Specialiștii din cadrul AFIR Iași participă la acțiuni de instruire cu privire la proiectele pe fonduri europene depuse de fermieri. În această perioadă sunt deschise mai multe sesiuni de finanțare

de: Raluca Costin
02:00, 04 sept. 2021

Specialiștii din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași participă, în această perioadă, la seminarii de instruire cu privire la accesarea fondurilor europene. Întâlnirile au loc în contextul în care s-au deschis mai multe sesiuni de depunere a proiectelor și altele vor fi deschise în această lună

Șefii serviciilor de active fizice și plăți directe din cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) și Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est au participat la seminarii de instruire cu privire la implementarea proiectelor pe fonduri europene.

„Personalul din cadrul celor două instituții ieșene au participat la cursuri de pregătire și perfecționare pentru implementarea submăsurilor deja lansate și cele care urmează a fi deschise, submăsuri aflate în portofoliul acestor servicii. Ne referim la submăsurile 6.1, 6.3, 16.4/ 16.4a, 9.1, deja operaționale, precum și la 4.1, 4.2/ 4.2a care urmează a fi lansate în cursul lunii septembrie”, susține Ficu Anghel, director CRFIR Nord-Est.

Discuțiile din cadrul întâlnirii au fost axate pe diferite aspecte care necesitau clarificări, pentru îmbunătățirea fluxurilor procedurale. Scopul acestor acțiuni de instruire care se desfășoară în această perioadă este de a asigura implementarea tuturor proiectelor pe care AFIR le va primi de la solicitanți.

Tinerii fermieri din Iași pot obține de la AFIR fonduri europene cuprinse între 15.000 și 250.000 de euro

Ieșenii au la dispoziție peste 100 de milioane de euro, fonduri europene, în cadrul sesiunilor de finanțare deschise de AFIR până în prezent. Fiecare potențial fermier poate accesa între 15.000 și 250.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută. Cei mai mulți bani sunt destinați investițiilor făcute de tinerii fermieri din județul Iași, care pot accesa între 40.000 și 70.000 de euro, în submăsura 6.1- Instalarea tinerilor fermieri. Primele proiecte au fost depuse deja de ieșeni în cadrul submăsurilor 6.1 și 6.3- Dezvoltarea fermelor mici, în ultima săptămână. De asemenea, sesiuni de depunere sunt deschise și în submăsurile 16.4 și 16.4a- Cooperare orizontala și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol, 17.1- Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor dar și 9.1- Înființarea grupurilor de producători.

Cele mai multe solicitări sunt din partea fermierilor din Iași afectați de grindină

Cele mai multe cereri de finanțare au fost depuse în submăsura 17.1, unde fermierii au solicitat fonduri europene pentru culturile afectate de grindină. Bugetul alocat acestei submăsuri de finanțare este de 20 de milioane de euro. Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de profil un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, precum seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.