slabe, și la afectarea organelor. Pe de altă parte, suplimentele și medicamentele care împiedică absorbția grăsimilor pot duce la deficit de vitamine liposolubile și la un aport inadecvat de acizi grași esențiali”, a precizat Adina Rusu.

Consumul pastilelor pentru slăbit achiziționate din surse nesigure poate avea consecințe nefaste atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor și al adolescenților. Adina Rusu susține că, în cazul copiilor și al adolescenților, problema kilogramelor în plus este una extrem de delicată, deoarece aceștia pot ajunge să sufere de anorexie sau bulimie din cauza stigmatizării.

„Pastilele pentru slăbit achiziționate de pe internet nu sunt recomandate pentru nicio categorie de vârstă. Ele pot avea în compoziția lor substanțe interzise care pot avea consecințe nefaste variate, de la afectarea aparatului cardiovascular până la afectarea sănătății psihice. În cazul copiilor și al adolescenților, problema excesului ponderal trebuie abordată într-o manieră foarte delicată, întrucât aceștia sunt mai expuși stigmatizării și au un risc mai crescut de a dezvolta tulburări de alimentație din spectrul bulimiei și al anorexiei”, a adăugat nutriționistul-dietetician Adina Rusu.

Anca Hardulea: „Poate fi vorba despre o comunicare insuficientă, o disponibilitate scăzută pentru problemele copilului”

Adolescentul de 16 ani din Botoșani a ajuns recent la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, starea sa fiind critică, după ce întregul său aparat circulator a fost dat peste cap din cauza pastilelor de slăbit

Pentru a evita astfel de cazuri, Anca Hardulea consideră că părinții ar trebui să arate o disponibilitate crescută față de problemele copiilor și ale adolescenților, să discute în permanență cu ei despre modul în care se percep și despre schimbările pe care doresc să le facă.

„Este un incident trist care surprinde câteva dintre vulnerabilitățile tinerilor din zilele noastre, cum ar fi preocuparea exagerată, aș spune, pentru aspectul fizic, prin comparație cu așa-zisele standarde de frumusețe vehiculate în media. Avem de-a face cu o conturare a imaginii de sine în raport dominant cu reacțiilor celor din jur, iar de aici rezultă acel «body shaming». O altă vulnerabilitate a copiilor, în această perioadă, o constituie și raporturile inadecvate dintre ei, fiind vorba despre șicanarea repetată, uneori cu rea-voință, care conturează elementele de «bullying», dar aș considera că există și o vulnerabilitate în relația dintre copii și adulți, părinți, în mod special.

Poate fi vorba despre o comunicare insuficientă, o disponibilitate scăzută pentru problemele copilului. Dacă ar fi să ne referim la recomandări pentru părinți, am putea pleca de la recomandarea unei comunicări constante cu copilul, referitor la temerile și îngrijorările lui, cum se percepe, care este imaginea de sine, dacă este mulțumit de el sau nu, ce ar vrea să schimbe la el și, foarte important, de ce ar vrea să schimbe, pentru el sau pentru cei din jur”, a precizat Anca Hardulea, director al CJRAE Iași.

În cazul adolescentului de 16 ani care a ajuns în stare critică la spital, doctorii spun că recuperarea va dura. Băiatul primește ajutor de la o echipă formată dintr-un cardiolog, un medic nutriționist și un psiholog.